11 yılda bitirilememişti; İmamoğlu üç haftada bitirdi!

Güncelleme:

İstanbul’da Beykoz'un kangren olmuş sorunlarından Riva Deresine İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu defa iş makineleriyle temizliğe başladı.

İstanbul’da Beykoz'un kangren olmuş sorunlarından Riva Deresine İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu defa iş makineleriyle temizliğe başladı. AKP döneminde bir türlü temizlenemeyen derede, İBB’nin çalışmaları sonucunda üç haftada balıklar yüzmeye başladı.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) birlikte yürüttüğü çalışmalar Beykoz'un Bozhane Mahallesinden başlamıştı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bürokratları ve Meclis Üyeleriyle birlikte 6 Haziran günü bölgeye gelerek incelemelerde bulunmuş, muhtarlara hitaben yaptığı konuşmada, "Riva Deresi ile ilgili sorumluluk almaya hazırız" ifadelerini kullanmıştı.

İş makineleri tarafından belirlenen noktalarda ilk olarak dip temizlik yapılarak, dere dibindeki pislikler kamyonlara yüklendi. Riva Deresinin dibinden çıkarılan ve balçık haldeki pislikler yine İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait katı atık arıtma tesislerinde işlenmeye götürüldü.

Temizlik çalışmaları kısa sürede sonuç verdi ve derede balıklar yüzmeye başladı. Çevreyi rahatsız eden kötü koku da ortadan kalkarken vatandaşlar derede yüzmek istediklerini dile getirdi.

İşte İBB'nin Riva deresini temizleme görüntüleri ve vatandaşların tepkileri:

İMAMOĞLU “YAPAMIYORLARSA İŞİ, BIRAKSINLAR BİZ YAPALIM” DEMİŞTİ

Üstelik söz konusu çalışmalar 6 aydır İBB ile Devlet Su İşleri (DSİ) arasında tartışmalara neden oluyordu.

Konuyla ilgili 2009 yılında gerçekleşen ilk toplantıda Riva Deresi’nin tümünün ıslahı DSİ’ye bırakılmıştı. 2013 yılında karara bağlanan bir kamulaştırmasız el atma davasında DSİ, tazminat ödemeye mahkûm oldu. 2015 yılında İstanbul Valiliği, İBB’nin talebini yerinde bularak, Riva Deresi projesi ile ilgili İBB’ye yüklenen kamulaştırmaları iptal etti. Böylece DSİ’nin, İBB kamulaştırma yapmıyor suçlaması da boşa çıktı. İmamoğlu’nun göreve geldiği yeni dönemde ise Riva’yı kirlilikten kurtarmak isteyen İBB’ye, DSİ 6 aydır bilgi vermiyordu.

Öyle ki İmamoğlu, derenin ıslahından sorumlu olan DSİ’nin görevini yerine getirmemesinden dolayı bölgedeki kirlenmenin her geçen gün arttığına işaret etmiş ve “Yapamıyorlarsa işi, bıraksınlar biz yapalım” demişti.

İmamoğlu’nun çıkışına yanıt veren DSİ ise Riva Deresi’nin ıslahının kendi sorumluluklarında olduğu kabul etti. Bununla birlikte kurumdan yapılan açıklamada projenin yapım aşamasına geçilmemesinden İBB sorumlu tutuldu. Dere ıslah güzergâhlarının, İBB tarafından kamulaştırılarak ihtilafsız bir şekilde DSİ’ye teslim edilmediği için projenin inşaatının başlayamadığı ileri sürüldü.

ISLAHIN TÜMÜ DSİ’DE

Ancak, belgeler, sürecin DSİ’nin verdiği yanıttakinden farklı işlediğini gösterdi. İstanbul’da, Riva’nın da dâhil olduğu geniş çaplı dere ıslahı çalışması hakkında ilk kararlar, 7-9 Eylül 2009’da gerçekleşen, 31 yurttaşın yaşamını yitirdiği ve büyük maddi zararın ortaya çıktığı büyük sel felaketinin ardından alındı. 9 Eylül’de İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla AKOM’da bir toplantı yapıldı. Toplantıda kurumlar arasında iş bölümü belirlendi. Riva Deresi’nin tümün ıslahı DSİ tarafından yapılacaktır denildi.

DSİ TAZMİNATA MAHKÛM OLDU

DSİ çalışmalara başladıktan sonra kamulaştırmasız el atmadan dolayı tazminat davasıyla karşılaştı. 2013 yılında karara bağlanan davada DSİ, çalışmaların “Riva Deresi ıslah projesi” kapsamında olduğu belirterek, sorumluluğun İBB’de olduğu ileri sürdü. Ancak, mahkeme verdiği kararda “Yapılan yazışmalar sonunda, DSi ile istanbul Belediyesi arasında 5216 Sayılı Yasa ve 2010/5 sayılı Başbakanlık genelgesi doğrultusunda "Riva Deresi Anakol Islahı Çalışması" için bir anlaşma yapılmaması ve bu çalışmanın DSİ tarafından kararlaştırılıp, uygulanması; henüz bir kamulaştırmanın bulunmaması karşısında, el atma bedelinden DSİ’nin sorumlu bulunduğu” ifadelerine yer vererek, kamulaştırma ile ilgili İBB’yi sorumlu bulmadı. Yine aynı kararda kamulaştırmasız el atmadan dolayı DSİ’yi tazminat ödemeye mahkûm etti.

DSİ, bu davadan sonra, 2015 yılında, Riva Deresi Islahı kapsamındaki kamulaştırma planlarını İBB’ye gönderdi. İBB, aynı yıl İstanbul Valiliği’ne başvurarak, kamu yararı iptal kararı aldırdı.

Böylece İBB’nin, DSİ’nin sorumluğundaki Riva Deresi ıslah çalışmaları ile ilgili hiçbir yetkisi kalmadı. İBB de temizlik çalışmalarına başlayarak üç haftada derede gözle görünür bir temizlik sağlamış oldu.

İBB BÖLGEYE ATIKSU VE KANALİZASYON TESİSLERİ İNŞA EDECEK

Ekrem İmamoğlu göreve geldikten sonraki yeni dönemde İBB, bölgenin doğal güzelliğini bitiren aşırı kirliliği önlemek amacıyla Riva Atıksu Toplama Havzası’nda Atıksu Arıtma Tesisi ve Atıksu Kanalizasyon Tesisleri inşa etme kararı aldı. Planlamanın yapılabilmesi için DSİ’den Riva Deresi ve kolları hakkında projeden taşkın sınırlarına kadar pek çok alanda bilgi istendi. Ancak, 2020 yılının ilk ayında yaptığı talebe hala yanıt alamadı.

Bu arada atıklarıyla bölgede kirliliğe yol açan ve ruhsatı bulunmakla birlikte çalışma izni olmayan Uçal Kâğıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. de faaliyetten men edildi.