İBB'den Taksim Meydanı'na Cumhuriyet Müzesi

İBB'den Taksim Meydanı'na Cumhuriyet Müzesi
Güncelleme:

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Taksim Meydanı'na, Taksim Camisi’nin yanına Cumhuriyet Müzesi açılacağını duyurdu.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Taksim Maksemi'nin Cumhuriyet Müzesi olarak açılacağına dair açıklama yapmış ve sosyal medya duyurusunda; "İBB Miras restorasyonuyla İstanbul’a yeni bir müze daha kazandırıyoruz. Taksim Meydanı’na adını veren, Osmanlı mirasının simge yapılarından Taksim Maksemi’ni, Cumhuriyet ruhuna yakışır bir şekilde, İstanbul’a, İstanbullulara Cumhuriyet Müzesi olarak kazandırıyoruz" dedi.

Son olarak da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabında: "Taksim Meydanı’na adını veren Taksim Maksemi’nde, meydandan adını alan Cumhuriyet Müzesi’ne çok az kaldı!" notunu paylaştı.

Açılış 8 Haziran Cumartesi günü saat 18.00’de gerçekleşecek.

Taksim Maksemi'nin tarihi

Taksim Maksemi İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde, Taksim Meydanı başında, İstiklâl Caddesi ile Taksim Sokağı’nın kesiştiği köşede bulunuyor. Osmanlı su mirasının simge yapılarından olan Taksim Maksemi'nin yapımına 1700'lerde başlandı. Binanın yapımına III. Ahmet döneminde Boğaziçi kıyısında artan yerleşim yerlerine su temini için başlandı. Fakat Patrona Halil Ayaklanması nedeniyle devam edilemedi. 1733'te tamamlanan bir su ulaştırma tesisi olan yapı, Boğaziçi kıyılarında artan yerleşimin su ihtiyacını karşılamak amacıyla kuruldu. Taksim Meydanı'nın adı, eskiden Galata-Beyoğlu suyunun "taksim edildiği", Taksim Maksemi'nden gelmektedir.