Türkiye’deki Tüm Kent Konseyleri Başkent'te buluşuyor
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye’deki Tüm Kent Konseyleri, Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde “Dayanışma Depremden Güçlüdür” temasıyla, 18 Mart 2023’te kentsel, toplumsal, sosyolojik ve psikolojik yönleriyle depremi ele alan zirvede bir araya geliyor. Belediye başkanlarından büyükelçilere, sanatçılardan bilim adamlarına kadar toplumun tüm kesimlerinin katılacağı zirvede Türkiye’nin deprem gerçeği tüm yönleriyle ele alınacak.
Başkent; Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin ‘Deprem için Farkındalık’ programına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kent Konseyleri Birliği’nin dönem başkanlığını devralacak olan Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde gerçekleşecek programda; deprem felaketi kentsel, toplumsal, sosyolojik ve psikolojik yönleriyle ele alınırken, Türkiye genelinde depreme karşı bir farkındalık seferberliği başlatılması da planlanıyor.
Toplantı öncesinde, Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin yeni yönetimi tarafından “katılımcılığın kalbinin de Ankara” olması gerekçesiyle başkanlık görevine seçilen Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, görevi selefinden devralacak.
Tüm ülke yastayken ayrı bir program düzenlemek istemediklerini bildiren Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Yılmaz, “18 Mart’ta, tam da Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde düzenleyeceğimiz Deprem için Farkındalık Programı öncesinde, Milli Mücadele’nin Başkenti olarak devralıp görevimize başlayacağız” dedi.
4 DAKİKA 17 SANİYEDE DEPREM GERÇEĞİ VE KRİZ YÖNETİMİ
AKK Başkanı Yılmaz, Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin Başkent Ankara’da gerçekleştireceği ilk programın ‘Türkiye’de Deprem Gerçeği ve Kriz Yönetimi Farkındalık Programı’ olduğunu belirterek, “6 Şubat Kahramanmaraş depreminin gerçekleştiği saat olan 04.17 bizim de programımızın sembolü oldu. Bilim adamlarından sanatçılara kadar toplumumuzun tüm kesimlerinin katılacağı programda depremin ele alınacağı konuşmalar; toplumsal dayanışma ve dönüşümün simgesi olması için 4 dakika 17 saniyede tamamlanacak” ifadelerini kullandı.
BELEDİYE BAŞKANI DA VAR BÜYÜKELÇİ DE
Türkiye Kent Konseyleri Dönem Başkanlığı devir tesliminin ardından başlayacak programda belediye başkanlarından büyükelçilere kadar geniş bir katılımcı profili dikkat çekiyor.
Tüm gün devam edecek programda; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları ve Ankara Kent Konseyi Onur Kurulu Üyeleri Murat Karayalçın ve Prof. Dr. Mustafa Tuna, eski Milli Futbolcu ve Teknik Direktör Volkan Demirel, Antakya Medeniyetler Korosunun Şefi Yılmaz Özfırat, deprem ve dayanışma kriz yönetimi deneyimlerini paylaşacak Japonya Türkiye Büyükelçisi Suziki Kazuhiro, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi WonIk Lee, Hollanda Türkiye Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı NikolausMeyer-Landrut ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Yardımcısı PaoloMarchi, Bilim İnsanları Prof. Dr. İlhan Osman Şahin, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Sadettin Ökten, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Yavuz Demir, Prof. Dr. Lale Özgenel, Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, Prof. Dr. İbrahim Sarıtaş ve Sismolog Dr. Süleyman Basa yer alacak.
11 İLİN KENT KONSEYİ BAŞKANI DA GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞACAK
Programa ayrıca 6 Şubat depreminin yıkıma yol açtığı 11 ilden katılan Kent Konseyi Başkanları ile Türkiye Kent Konseyi Birliği Üyeleri ve kentin en büyük iyilik organizasyonunu koordine eden Ankara Kent Konseyi bileşenleri katılacak.
“Türkiye’de Deprem Gerçeği, Kriz Yönetimi ve Dayanışma” konulu programda, katılımcılar, Ankara Kent Konseyi’nin kentin en büyük iyilik organizasyonunu koordine eden bileşenleriyle birlikte depremin saatini sembolize etmek üzere 4 dakika 17 saniyelik konuşmalar yapacaklar. Bu konuşmalarda, afetler sonrasında kriz yönetimi ve eylem planlarına ilişkin “Neler yapılabilir?” sorularını yanıtlayacaklar.
EN BÜYÜK İSTİŞARE KURUMU: TÜRKİYE KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ
Kent Konseyleri Belediye Kanunu ve Kent Konseyleri Yönetmeliği’ne dayanarak kurulan ve kent yaşamında kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, katılım. Yönetişim ilkelerini hayata geçirmek üzere kurulan ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu yapılardır. İlgili düzenlemenin yapıldığı 2004 yılından bu yana Türkiye genelinde kurulan yaklaşık 400 kent konseyi farklı illerde faaliyet yürütüyor.
TKKB ise 2010 yılında tüm siyasi renklerin katılımıyla bir birliktelik ağı olarak kurulmuş ve bugün 110 üyesiyle tüm şehirleri kapsayan bir kuruluş hâline gelmiştir. TKKB, ortak aklı harekete geçirerek Türkiye'nin yerel yönetimleri açısından en büyük istişare kurumu niteliğindedir.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol