Sarıyerli üretici kadınlardan Kılıçdaroğlu'na manifesto
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlCHP’li belediyeler tarafından düzenlenen Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nin açılışını yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sarıyer Belediyesinin standını ziyaret etti.
Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde CHP’li belediyeler tarafından kurulan stantları gezen Kemal Kılıçdaroğu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Sarıyer Belediyesinin standını ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, Sarıyer’de köyler bölgesinde yapılan tarımla ilgili Belediye Başkanı Şükrü Genç’ten ve üretici kadınlardan bilgi aldı. Tarımsal kalkınmada yeni politikalar ve üretici odaklı çözümler sloganıyla düzenlenen zirve için bir rapor hazırlayan Sarıyerli girişimci kadınlar taleplerinin yer aldığı manifestoyu Kemal Kılıçdaroğlu ile paylaştı. “S.S. Sarıyer Mahalle ve Köyleri Kadın Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi” adıyla kurulan ve kadınları güçlendirmek amacıyla çalışmalarını yürüten üretici kadınlar tarım zirvesinde göz önüne alınması gereken maddeleri tek tek dile getirdi.
İşte o rapor;
Sayın Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı
Kemal KILIÇDAROĞLU,
2007 yılında Sarıyerli Girişimci Kadınların, kadınlarımızı güçlendirmek amacı ile başlatmış olduğu çalışmalar, Sarıyer Belediyemizin uluslararası fonlardan destek alarak yürüttüğü projenin çıktısı olarak 2 Ekim 2012 tarihinde “S.S. Sarıyer Mahalle ve Köyleri Kadın Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi” adıyla kurulduk.
Kendi tecrübelerimizin yanı sıra Türkiye genelinden birçok Kadın Kooperatifi ile beraber katıldığımız toplantı ve eğitimler sırasında dile getirilen ortak sorunlarımızı, kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, iyileştirilmesi ve sizin de çalışmalarınızda yol göstermesi amacıyla kısa bir rapor halinde sunmak istedik.
1. VERGI muafiyeti ya da indirimi olmadığından dolayı, hiç kazanç elde etmedikleri halde çeşitli vergileri ödemek, kooperatiflerin mali yapılarını olumsuz etkileyen faktörlerden biridir.
2. YEREL yönetimler yasası ve diğer kamu kuruluşlarıyla ilgili yasalarda kadın kooperatifleriyle iş birliğinin kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyoruz.
3. VERGI yasalarındaki (Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Gelir Vergisi, Noter, Ticaret Odaları vb.) muafiyet ve indirimlerle ilgili maddelere kadın kooperatiflerinin de eklenmesi gerektiğini savunuyoruz. Aksi halde yukarıda da belirttiğimiz gibi bu masrafları, sadece giriş aidatı yaparak ortak ettiğimiz, genelde ortalama 25-30 arasında gidip gelen ortak sayılarımızla ödememiz mümkün olmamaktadır.
4. BİLDİĞİNİZ üzere her yıl genel kurul yapma zorunluluğumuz var. Bu her yıl yeniden bir masrafla karşı karşıya kalmak demek. Bunun yanında ruhsat, marka alımı ile ilgili işlemlerin zorluğu ve masrafların fazla olması, Kooperatif kuruluş giderlerinin fazlalığı gibi çoğu Kooperatifin dile getirdiği bu alandaki bazı problemler.
5. KAMU kuruluşları satın aldıkları mal ve hizmetleri öncelikli olarak, kadın kooperatiflerinden sağlayabilir, belli miktardaki işleri kadın kooperatiflerine ihalesiz vererek güçlenmelerine destek olabilirler. Yine Kooperatiflerin çalışma alanlarına göre çeşitli hibeler/destekler verilebilir. Örneğin, biz tarımsal kalkınma kooperatifiyiz. Bizlere daha fazla fide yardımı yapılabilir ya da bizler için sera malzemelerinde hibeler yaratılabilir.
6. SADECE güzel ve güvenli ürün üretmek de yetmiyor. Bunları nerelerde, nasıl satacağımız yönünde de eksikliklerimiz mevcut. Kadın Kooperatiflerinin ürünlerinin satış alanları artırılabilir.
Düzenlediğiniz Tarım Zirvesi ve mevcut destekleriniz için teşekkür ediyor, ilginizi bekliyoruz.
S.S. Sarıyer Mahalle ve Köyleri Kadın Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına Başkan Seyhan DENIZ
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol