İmamoğlu: ''Bulgur Palas'ı satın aldık!''

İmamoğlu: ''Bulgur Palas'ı satın aldık!''
Güncelleme:

İBB, Fatih Cerrahpaşa’da İstanbul’un 7. tepesinde bulunan tarihi Bulgur Palas binasını satın aldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarihi yapının kültürel amaçlı kullanılacağını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından, İBB'nin İstanbul’un 7. tepesinde bulunan tarihi Bulgur Palas'ı satın aldığını duyurdu. 

İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul’un yedinci tepesi artık İstanbulluların. Tarihi yarımadanın 7. tepesinde yer alan, yıllardır kaderine terk edilmiş Bulgur Palas’ı İBB olarak satın aldık. Şimdi bu tarihi yapıyı tüm İstanbulluların kullanacağı bir kültür mekanına dönüştüreceğiz. Şehrimize hayırlı olsun."

GEÇTİĞİMİZ AYLARDA SATIŞA ÇIKARILDI

İttihat ve Terakki Cemiyeti döneminde Bolu Milletvekili Mehmet Habib Bey'in yaptırdığı Bulgur Palas, geçtiğimiz aylarda satışa çıkarıldı. Tarihi yapı için istenen bedel 30 milyon lira olarak açıklanmıştı.

BULGUR PALAS'IN TARİHÇESİ

Bulgur Palas, 2. Meşrutiyetin ilanından sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin adayı olarak 1908 yılında Bolu Milletvekili seçilen Mehmet Habib tarafından 1912'de İtalyan mimar Giulio Mongeri'ye yaptırıldı. Mehmet Habip’in bankalara olan borçlarından dolayı Bulgur Palas’ın mülkiyeti 1926'da Osmanlı Bankası'na geçti. Bir dönem Osmanlı Bankası'nın arşiv binası olarak kullanılan tarihi bina daha sonra Garanti Bankası'na devredildi.

Bir dönem Osmanlı Bankası'nın arşiv binası olarak kullanılan tarihi bina  Osmanlı Bankası'nın 2001'de o dönemki adıyla Garanti Bankası'na katılmasıyla Garanti Bankası mülkiyetine geçti. Banka, bir süre binayı arşiv deposu olarak kullandı ancak daha sonra yeniden boşaltılan bina, yıllarca kaderine terk edildi. 

Tarihi Yarımada sınırları içindeki Bulgur Palas ve çevresini kapsayan yaklaşık 9.5 dönümlük yenileme alanının imar planı da geçtiğimiz ocak ayında İBB Meclisi'nde AK Parti-MHP grubunun oyları ile kabul edildi. 

İBB Planlama Müdürlüğü, Sulukule Yenileme Projesi'nde yaşananlara dikkat çekerek burada da aynı sürecin yaşandığını belirtmiş ve “Planlama hiyerarşisine aykırı hareket ediliyor” şeklinde görüş bildirmişti.