''Çaycuma bundan sonra bilimin merkezi olarak da anılacak''

''Çaycuma bundan sonra bilimin merkezi olarak da anılacak''
Güncelleme:

Çaycuma Belediyesi Meclisi tarihi toplantılarından birini yaptı. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı toplantıda, “Yapmadan ölürsem gözlerim açık gider” dediği Deneme Bilim Merkezi’nin yapımına başlayacaklarını açıkladı. Gelişmeleri açıklarken zaman zaman sesi çatallanan Başkan Kantarcı, merkezin yapımına ilişkin TPAO ile mutabakata vardıkları protokolü meclise sundu. Türlü İşler Komisyonu’na sevk edilen protokol bugün tek gündemle toplanacak mecliste oylanacak.

Mutabakata varılan “Taşınmaz Tahsisi ve Bilim Merkezi Yapımına Dair Protokol Taslağı’na göre, Çaycuma Belediyesi SEKA Sosyal Tesisleri’nde, Kredi Yurtlar Kurumunun boşalttığı, belediyeye ait, 104 daireden ibaret 15 binayı TPAO’nun bağlı kuruluşu TP-OTC’ye tahsis edecek. 25 yıllığına yapılan protokolle binaları devralan TP-OTC, onarımlarını yaptıktan sonra personelinin konaklama ihtiyacını karşılamak üzere kullanacak. 

 İÇİNDE “PLANETERYUM” VE “FOUCAULT SARKACI DA YER ALACAK 

Protokolün diğer hükümlerine göre TP-OTC, yine SEKA Sosyal Tesisleri içinde bir Deneme Bilim Merkezi yapacak. İçinde “gezegenevi” de denen “planeteryum” ve dünyanın döndüğünü kanıtlayan “Foucault sarkacı” da bulunan merkezin inşaatına 2023 yılı sonuna kadar başlanacak. 2 yıl içinde tamamlanacak merkez belediye tarafından işletilirken, TP-OTC, bir kişi ile yönetimde temsil edilecek.  

 YARIŞMADA BİRİNCİ GELEN PROJE UYGULANACAK 

Belirleme hakkının TP-OTC’ye ait olacağı merkezin adında mutlaka “Çaycuma” ifadesi geçecek. Kısa süreli bakımlar dışında ziyarete ve işletmeye sürekli açık tutulacak merkezde yer alacak deney aletleri ve donanım TP-OTC tarafından kararlaştırılacak. Deneme Bilim Merkezi 2016 yılında Çaycuma Belediyesi tarafından düzenlenen mimari tasarım yarışmasında birinci gelen projeye uygun olarak yapılacak. 

 ÇAYCUMA BUNDAN SONRA DA BİLİMİN MERKEZİ OLARAK DA ANILACAK 

TPAO ile vardıkları mutabakatı açıklarken, 3-4 aydan beri her gün bununla yatıp kalktığını açıklayan Başkan Kantarcı, zaman zaman sesi çatallanarak yaptığı konuşmada dünya çapında ses getirecek bir merkezi Çaycuma’ya kazandıracakları için çok mutlu olduğunu söyledi. Kantarcı, “Herkese söylemek istediğim şey şuydu, ‘Ben eğer ölmeden önce bu projeyi yapamazsam gözlerim açık gider diyordum. İnşallah bittiğini ve hizmete girdiğini de görürüz. Günümüzün en önemli problemi cahillik, bu sadece diploma almakla alakalı değil. Temel birtakım bilimler, temel bilgileri öğrenemiyoruz, öğretemiyoruz. Onun için Çaycuma bir taraftan birçok şeyin merkezi iken, bundan sonra da bilimin merkezi olarak anılacak. İnşallah devamını tamamını hep beraber görürüz 

 GENEL MÜDÜR BİLGİN VE ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÇOLAKOĞLU BAŞTA OLMAK ÜZERE EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM 

“Bu çalışmalar sırasında da her zaman desteğini gördüğümüz Çaycuma’mızın Milletvekili Ahmet Çolakoğlu da her aşamasında sıkıca takip ederek bu protokolün hazırlanmasında bize destek oldu. Protokolün oluşmasını sağlayan TPO Genel Müdürü Melihan Bilgin Bey’e ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Metin Oktay Çetinkaya’ya, bu işin mutfağında birlikte çalıştığımız Satın Alma ve Lojistik İdari İşler Müdürü Pınar Tiryakioğlu Hanımefendiye ve diğer bütün TPO çalışanlarına Çaycumalı halkı ve Belediyemiz adına teşekkür ederim. ” dedi. Başkan Kantarcı, TPAO-OTC Tesis İnşaat Müdürü iken başka bir göreve başlayan Kaan Cengiz’in de sürecin ilerlemesinde büyük payı olduğunu ifade etti.  

 NELER OLMUŞTU? 

Çaycuma Belediyesi 2016 yılında Türkiye’de bir ilk olarak “Deneme Bilim Merkezi Mimari Tasarım Yarışması” düzenledi. 77 projenin katıldığı yarışmayı Soner Akçam, Emrah Bal ve Ahmet İlyas Sözeri’den oluşan mimar ekibi kazandı. Ardından uygulama projeleri de yapılan merkezin yeriyle ilgili belediye meclisinde gerekli kararlar alınarak yapıma hazır hale getirildi.