Siber saldırı hakkında kritik uyarı !

Siber saldırı hakkında kritik uyarı !
Güncelleme:

Teknoloji Bakanı Fikri Işık siber saldırılarla ilgili herkese kritik uyarılarda bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, siber saldırılara ilişkin, kamu kurumlarından atılmış gibi gösterilen maillerde word dosyası olduğu ve bu dosyayı açanların virüsle karşılaşma ihtimalinin bulunduğunu belirterek, "Çağrımız; kamu kurumu bile olsa bilinmeyen adreslerden gelen maillerdeki word belgelerinin açılmaması veya dikkatli açılması yönünde" dedi.

Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları 3. Kurultayı'na katılan Işık,  konuşması öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Işık, "Siber saldırılar gündemde, buna dair gelen bilgiler nelerdir?  Tarihin en büyük saldırısı olduğu söyleniyor? bugün hangi kurumlar etkilendi?  Zarar belli mi?" şeklindeki soruya karşılık, "Bugün bize ulaşan bilgi, bazı kamu  kurumlarından atılmış gibi gösterilen maillerde bir word dosyasının olması ve bu  dosyayı açanların belki bilgisayarı bir zombi haline getiren, belki sistemi  kilitleyen bir virüsle karşılaşma ihtimali olduğu yönünde" diye konuştu.

SİSTEMİ ÇÖKERTMEYE YÖNELİK BİR SALDIRI...
 
Vatandaşlardan kamu kurumu bile olsa bilmedikleri adreslerden gelen  maillerdeki word dosyalarını açmamaları veya dikkatli açmalarını isteyen Işık,  şunları kaydetti: "Şu anda tabii 14 Aralık'ta başlayan, trafiğin artırılarak,  yoğunlaştırılarak, Türkiye'de İnternet'i yavaşlatmaya, İnternet'e girişi  engellemeye ve sistemi çökertmeye yönelik bir saldırı bu. Bu saldırıyla ilgili  gereken tedbirler alındı. Bu saldırının etkilerini minimize etmek için yapılan  çalışmalar sonucunda işler büyük oranda normale döndü. Ama her gün yeni bir  formda yeni bir şekilde başka saldırılar olabiliyor." 
 
TEDBİRLER SONUÇ VERMEYE BAŞLADI
 
Işık, saldırıların ne kadar etkisi olduğuna yönelik bir soru üzerine,  bir kalıcı hasar verip vermediğini tespit etmek için zamana ihtiyaç olduğunu dile  getirdi. Şu anda teknik olarak Siber Güvenlik Enstitüsü ile TÜBİTAK Ulusal  Akademik Ağ ve Bilgi Merkezinin (ULAKBİM) yoğun şekilde çalıştığını vurgulayan  Işık, ancak kalıcı hasar olup olmadığı noktasında henüz bir şey söylemelerinin  mümkün olmadığını anlattı.

Işık, "Ancak bu saldırıların özellikle trafiği çok yoğunlaştırarak  yapıldığı için yükün dağıtılması, servis sağlayıcıların çeşitlendirilmesi ve  artırılmasında alınan tedbirler şu anda sonuç vermeye başladı" ifadelerini de  kullandı. 
 
SİSTEMİ TIKAMAYA YÖNELİK
 
Işık, Habertürk TV'de de gündeme  ilişkin soruları yanıtladı. Siber saldırılara ilişkin bir soru üzerine Işık, söz konusu  saldırıların günümüzde form değiştirerek devam ettiğini ifade etti. Bakan Işık, Türkiye'ye yönelik son saldırıların bir kurumu hedef almadığını, sistemi tıkamaya  yönelik olduğunu, bunun da internetteki trafiğin artırılarak gerçekleştirildiğini  kaydetti. 
 
TRAFİK 10 BİN KAT ARTIRILDI
 
Söz konusu saldırıların, "zombi" veya "köle" tabir edilen  bilgisayarlarla gerçekleştirildiğine işaret eden Işık, son saldırıda Türkiye'nin  çıkışına yönelik trafiğin 10 bin kat artırıldığını belirtti. Işık, bu saldırıların devam edebileceği öngörüsüyle mutlaka hızlı ve  etkili önlemler almaları gerektiğini ifade etti. Bakan Işık, özellikle bazı kamu  kurumlarının bu saldırılara yönelik daha önceden alınması gereken tedbirleri  almadığını kaydetti. 
 
ODTÜ'nün eleştirisinin de bu yönde olduğuna değinen Işık, "Şimdi  gereken tedbirlerin bir çoğu alındı. Bundan sonraki saldırılarda eminim bu kadar  yoğun bir yavaşlama ve sisteme giriş engeli ile karşılaşmayacağız"  değerlendirmesinde bulundu. 
 
DAHA ETKİN TEDBİRLER DE ALINMALI
 
Işık, söz konusu saldırıların artabileceği öngörüsü ile daha etkin  tedbirlerin de alınması gerektiğini vurguladı. Benzer siber saldırıların tekrarlanabileceğine işaret eden Işık, söz  konusu atakları düzenleyenlerin bazı boşluklardan yararlandığını bildirdi. Işık,  şunları kaydetti: 
 
"Örneğin bu Sabah olan bir olayı söyleyeyim: Bir kamu kurumunun mail  adresine protokolden kaynaklanan ki bu Türkiye'nin kusurundan değil, uluslararası  bir kusur... Protokolden kaynaklanan bir zafiyetten yararlanarak sanki bir kamu kurumundan mail geliyormuş gibi bütün kurumlara mail göndermişler. O konuda  dikkatli olmak gerekiyor. Hele hele bu aralar özellikle bilinmeyen adreslerden  gelen word dosyalarını açmamakta fayda var." 
 
Bakanlığın, bu işin operasyon noktasında olmadığına dikkati çeken  Işık, kendilerinin, olayın teknik olarak nasıl yönetilmesi gerektiğine yönelik  çalıştığını ancak yetkili kurumun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı  ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olduğunu anımsattı.