Ankara, kardeş kentleriyle 100. Yıl Ankara Formu'nda bir araya geldi

Ankara, kardeş kentleriyle 100. Yıl Ankara Formu'nda bir araya geldi
Güncelleme:

Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentin yurtdışı kardeş kentlerinin belediye başkanları, yardımcıları ile uluslararası yerel idare kuruluş temsilcilerini ağırlamaya devam ediyor. “100. Yıl Ankara Forumu” adlı toplantıda konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Bu kadim şehrin belediye başkanı olmaktan ve 100. yılında Başkentimize hizmet etmekten büyük bir gurur ve mutluluk duyduğumu bir kez daha belirtmek isterim” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet’in ilanının ve Ankara’nın Başkent oluşunun 100. yılında dünyanın farklı yerlerindeki kardeş kentlerden gelen belediye başkanları, yardımcıları ile uluslararası yerel idare kuruluş temsilcilerini ağırlıyor.

“100. Yıl Ankara Forumu” adlı toplantıya; Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Faruk Çınkı, Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri ve bürokratları, kardeş kentlerinin belediye başkanları, başkan yardımcıları ile uluslararası yerel idare kuruluşları temsilcileri katıldı.

 

“ANKARA’MIZ VE TÜRKİYE’MİZ İÇİN TARİHİ GÜNLERDEN GEÇİYORUZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Yavaş, “Ankara’mız ve Türkiye’miz için çok tarihi günlerden geçiyoruz. Hem Cumhuriyetimizin hem de Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılını kutluyoruz. Mutluluklar dostlarla birlikte kutlandıkça artar, acılar dostlar ile paylaşıldıkça azalır. Adı ile müsemma olduğu gibi 100. yıllar insan ömründe bir kere ya görülür ya görülmez. Böylesine ender tarihi günler; toplumlar ve kurumlar için önemli kilometre taşlarıdır. Gerçek dostlar, böylesine tarihi günlerin coşkusuna katılmak için tüm imkânları zorlar. Siz bu salonda bulunan çok değerli misafirlerimiz dünyanın dört bir yanından, binlerce kilometre uzaklıklardan, tüm yoğunluğunuza rağmen davetimizi kabul edip gerçek dostlar olduğunuzu gösterdiniz” dedi.

 

“BU KADİM ŞEHRİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM”

Başkentin tarihinden bahseden Yavaş, “Kurtuluş Savaşı’nın karargâhı olan Ankara’mız Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisiyle 13 Ekim 1923 tarihinde Başkent ilan edilmiş ve Ankara’nın kaderi hızla değişmiştir. Bu kadim şehrin belediye başkanı olmaktan ve 100. yılında Başkentimize hizmet etmekten büyük bir gurur ve mutluluk duyduğumu bir kez daha belirtmek isterim” diye konuştu.

Başkente çağdaş belediyecilik anlayışıyla hizmet ederken bir yandan tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıktıklarını vurgulayan Yavaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Büyük bir mutlulukla ifade etmek isterim ki; bu gayretlerimiz semeresini vermeye başlamış, tarihinde ilk defa Ankara’mızın iki büyük kültür mirası geçtiğimiz ay Riyad’da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Kültür Mirasları Koruma Komitesi’nde UNESCO daimi listesine girerek dünya kültürüne armağan edilmiştir. Bunlardan bir tanesi Polatlı ilçemizde yer alan Friglerin başkenti Gordion Ören yeri, diğeri ise Ankara Kalesi’nde yer alan Ahi Şerafettin, halk arasındaki adıyla Aslanhane Cami’mizdir. Bu örnek bile Ankara’mızın zengin kültürel çeşitliliğinin binlerce yıldır yaşamaya devam ettiğinin güzel bir yansımasıdır. Başkent oluşumuzun 100. yıl dönümünde Ankara’mızın ilk, Türkiye’mizin de 20. kültür mirası olarak UNESCO daimi listesine girmek büyük bir mutluluk vesilesi oldu.”

 

“İNSANLIK SUÇU OLUŞTURAN BU SALDIRILAR KARŞISINDA, VİCDAN SAHİBİ HERKESİN AYAĞA KALKMASINI İSTİYORUM”

Biz geçtiğimiz 4,5 yıllık çalışmalarımızda hep insan merkezli çalıştık” diyen Yavaş, 4,5 yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Dünyanın en zor faaliyetlerinden birinin belediyecilik olduğunu belirten Yavaş, Gazze’de yaşanan katliamla ilgili şunları söyledi:

“Bunun için savaşlara, teröre, saldırılara en büyük tepkiyi biz Belediye Başkanları vermeliyiz. Bu çerçevede, savaşlara yüksek sesle ‘hayır’ derken, özellikle sivilleri, kadınları, çocukları, yaşlıları, hastaneleri hedef alan saldırıları nefretle kınıyorum. Bizim de üyesi olduğumuz Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) üyeleri arasında yer alan Gazze kentinin suyu ve elektriğinin kesilmesini kabul etmiyorum. Gıda ve su dâhil her türlü temel insani yardımları kesilmiş iki milyon insanın üzerine gece gündüz bomba yağdırılmasını insanlık dışı buluyorum. Dünyanın medeni ülkelerinin bunlara seyirci kalması, hatta destek olması karşısında endişeye kapılıyorum. İnsanlık suçu oluşturan bu saldırılar karşısında, vicdan sahibi herkesin ayağa kalkmasını istiyorum.”

 

BAŞKENTLERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ KONUŞULDU

“100. Yıl Ankara Forumu”nun ardından, “Başkentlerin Sorunları ve Çözüm Yöntemleri Belediye Başkanları Toplantısı” konulu programa geçildi. Toplantıda; Podgorista Belediye Başkanı Dr. Olivera Injac, Tiran Belediye Başkanı Erion Veliaj, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Maputo Belediye Başkanı Rasaque Silvano, Peki Belediye Başkanı Zhang Jiaming, Viyana Kent Konseyi ve Viyana Eyalet Parlamentosu Üyesi Aslıhan Bozatemur, Minsk Belediye Başkanı Nadezha Lazarevich, Riga Belediye Başkanı Edvards Ratnieks ve Kiev Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Volodymyr Bondarenko kendi kentleri hakkında bilgiler verdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, foruma katılan diğer belediye başkanları ve yardımcılarıyla ikili görüşmelerde de bulundu.

Oturumun açılış konuşmasını yapan Başkan Yavaş, Başkent Belediye Başkanlarının sorumluluklarının çok daha büyük olduğunu belirterek, “Toplantımız için bu temayı seçmemizin nedeni dünya başkentlerinin benzer sorunların çözümünde hangi metotları kullandığı ve en iyi uygulamaların ne olduğuna dair müzakere etmektir. Ankara’ya başkent olduğu için diğer kentlerden farklı olarak sağlanmış herhangi bir ayrıcalık bulunmamaktadır. Başkent olduğumuzdan beri başta Cumhuriyetimizin kurucusu ve Ankara’mızı başkent ilan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm yöneticilerimiz, Başkentin gelişmesine büyük katkılar vermişlerdir; bunun için hepsine ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Oturumların ardından “Ankara Deklarasyonu” açıklandı. Forumun kapanış konuşmasında konuşan Başkan Yavaş, toplantıya katılan herkese sundukları katkılardan dolayı teşekkür etti. Forumda yapılan sunumların ve alınan kararları bir kitap haline getireceklerini söyleyen Başkan Yavaş, “Böylece başta başkentlerin sorunları olmak üzere, doğal afetlere karşı dayanıklı kentler ile küresel iklim değişikliğinde su ve gıda güvenliği gibi tüm dünyayı ilgilendiren çok önemli konulardaki en güzel örnekler ve en değerli fikirler tüm dünyaya ulaşmış olacak” dedi.

 ANKARA DÜNYA BAŞKENTLERİNİN BELEDİYE BAŞKANLARINI AĞIRLADI

      Forumun ardından ATO Congresium’da düzenlenen gala programına geçildi. Programda dünyanın dört bir yanından Ankara’ya gelen ülkelerin yöresel oyunları ve müziklerinden oluşan gösteriler yapıldı.

      Galada konuşan Başkan Yavaş, “Bugün burada toplanmamızın sebebi, dünya barış ve kardeşliğine katkı vermektir. Sabahtan beri dünyanın önemli kentlerinden belediye başkanları ve kent uzmanları; yenilikçi belediye hizmetleri, doğal afetlere karşı dayanıklı şehirler, küresel iklim değişiminde gıda ve su güvenliği gibi hayati konuları müzakere ettiler. Tecrübelerini paylaştılar. Alınan karar ve önerileri, ‘Ankara Deklarasyonu’ olarak tüm dünyaya sundular. Katkı veren tüm kentlere huzurlarınızda teşekkür ederim” dedi.