Şişli Sofrası'nda herkese yer var

Şişli Sofrası'nda herkese yer var
Güncelleme:

Şişli Belediyesi, çocuklara, gençlere, yaşlılara, engellilere, can dostlarımıza ve ihtiyacı olan herkese sosyal destek sunan bütüncül bir dayanışma programı olan “Şişli Sofrası”nı hayata geçirdi.

 

 

Basın Bülteni                                                                                              4 Şubat 2023

 

Program, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, siyasi partilerin temsilcileri ve halkın yoğun katılımıyla 4 Şubat Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

En temel insan hakkı olan beslenme hakkını öne koyan Şişli Belediyesi, bu amaçla; çocuklar, yaşlılar, gençler, kadınlar ve engelliler için birçok farklı gıda destek hizmetini bir arada sunan, bunu insan onuruna yakışır biçimde yapan ve toplumun tüm kesimlerini kapsayan bütüncül bir dayanışma programı olan “Şişli Sofrası”nı hayata geçirdi.

Programın tanıtımı, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in ev sahipliğinde 4 Şubat Cumartesi günü Cemil Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay,  CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra, CHP Parti Meclis Üyeleri,  CHP Milletvekilleri, İstanbul İlçe Belediye Başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, CHP İstanbul İlçe Başkanları, muhtarlar ve Şişlililer yoğun katılım gösterdi.

Toplantısının açılış konuşmasını yapan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, sözlerine şöyle başladı:  “Bir ülke demokrasiden uzaklaşırsa, bir ülkede adaletin terazisi bozulursa, sonuç ortada: Artan ve derinleşen yoksulluk. Kaynamayan tencereler, boş tabaklar, ete, süte hasret sofralar… Yetersiz beslendiği için büyüyemeyen çocuklarımızı, parasızlıktan öğün atlayan gençlerimizi, emekli maaşıyla açlığa mahkum edilen büyüklerimizi bir düşünün. Ama hiç kimse en küçük şüphe duymasın ki, bu düzen mutlaka değişecek. Hak temelli hizmet diyenler, ‘hak, hukuk, adalet’ diyenler değiştirecek.”

Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek” sözünü ilke edinerek projeler ürettiklerini belirten Muammer Keskin, halkın belediyeleri olarak durumdan vazife çıkardıklarının altını çizdi. “Çünkü biz haktan yanayız. Hak temelli hizmet için varız. Çünkü biz, millet için buradayız. Özellikle sosyal desteklerde Şişli’de, İstanbul’da, Türkiye’nin her yerinde destan yazıyoruz” şeklinde konuşmasını sürdürün Başkan Keskin, Şişli Sofrası’nı şu sözlerle anlattı: “Şişli Sofrası; çocuklar, yaşlılar, gençler, kadınlar, engelliler, yoksunlar için, birçok farklı gıda destek hizmetini sunan, bunu insan onuruna yakışır bir biçimde yapan ve toplumun tüm kesimlerini kapsayan bütüncül bir destek programıdır. Şişli Sofrası’nda herkesin yeri, herkesin beslenme hakkı var. Bu sofrada paylaşmanın tadı var. Hiçbir ayrım gözetmeden, yüreğimiz de, soframız da herkese açık.”

“Enflasyon doymaz bir canavara dönüştü”

Törende konuşma yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise İstanbul Planlama Ajansı (İPA) verilerini paylaşarak sözlerine başladı. İmamoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Megakentte yaşam maliyeti 2021 Aralık - 2022 Aralık ayına kadar olan süreçte yüzde 112'yi aştı. Israrla sürdürülen yanlış ekonomi politikaları halkı zorlu şartların içine soktu. Enflasyon canavarı eskisinden çok daha büyük bir sorun ve tabiri caizse doymaz bir canavar olarak geriye döndü. İstanbul'da 2022 Aralık'ta dört kişilik ailenin yaşam maliyeti 27 bin 596 TL. Yani neredeyse dört kişinin yaşadığı ailede dördü de en az asgari ücretle çalışabilsin ki, bunun üzerine çıksın."

“Vatandaş ayakta kalma savaşı veriyor”

Törende büyük bir coşkuyla karşılanan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise herkesi bu bozuk düzeni değiştirmek için çalışmaya davet ederek konuşmasına başladı. Kılıçdaroğlu, konuşmasında Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik krize yönelik tepkisini de dile getirdi. "İktidarımızda hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek" diyen Kılıçdaroğlu, milyonlarca vatandaşın derinleşen ekonomik kriz karşısında ayakta kalma savaşını sürdürdüğünü ifade etti. “CHP'li belediyeler sosyal belediyecilik örneklerini tüm engellemelere rağmen sergiliyorlar” diyen Kemal Kılıçdaroğlu, İBB'nin ve Başkan Ekrem İmamoğlu'nun önüne çıkarılan engelleri hatırlattı.

“Şişli Sofrası tüm Türkiye’ye örnek olacak”

Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti: "Bu güzel buluşmada birlikte olduğumuz için memnunum. Yüzyıllar boyunca bu bereketli topraklar üretimin beşiği oldu. Sadece karnımızı doyurmadı, paylaşma kültürümüzü büyütmüş olduk. Saray düzeni tarafından ekonomik çöküşe sürüklenen ülkemizde insanlarımız karnını doyurmakta zorlanıyor. Milyonlarca insanımız ayakta kalma savaşı sürdürüyor. Halkımız kuru ayazda ekmek kuyruklarında bekliyor. Cumhuriyet Halk Partisi, zorluklarla baş etmenin ne olduğunu çok iyi bilen yüzyıllık çınardır. Belediye başkanlarımız bu trajediyi elbette izlemiyor, açlık çeken çocukları asla ve asla yalnız bırakmıyor. Belediyemiz özkaynaklarını halk için sonuna kadar kullanıyor. İhtiyacı olan her bir yurttaşımızın yanında oluyor. Bugün burada Şişli'nin sofrasında buluştuk. Belediyemizin hayata geçirdiği model ile herkese dokunduğunu hem dinledik hem gördük.”

Şişli Sofrası’nın bereketini hakkaniyetini ülkenin dört bir yanına yayma vakti olduğunu belirten CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Gün birlikte olma vaktidir. Güç ve servet içinde yüzen Babil Krallığı'nın haramzade sofralarına karşı Hz. İbrahim'in herkese açık, kalabalıklaştıkça bereketi artan Halil İbrahim sofrasını kuruyoruz. Bu sofrada para şan yok, bu sofrada adalet dayanışma var. Babil Krallığı'nı yıkacağız. Önümüzdeki seçimlerde milletimiz bunun ne demek olduğunu gösterecek” dedi.

“ŞİŞLİ SOFRASI”NI OLUŞTURAN BİLEŞEN VE HİZMETLER ARASINDA ŞUNLAR YER ALIYOR:

  • Aşevi-Sosyal Mutfak: Sosyal Mutfakta tencerenin ateşi hiç sönmedi. Evde yemek yapmaya maddi gücü ya da fiziksel gücü olmayan komşulara ulaştırılan günlük bin öğün sıcak yemek sayısı 5 bin öğüne çıkarıldı. Bugüne kadar ise, yaklaşık 2.5 milyon öğün sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirildi.

  • Aş Ortağım Projesi: Şişli’deki 18 adet restoran, kafe, pastanelerle iş birliği yapılarak gün içinde satışı gerçekleşmeyen ürünler, günün sonunda bu işletmeden alınarak gıda mühendislerinin denetiminden sonra, komşulara ulaştırılıyor. Proje sayesinde bugüne kadar; 12.666 bireyin güvenli gıdaya ulaşımı sağlandı. Bu sayede israf olmaktan kurtarılan gıda ürünü sayısı 95 binin üstüne çıktı.

  • Gıda Bankası: Sadece ihtiyaç sahibi komşuların özel bir dayanışma marketi olan Gıda Bankası’ndan Şişlili komşular, Şişli Komşu Kartları’na tanımlanan puanlarla ihtiyaçlarını karşılıyor. 247.476 adet ürün bağışı gerçekleştirilen, 576 hanede yaşayan 2.459 komşunun düzenli olarak yararlandığı Gıda Bankası’ndan, bugüne kadar 250 bine yakın ürün verildi.

  • Ayni ve Nakdi Destekler: İhtiyaç sahibi komşulara, ihtiyaçlarına doğrultusunda gıda destek paketleri hazırlandı. Bu amaçla bugüne kadar 54 bin haneye, yaklaşık 1 milyon adet gıda malzemesi dağıtımı yapıldı. 38 Çölyak hastasına 12 ay boyunca düzenli gıda destek paketi ulaştırıldı. Ayrıca yapılan nakdi destek; bir ilçe belediyesi için rekor seviyelere çıkarak 20 milyon TL’yi aştı.

  • Mahalle Mutfağı: Kadın kooperatiflerinin ve mahalledeki kadınların, gıda üretim merkezi olarak faaliyet gösteren Mahalle Mutfağı’nda; üretim, eğitim ve gıda alanında meslek ve iş edinme imkanlarıyla kadının emeğine değer katılıyor. Mahalle Mutfağı’nda İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü, Altınbaş Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi ve İstanbul Topkapı Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen 6 eğitim ve 4 atölyeden 149 vatandaş yararlandı. Mahalle Mutfağı’nda  bu güne kadar, 7 Bin 136 kilogram gıda üretimi gerçekleştirildi.

  • Mobil İkram Araçları: Bu araçlarda, başta üniversite öğrencileri olmak üzere, yolu Şişli’ye düşen herkese sımsıcak çorba ikram ediliyor. Belirlenen noktalarda, günde bin öğün sıcak çorba dağıtımı gerçekleştiriliyor.

  • Beslenme Çantam Projesi: İlköğretim öğrencilerinin evlerine, okulda beslenmeleri için hazırlanan gıda paketleri düzenli olarak bırakılıyor. 1.300 çocukla başlanan bu proje, yakın zamanda 3 bin öğrenciyi kapsayacak. Ayrıca, Şişli Aşevi’nden çocuklar için bugüne kadar 186.302 öğün sıcak yemek dağıtımının yanı sıra, günde ise 617 çocuğa düzenli günlük sıcak yemek ulaştırılıyor.

Yine Aş Ortağım ile 381, Gıda Bankası ile 587, Komşu Kart ile  2.332 çocuğa ve ebeveynlerine destekte bulunuldu. Kısaca 2022’de, 2.045 hanede 3.822 çocuğumuza dokunuldu.

  • Can Dostlarımız: Hayvan dostu bir belediye olarak, can dostlarımızın beslenme hakkına sahip çıkıldı. Can dostlarımız için bugüne kadar 131 ton mama dağıtımının dışında, Şişli Belediyesi’ne ait parklarda otomatik beslenme üniteleri ve suluklar yerleştirildi.