Atatürk'ün mirasına Mansur Yavaş sahip çıktı

Atatürk'ün mirasına Mansur Yavaş sahip çıktı
Güncelleme:

1936 yılında Atatürk’ün hizmete açtığı Çubuk 1 Barajı, 25 yıldır kaderine terk edilmişti. ABB Başkanı Mansur Yavaş “Atatürk’ün mirasını ayağa kaldıracağız” dedi, kolları sıvadı.

Ulu Önder Atatürk'ün talimatıyla yapılan ve 1936 yılında Atatürk'ün hizmete açtığı Çubuk 1 Barajı, 1994 yılında ekonomik ömrünü tamamlayıp devre dışı kaldı. Su tutmayan ve DSİ tarafından belediyeye devredilen baraj ve mesire alanı ile Atatürk Evi, 25 yıl atıl kaldı, çürüdü.

Sözcü gazetesinden Zekeriya Albayrak'ın haberine göre Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, barajın halini görünce 29 Temmuz'da çalışma başlattı. Salgından sonra çalışma hızlı biçimde devam edecek.

Atatürk vefatından kısa süre önce 7 Mayıs 1938'de inceleme yaparak banklarında dinlendiği baraj alanı şimdi bu halde.

Baraj, mesire yeri ve rekreasyon alanına dönüştürülecek. Mobilyaların toz tuttuğu Atatürk Evi de müze yapılacak. Yavaş ‘'Baraj alanı ayağa kaldırılacak, Atatürk'ün mirasına sahip çıkacağız'' dedi.

Gökçek döneminde baraj bakımsız kalmış, gazino da yıkılmıştı. Eski Belediye Başkanı Mustafa Tuna ise, 2018 yılında bölgede rekreasyon çalışması yaptırmış ancak bu çalışma sonuca ulaşmamıştı.

Çubuk 1 Barajı, Atatürk'ün talimatıyla Ankara'da içme-kullanma- sanayi suyu temini ve taşkın kontrolü amacıyla, Çubuk Çayı üzerinde 1927 yılında etütleri yapılıp, DSİ tarafından tasarlanarak 1930'da yapımına başlanmıştı.

Cumhuriyet döneminin ilk betonarme barajı olan Çubuk Barajı 1936'da bitti ve 3 Kasım 1936'da Atatürk tarafından törenle açıldı. Barajda yer alan plakada “Bu Çubuk Bendi Türk Ulusunun İlk Cumhur Reisi Kemal Atatürk Devrinde Devlet Merkezi Ankara'nın su ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuştur.

1929-1936” ifadeleri bulunuyor. Atatürk vefatından kısa süre önce 7 Mayıs 1938'de de baraj alanında incelemede bulunmuş ve şimdi müze yapılması öngörülen dönemin müdür evinde dinlenmişti.

Sözcü