Tek kurtuluş Riva !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlSarı-kırmızılıların UEFA’ya yaptığı savunmada en büyük gelir kalemi Riva Rezidansları gösterildi.
Buradan gelecek sermayeyle banka kredileri azaltılacak ve faizde 25 milyon euroluk bir azalma görülecek...
UEFA Mali Fair Play kriterlerine uyum sağlamadığı gerekçesiyle üç yıl daha süre isteyen Galatasaray’ın savunmasına ve gelecekle ilgili planlamalarına MİLLİYET ulaştı.
Başkan Dursun Özbek ve kurmayları tarafından UEFA takip birimine iletilen, ancak müfettişler tarafından itibar görmeyen raporun, şubat ayındaki duruşmalı oturumda da kullanılacağı, bu konuda Galatasaray Yönetimi’nin çok umutlu olduğu vurgulandı.
İŞTE O RAPOR
Sarı-kırmızılıların yaşadığı süreci anlatan ve neden hedefi tutturamadıklarını dile getiren Galatasaray, gerçekleşecek gelirler konusunda beş temel noktanın altını çizdi.
1. ALİ SAMİ YEN OTELİ:
Mayıs 2016’da bitmesi beklenen Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Oteli’nin 10 yıllık kiralanacağını, bu konuda büyük otel zincirleriyle irtibat halinde olduğu belirtilen raporda, yıllık 5 milyon euro beklendiği vurgulandı. Bunun, UEFA’dan talep edilen süreç içerisinde iki yıla karşılık bulacağı ve toplam 10 milyon euroluk bir kaynak sağlanacağı dikkati çekildi.
2. RİVA REZİDANSLARI:
Riva’da bulunan 1 milyon 200 bin metrekarelik araziye rezidanslar yapılacağını dile getiren Galatasaray Yönetimi, buradan 274 milyon dolarlık gelir hedefliyor. Sarı-kırmızılılar, buradan gelecek parayı sermaye olarak şirkete aktaracak ve bu şekilde banka kredileri azaltılacak. Galatasaray, bu şekilde faiz giderinde 25 milyon euroluk bir azalma olacağını düşünüyor.
3. ÜÇ YILLIK KOMBİNE:
Cim-Bom, stat gelirlerinin artırılması ve kısa vadede kaynak olarak sunulması için koltukların üç yıl süreyle satılması konusunda çalışma başlatılacağını da belirtti. Bunun bir kampanya olarak taraftara sunulacağı, 31 Mayıs 2018’e kadar bu satışın gerçekleştirilebileceği vurgulandı.
4. GS STORE:
Galatasaray, gelirler konusunda Galatasaray Store’a da rol biçiyor. Sarı-kırmızılılar, burasının gelirlerini 6 milyon euro artırmanın hesabını yaptıklarını dile getirdi.
5. YENİDEN YAPILANMA:
Galatasaray, banka kredilerinin yeniden yapılandırılmasıyla finans yükünün daha da azalacağı görüşünde...
134 milyon euro nerede!
Galatasaray, üç yılda ortaya çıkan 134 milyon euroluk zararı da kalem kalem bildirdi. 60 milyon euronun kur farkından dolayı eriyip gittiğini bildiren sarı-kırmızılılar, 14 milyonun bütçe açığı, 5 milyonunun faiz maliyeti, 18 milyonunun oyuncu riski, 22 milyonunun hasılat gelirlerinin azalması, 8 milyonunun sponsorluk gelirlerindeki düşüş, 7 milyon euronun da ticari gelirlerdeki azalmanın kaynaklandığını vurguladı.
Aylan bebek de raporda!
Galatasaray’ın UEFA karşısındaki en büyük savunması ise öngörülemeyen olaylar oldu.
Sarı-kırmızılılar, Suriye’deki iç savaş ile bölgedeki terörizmin döviz kurlarını aşırı etkilediğine dikkat çekildi. Finansal Fair Play Talimatı’nda da yer alan deprem, savaş gibi olaylar konusundaki esnekliğin kendilerine de sağlanmasını isteyen Galatasaray, ekonomik aktivitelerin küçülmesi, kurdaki dalgalanmalar ve dövizdeki aşırı yükselmenin de kulübün gelirlerini azalttığı vurgulandı.
Yeni yönetim ve yeni yapılanmayla negatif atmosferin ortadan kaldırılabileceğine işaret eden Galatasaraylılar, 31 Mayıs 2018’e kadar başa baş bütçede 30 milyon euroluk hedefe ulaşabileceklerini belirtti.
Euro ve dolar bazındaki kur artışının gösterildiği grafikte, Ege Denizi’ni kaçak olarak geçmeye çalışan Kurdi ailesinin minik bebeği “Aylan Kurdi”nin akıllara kazınan fotoğrafı da gösterildi. Ayrıca Suruç, Ankara ve Diyarbakır’daki bombalar da rapora konu olurken, NATO’dan gereken yardımın alınamadığına da dikkat çekildi.
Şike ve e-bilet eleştirisi
UEFA’ya verilen raporda gelirlerin düşmesinin bir nedeni de şike ve e-bilet gösterildi. Türkiye’deki bazı kulüplerin UEFA tarafından şike gerekçesiyle cezalandırılmasının güvensizlik yarattığına işaret edilirken, bunun seyirci sayısında azalmaya neden olduğu belirtildi.
E-bilet sisteminin getirilmesi sonrasında seyircinin uzaklaştığına dikkat çekilen raporda, Türkiye’deki ekonomik koşulların da buna eklenmesiyle 1.2 milyon futbolseverin stattan uzaklaştığı, 60 milyon dolar olan hasılatın 40 milyona indiği belirtildi.
Bu başkan nasıl ibra edilir?
Galatasaray’da başkan Dursun Özbek ile profesyoneller geçen ay İsviçre’ye giderek UEFA Finansal Fair Play Komitesi’ne sunum yaparken ilginç diyalogların yaşandığı da ortaya çıktı.
UEFA yetkililerinin, 2011’de zararın 11 milyon euro iken bu rakamın ertesi yıl 38, bir sonraki yıl 70.4 ve 2015’te de 55 milyon euro olarak gerçekleşmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını aktardıkları öğrenildi.
UEFA yetkililerinin “Bu rakamlarla giden başkan (Ünal Aysal) nasıl ibra edilir?” sorusunu yönelterek şaşkınlıklarını gizleyemedikleri belirtildi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol