İmamoğlu talimat verdi; o şirket kara listeye alınıyor !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlMimar Sinan eseri Yanıkkapı Çeşmesi'nin yıkılması ile ortaya çıkan restorasyon felaketi hakkından işlem başlatıldı. İBB, Mevlüt Uysal döneminde düzenlenen ihale ile 113 tarihi çeşmenin onarımını üstlenen şirketin 'ihale yasaklı şirketler' listesine alınması için de harekete geçti.
İstanbul Karaköy’de bulunan ve Mimar Sinan eseri olan 450 yıllık Yanıkkapı Çeşmesi’nin (Pir Mehmet Çeşmesi) ‘restorasyon yapıyoruz’ denilerek yıkılması üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi adli ve idari işlem başlattı. Bu olay nedeniyle Mevlüt Uysal’ın başkanlığı döneminde Yanıkkapı Çeşmesi dahil 113 tarihi çeşmenin restorasyonu için açılan ihaleyi alan firma ile imzalanan sözleşmenin feshedileceği öğrenildi. Firmanın “ihale yasaklısı” listesine alınması için İBB’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirimde bulunacağı kaydedildi.
Mevlüt Uysal döneminde 113 çeşmenin restorasyonunu içeren, “İstanbul Geneli Çeşme, Türbe ve Hazire Alanları Restorasyon 2 Grup İnşaatı” ihalesine çıkıldı. 8 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen ihaleyi 13 milyon 643 bin lira bedel ile Mak Yapı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi-Gonca Aksu iş ortaklığı kazandı. İş ortaklığı ile 1 Aralık 2018 tarihinde sözleşme imzalanarak restorasyon çalışmalarına başlandı. Ancak çalışma Yanıkkapı Çeşmesi’nin yıkılması ile skandala dönüştü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonuna başlanan ve Sokullu Mehmed Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Yanıkkapı Çeşmesi’nin bir bölümü geçtiğimiz günlerde ihaleyi alan firma çalışanı ve şantiye sorumlusunun da aralarında bulunduğu üç kişi tarafından levye ve çekiç darbeleriyle yıkıldı. Mahalleliler durumu polise bildirince bu kişiler gözaltına alınarak çalışma savcılık kararıyla durduruldu.
ŞİRKET HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI
İBB Kültür Varlıkları Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü teknik elemanları da 2 Eylül günü yaptıkları incelemede çeşmenin kuzeybatı cephesinde duvarın bir bölümü ile hazne tonozunun bir bölümünün yıkıldığını, yıkılan kısımların sac levha ile kapatıldığını, Abdussalah Sokak’taki duvarın bir bölümün metal paravanla kapatıldığını belirledi. Bu tespitin ardından İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları onaylı projeye uygun olmayan kusurlu çalışma durdurularak söz konusu uygulama ile ilgili adli ve idari işlem başlatıldı.
YENİDEN İHALEYE ÇIKILACAK
Durum İBB tarafından Anıtlar Kurulu’na da iletildi. Kurul’un, 2863 sayılı Kültür Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında suç duyurusunda bulunması bekleniyor. İBB’nin de söz konusu firmanın sözleşmesini fesh edeceği ve ihale yasaklısı firmalar listesine alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yazışmalara başlayacağı öğrenildi. Firma ile sözleşme fesh edileceği için geçtiğimiz yıl düzenlenen restorasyon ihalesi İBB tarafından revize edilerek önümüzdeki günlerde yeniden gerçekleştirilecek.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol