Şişli'nin tarih ve kültür mirası kayıt altına alınıyor
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlŞişli Belediyesi “Şişli Kültür Envanteri” projesi kapsamında hazırladığı “Şişli Gezi Rehberi” çalışmasının tanıtımını gerçekleştirdi.
Şişli Belediyesi “Şişli Kültür Envanteri” projesi kapsamında hazırladığı “Şişli Gezi Rehberi” çalışmasının tanıtımını gerçekleştirdi. Dijital portal, gezi kitabı ve haritadan oluşan Gezi Rehberi projesi Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in ev sahipliğinde Şişli’nin tarihi yapılarından olan Mongeri Evi’nde gerçekleştirildi.
Şişli; tarihi, mimari yapıları, kültürel, beşeri ve endüstriyel mirasıyla farklılaşan ve çok katmanlı yaşam kültürünü hala barındıran İstanbul’un en renkli ilçelerinin başında geliyor. Şişli’nin sahip olduğu kültürel mirası belgelemek, kayıt altına almak, tüm ilgililerle paylaşmak ve kültürel miras belleğimize katkıda bulunmak amacıyla yola çıkan Belediye, Şişli Kültür Envanteri’ni hazırlamak için bir önemli bir projeyi yapılandırdı. Bu proje kapsamında da bütünsel bir çalışma olan Şişli Gezi Rehberi’ni hazırladı. İçeriği bağlamında bir envanter çalışması olan Şişli Gezi Rehberi, çıktıları bağlamında bir gezi ve keşif çalışması oldu.
Dijital portal, gezi kitabı ve harita olmak üzere bütünsel bir içeriğe sahip olan çalışma, 25 Mayıs’ta Şişli’nin tarihi yapılarından Mongeri Evi’nde, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıya turizm sektörünün önde gelen temsilcileri, akademisyenler, tarih ve gezi dostları katıldı.
“Kolektif Kent Belleği oluşturmak istiyoruz”
Açılış konuşmasında kültürel mirasın korunmasının önemine dikkat çekerek sözlerine başlayan Başkan Muammer Keskin şunları belirtti: “Bir kentin tarihi dokusu, mimari ve beşeri mirası, ekonomik ve kültürel yaşayış biçimi, gelenek ve görenekleri o kentin kimliğini oluşturur. Bu kimlik aynı zamanda kentin korunması gereken kültürel mirasıdır. Ve bu mirasın; kayıt altına alınması, korunması yaşamsal öneme sahiptir. Gelecek kuşaklara aktarılması hepimizin görevidir. Biz de Şişli Belediyesi olarak bunu yapıyoruz. Toplumcu belediyecilik ilkemizle Şişli’nin kültürel mirasına sahip çıkıyoruz. Var olanı kayıt altına almak, yayımlamak ve paylaşmak kent mirasını korumak için, şart!
Bu aynı zamanda kolektif kent belleğinin oluşturulması ve yaşatılması demek. Bazı yerler vardır ki, “Ben burayı yıkıyorum, ben burayı değiştiriyorum” diyemezsiniz. Oraların sahibi yönetenler ya da tapusuna sahip olanlar değildir. Oraların sahibi kent yaşayanlarıdır, dünüyle, bugünüyle, yarınıyla tüm insanlıktır. Kolektif kent belleği de kamunun rant amaçlı girişimlerinin ve yanlış kararlarının en caydırıcı unsurudur.”
Entegre bir çalışmayla Şişli keşfedilebilecek
Şişli Gezi Rehberi’nin dijital portalına www.sisligezirehberi.com adresinden ulaşmak ve Şişli’yi rotalar üzerinden keşfetmek mümkün. “Apartmanlar Rotası”, “Dini Yapılar Rotası”, “Gastronomi Rotası”, “Kültür Rotası” olmak üzere 4 farklı rota oluşturuldu. Yine portalda Şişli’nin gastronomi tarihi ve farklı mutfak kültürlerinin detaylarına ulaşmak da mümkün. Yüzlerce fotoğraf ve tarihi belgelerden süzülerek oluşturulan metinler, Şişli’nin görünmeyen yüzünü daha da aydınlatacak.
Bu çalışma kapsamında, bir de Şişli Gezi Rehberi kitabı hazırlandı. Yine ilçenin farklı noktalarına yerleştirilecek olan QR kod ile çevrimiçi olarak da gezi rotalarına ulaşmak mümkün olacak.
Şişli Kültürel Envanteri çalışmasının diğer ayakları da yürütülüyor. Bu kapsamda örneklerini yurtdışında gördüğümüz tabelalandırma çalışmaları da yapılıyor. Şişli Gezi Rehberi’ndeki rotalar üzerinde yer alan tescilli tarihi yapılara tabelalar yerleştirilecek ve bu tabelaların üzerindeki QR kod ile o yapılar hakkında detaylı bilgiye ulaşılabilecek.
Bu çalışmalarla entegre olarak yapılan sözlü tarih çalışması ve mahalle kitapları serisinin hazırlıklarına başlandı.
PROJEDEN NOTLAR:
- Proje, Şişli’nin 25 mahallesinde yürütüldü.
- Proje yürütülürken yetkili görüşmeleri, etüt fotoğraf çekimleri, koordinat tespitleri, fotoğraf, video çekimleri yapıldı.
- Saha çalışmaları kapsamında, ilçenin en önemli kültürel miras yapılarından olan 112 Taşınmaz Kültürel Varlık detaylı olarak incelendi.
- 87 çalışma günü sahada geçirildi
- 2 bin 750 kilometre yol katedildi
- 23 bin 122 fotoğraf çekildi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol