Başkent'in tarihi Ulus Çarşısı ışıl ışıl

Başkent'in tarihi Ulus Çarşısı ışıl ışıl
Güncelleme:

Başkentin tarihi ve kültürel değerlerini korumak için çalışmalarını sürdüren Ankara Büyükşehir Belediyesinin tarihi Ulus Çarşısı’nda gerçekleştirdiği bakım, onarım ve yenileme çalışması tamamlandı. Özgün mimarisine uygun olarak restore edilen tarihi binaya aydınlatma sisteminin de kurulmasıyla yapı, göz kamaştırıcı bir görüntüye büründü.

Başkentin tarihi ve kültürel değerlerini gün yüzüne çıkaracak pek çok projeye imza atan Ankara Büyükşehir Belediyesinin Ulus’ta başlattığı dönüşüm çalışmaları devam ediyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından Ulus Çarşısı’nda başlatılan bakım, onarım ve yenileme çalışmaları tamamlandı. Özgün mimarisi korunarak restore edilen tarihi çarşıya kurulan aydınlatma sistemiyle ışıl ışıl bir görünüme kavuştu.

 TARİHİ YAPILAR KORUNUYOR

Ulus bölgesini eski hareketli günlerine kavuşturmak ve tekrar cazibe merkezi haline getirmek için çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Ulus'ta başlatmış olduğumuz dönüşüm projelerinde dördüncü yılın sonunda çok ciddi bir mesafe kaydetmiş bulunuyoruz.  Kuruluş sürecinden bu yana ev sahipliği yapılan tüm uygarlıklara ait, bugünlere kadar gelmiş tüm eserleri korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya özen gösteriyoruz. Roma Dönemi’ne ait olan eserler ve Ankara Kalesi’nde çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle Osmanlı Dönemi yapısı diyebileceğimiz 200’ün üzerindeki yapıların tescilli olan 77’sinde restorasyon ve konservasyon çalışmaları da devam ediyor.  Cumhuriyet Dönemine ait eserleri de aynı titizlikle koruyoruz” diye konuştu.

Ulus Çarşısı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenen bir yapı olduğunu belirterek açıklamalarını sürdüren Bekir Ödemiş, “Ulus Çarşısı’nın Ankara’nın toplumsal bellediğinde çok önemli bir yer vardır. Buradan yolu geçmeyen Ankaralı hemen hemen yok gibidir. Merkezleriyle ve cumhuriyetin ilk kuruluşunda devlete ev sahipliği yaptığı için hukuk bürolarıyla, doktor ofisleriyle, acısıyla tatlısıyla toplumumuzun tüm kesimlerinin burada bir anısı vardır” dedi.

 

YAPILARIN GÖRÜNÜR KILINMASI VE GÜVENLİ BİR ORTAM OLUŞMASI SAĞLANIYOR

Çarşı restore edilirken esnafın yerinden edilmediğini kaydeden Ödemiş, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bütün restorasyon çalışmaları yapılırken tarihi, kültürel ve mimari mirasın estetik anlamda da ortaya konulması çok önemli… 1950’li yılların ortasına kadar Ankara’nın en önemli ticaret merkezi olan Ulus, Kızılay’ın devreye girmesiyle ekonomik aktivitesini ve canlılığını yitirdi. Şimdi Ulus’u yeniden canlandırmak için projelerimizi hayata geçirirken bir yandan da estetik aydınlatmalarını yaparak hem binaların görünür kılınmasını hem de güvenli bir ortam oluşmasını sağlıyoruz.”

 GENÇ AVUKATLARA VE BİLİŞİM MERAKLILARINA HİZMET VERECEK

Ulus Çarşısı’nın bundan sonra genç avukatlara da ofis olacağını belirten Ödemiş, “Büyükşehir Belediyesine ait bazı yerleri Türkiye Barolar Birliği ile yapılan protokolle genç avukatlarımıza tahsis ettik. Burayı ofis olarak kullanabilecekler. Ankara Barosu’nun Gelincik Projesi için de yer verdik. Böylece dezavantajlı gruplar da adalete ücretsiz ve kolaylıkla erişimini sağlanacak. Bir katını da Hacettepe Üniversitesi ve Hacettepe Teknokent ile birlikte gençlerimiz için kuluçka merkezi olarak hazırladık. Gençlerimiz bilişimle buluşacak ve bu ofislerde dünyaya erişimlerini erişim sağlayacak” ifadelerini kullandı.