Discord'a erişim engeli getirilme nedeni belli oldu

Discord'a erişim engeli getirilme nedeni belli oldu
Güncelleme:

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla sosyal medya platformu Discord'a erişim engeli getirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Discord, kendi bilgilerinin IP adresleri, içerikler dahil bizim güvenlik birimlerimizle paylaşmayı reddettiği için biz de erişim engeli getirdik." dedi.

Sosyal medya platformlarında, özellikle çocukların Discord’da bazı gruplar tarafından tehdit, şantaj, zorbalık ve cinsel istismara maruz kaldığı iddiaları gündeme gelmiş ve bunun üzerine söz konusu olay incelenmeye alınmıştı.

Discord erişim engeli kararı öncesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İçişleri, Adalet, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlıkları toplantı yaptıklarını ve Discord’a erişim engeli getirilmesinin gündemde olduğunu açıklamıştı. 

Uraloğlu, yaptığı açıklamada, “Yasakçı olmak istemiyoruz ancak gençleri korumak için her türlü yetkiyi kullanmaktan çekinmeyiz. Yasakçı zihniyetle değil, gereklerini yerine getirerek erişim engeli getirme noktasını istişare ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Discord" isimli sosyal medya platformuna Türkiye'den erişim engeli getirildiğini duyurdu.

Bakan Tunç sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce Discord isimli sosyal medya platformuna 5651 Sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8/1 maddesinde yer alan “çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik” suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması nedeniyle tüm yayınlarının içerikten çıkartılarak belirtilen URL adreslerine Türkiye’den erişimin engellenmesi kararı verilmiştir."

Tunç, gençleri ve çocukları zararlı yayınlardan korumaya kararlı olduklarını belirterek şunları vurguladı:

"Geleceğimizin teminatı gençlerimizi ve çocuklarımızı sosyal medyanın ve internetin suç teşkil eden zararlı yayınlarından korumakta kararlıyız. Toplumsal yapımızın temelini sarsmaya yönelik girişimlere asla müsaade etmeyeceğiz." 

Bakan Uraloğlu: "Discord bilgileri paylaşmadığı için erişim engeli getirdik"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Discord, kendi bilgilerinin IP adresleri, içerikler dahil bizim güvenlik birimlerimizle paylaşmayı reddettiği için biz de erişim engeli getirdik." dedi.

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Discord erişimine ilişkin değerlendirmesinde, "Ankara 1. Sulh ceza mahkemesinin aldığı kararla bu gece 02.10’da erişimine engel getirdik. Şunu özellikle söylemek isterim burası gerçekten tamamen kapalı bir sistem. Siz istediğiniz gibi girip çıkamıyorsunuz ya da bizim güvenlik birimlerimiz sorgulama yapamıyorlar maalesef. Ancak orayı kullananların bize şikayet etmesi sonucu biz olaya müdahil olabiliyoruz." dedi.

"Yaşadığımız olaylar olmasa yasakçı zihniyetçilikle itham edilecektik"

"Birkaç gündür yaşadığımız olaylar olmamış olsa belki biz bugün Discord’a erişim engeli getirdiğimiz için yasakçı zihniyetçilikle itham edilecektik" ifadelerini kullanan Uraloğlu, açıklamasının devamında şunları aktardı:

"Bugün bu olaylar oldu herkes kapatılmasını istiyor. Burada bütün toplum kesimleri ile birlikte hareket etmemiz lazım.  Bizim giremediğimiz mecrada ne olduğunu bilemiyebiliyoruz. Discord IP adreslerini güvenlik güçlerimizle paylaşmayı reddettiği için biz de zorunlu olarak erişime engel getirdik."

Diğer platformlara uyarı

"Tiktok'un kapatılması gündemde mi?" sorusuna ise Uraloğlu, "Toplumumuzu korumayla ilgili her türlü adımı atacağız. Çok net olarak söyleyeyim hepsinin çok yakın takibindeyiz." yanıtını verdi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman ise ağustos ayının başında yaptığı açıklamada, TikTok meselesinin Türkiye için ulusal bir güvenlik meselesi olduğunu belirterek, “Yapılan paylaşımlar o kadar tuhaf, o kadar gerçeklikten kopuk ki, bunları onaylamak mümkün değil. TikTok'un kapatılması, erişim engelinin getirilmesi noktasında komisyon olarak bir tavrımız yoktur, bu Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) tavrıdır. Ama bana komisyon başkanı olarak sorsanız, siyaset milletle beraber yapılır. Milletimiz, TikTok'un kapatılmasını istiyor" ifadelerini kullanmıştı.