Hillsborough faciasında şok eden ihtimal

Hillsborough faciasında şok eden ihtimal
Güncelleme:

İngiltere'nin en büyük futbol faciasına ilişkin tartışmalara bir yenisi eklendi.

Hillsborough faciasına ilişkin yeni soruşturmada, geçici morga yerleştirilen mağdurların bazılarının hala hayatta olabileceği dile getirildi.
 
15 Nisan 1989'da Sheffield'daki Hillsborough Stadyumu'nda Liverpool ile Nottingham Forest takımları oynanan Federasyon Kupası yarı final maçında, 96 Liverpool taraftarı ezilerek ölmüş, 766 kişi de yaralanmıştı. Ezilenlere yardıma giden doktorlardan Allan Redgrave ifadesinde, kıdemli bir polis memurunun kendisinden kurbanların yaşam belirtilerini kontrol etmesini istediğini söyledi. Allan Redgrave, zayıf bir nabzı muhtemelen tespit edeceğini ama bundan yüzde yüz emin olamadığını belirtti. Doktor Redgrave bir meslektaşıyla, hangi kurbanları kontrol ettikleri üzerinde kafa karışıklığı yaşadıklarını da sözlerine ekledi.
 
Statlarda yeni düzen İngiliz hükümeti dünyada da büyük yankı uyandıran bu facia hakkında kısa süre içerisinde soruşturma başlattı. Soruşturmayı üstlenen savcı Lord Peter Taylor, 30 bir günlük çalışmanın ardından futbol tarihine "Taylor Raporu" olarak geçen iki raporla basın karşısına çıktı. İlk rapora göre, felakete sebep olan en büyük etken polis kuvvetlerinin görevini doğru şekilde yerine getirmemesiydi. Turnikesi bulunmayan kapıların açılması, içeri giren taraftarların boş olan kısımlara yönlendirilmemesi ve polisin ihmalkârlığı, olayları bu noktaya taşıyan ana nedenlerdi. İkinci rapor ise bir daha böyle faciaların yaşanmaması için stadyumlara getirilecek yeni düzenlemelerle ilgiliydi. İngiltere'de saha ile tribünler arasındaki bariyerlerin kaldırılması ile tribünlere oturma gruplarının yerleştirilmesi, Hillsborough'daki faciadan sonra Taylor Raporu'nun önerileriyle uygulamaya konmuştu. 
 
BBC Türkçe