Çocuklara 'organik' futbol sahası

Çocuklara 'organik' futbol sahası
Güncelleme:

Ölmez, "Altyapı ve futbol okullarımızdaki çocuklarımızın oynadığı halı sahamıza hindistan cevizi ağacının kabuğundan üretilen organik granül tatbik ettik" dedi.

Gençlerbirliği Kulübü İdari Asbaşkanı Arif Ölmez, altyapı ve futbol okullarındaki 5 bin çocuğun sağlığını çok önemsedikleri  için tesislerdeki halı sahaya SBR granürü kullanmayarak, hindistan cevizi  ağacının kabuğundan üretilen organik granül serdiklerini söyledi.
 
Arif Ölmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomobil ve kamyon  lastiği geri dönüşümünden elde edilen SBR granülüne ilişkin kanserojen duyumları  almalarının ardından 3 yıl önce bu maddenin kullanımdan vazgeçtiklerini ifade  etti.
 
SBR'yi kaldırdıktan sonra termoplastik granül getirdiklerini belirten  Ölmez, bu malzemenin de ömrünün kısa olması nedeniyle yeniden araştırma yapmaya  başladıklarını ve önceliği çocukların sağlığına vererek, organik granülde karar  kıldıklarını dile getirdi.
 
Kırmızı-siyahlı kulübün 12-13 tane altyapı takımı olduğunu, futbol  okuluyla birlikte her yaz Beştepe'ye gelen 7-10 yaş arasındaki çocuk sayısının 5  bini bulduğunu belirten Ölmez, şunları kaydetti: "SBR'den vazgeçmemizin sebebi kesinlikle sağlık. Çünkü kamuoyunda bu  malzemenin kanserojen olduğuna dair yaygın bir kanı var. Özellikle havanın  ısındığı dönemlerde, lastik zemin kaynaklı ısı 50-60 dereceleri buluyor. Daha  fazla buharlaşma ve yoğun koku oluyor. Biz de bunun üzerine sağlık açısından  uygun malzemenin ne olabileceğini araştırdık. Araştırmalarımızın sonucunda da en  uygun malzemenin hindistan cevizi ağacının kabuğundan elde edilen organik granül  olduğunu gördük ve çocuklarımızın kullandığı sahada bunu kullanmaya karar  verdik."
 
Arif Ölmez, organik granülün SBR'ye göre çok daha yüksek maliyetli  olduğunu ve Türkiye'de Gençlerbirliği'nin dışında sadece Türkiye Futbol  Federasyonu'nun Riva ve Galatasaray'ın Florya'daki tesislerinde uygulandığını  sözlerine ekledi.
 
Schwarzenegger'in hassasiyeti 
 
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim  Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, lastik geri dönüşümüne ilişkin ABD'nin California  eyaleti valisi ve sinema yıldızı Arnold Schwarzenegger'in 2007 yılında kendisine  bağlı California Entegre Atıklar Dairesi'ne bir rapor hazırlattığını söyledi.
 
Raporun, çocuğa yönelik potansiyel sağlık riskleri açısından güzel bir  bakış açısı sunduğunu kaydeden Akdur, şu ifadeleri kullandı: "SBR granürünün kanserojen olup olmadığını anlamak için en az 20  yıllık bir araştırma yapmak gerekir. 20 yıl sonunda bu maddeye yoğun temas eden  ve etmeyen çocukların değerlerinin karşılaştırılması sonucunda ancak kesin bir  kanıya varılabilir. Ancak Schwarzenegger'in hazırlattığı raporda çocukların  SBR'ye temasına ilişkin çeşitli uyarılar var. Rapora göre oyun alanlarında  kullanılan atık lastik granüllerin yenmesi ile akut maruziyet, el, ağız ve cilt  teması ile de kronik maruziyet oluyor. Raporda çocukların bu lastik granülleri  kesinlikle yememesi ve el ağız ilişkilerine dikkat etmeleri gibi kesin uyarılar  bulunuyor. Bence çocuk oyun alanlarının planlanmasında, tahta, sentetik ya da  plastik yerine, geri dönüşüm sonucunda elde edilmiş SBR gibi lastik ya da kauçuk  granülü kullanmadan önce iki kere düşünülmeli."

Etiketler Gençlerbirliği