O statta tarih yazmıştık !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlA Milli Takım, yarın Viyana'da bulunan Ernst Happel Stadı'nda Avusturya ile karşı karşıya gelecek.
Avusturya-Türkiye maçına ev sahipliği yapacak başkent Viyana, tarihi dokusu ve etkileyici yapılarıyla ön plana çıkıyor. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınan başkentte, birçok uluslararası kurumun merkezini bulunuyor.
A Milli Futbol Takımı'nın Avusturya ile oynayacağı özel maça ev sahipliği yapacak başkent Viyana, tarihi dokusu ve etkileyici yapılarıyla dikkati çekiyor.
Ay-yıldızlı ekip, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası hazırlıkları kapsamında yarın Viyana'da bulunan Ernst Happel Stadı'nda Avusturya ile karşı karşıya gelecek.
Müsabakanın yapılacağı Viyana, Avusturya'ya başkentlik yapmasının yanı sıra, hem ülkenin hem de Avrupa'nın önemli yerleşim yerlerinden biri konumunda. Ülkenin 9 eyaletinden biri olan Viyana, yüz ölçümü bakımından en küçük, 2 milyona yaklaşan nüfusuyla da en kalabalık eyalet olarak ön plana çıkıyor. İlk yerleşimin M.Ö 400 yılında gerçekleştirildiği kent, ülkenin politik, kültürel ve ekonomik merkezi konumunda.
Yirmi üç bölgeden oluşan Viyana'nın en çok ziyaret edilen kısmı, "Şehir içi" anlamına gelen 1. bölgesi; Innere Stadt... Bu bölgede, 14 ve 16. yüzyıllarda hüküm süren Habsburg İmparatorluğu zamanında barok stilde yapılmış birçok kültürel ve mimari eser yer alıyor.
Yılda yaklaşık 7 milyon turistin geldiği Viyana'da şehrin sembolü Aziz Stefan Katedrali ile Schönbrunn Sarayı, Hofburg (İmparatorluk Sarayı/Cumhurbaşkanlık Köşkü), Belvedere Sarayı, Staatsoper (Viyana Devlet Operası), Karl Kilisesi ve Schwarzenberg Sarayı gibi başlıca tarihi yapılar göze çarpıyor. Tarihi şehir merkezi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi'ne de alınmış durumda.
Kuzeydoğu Alplerinin alçaldığı bölgede, Tuna Nehri'nin güneyinde bulunan Viyana, tarihi dokusunun yanında coğrafi güzellikleriyle de ön plana çıkıyor.
Siyasi açıdan Avrupa'nın önde gelen başkentlerinden olan Viyana'da Birleşmiş Milletler bürosu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Organizasyonu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) gibi birçok uluslararası organizasyonun da merkezi yer alıyor.
Osmanlı'nın Viyana kuşatmaları
Habsburg soyağacının en başındaki Rudolf I. von Habsburg, 1273 yılında Roma-Cermen kralı olarak tarih sahnesine çıktı. Habsburg hanedanının, 600 yıldan uzun bir süre boyunca yönettiği şehir, Roma İmparatorluğu'nun hükümranlık kenti de oldu. 1500 yılına kadar kentin görünümü büyük ölçüde yenilenirken, ekonomi ve ticaret alanında bir altın çağ yaşandı. Viyana Üniversitesi ise 1365 yılında açıldı.
Viyana, başkent ve hükümranlık şehri olarak, büyümekte olan Osmanlı İmparatorluğu'nun hedefi haline de geldi. Macaristan'ın fethinden sonra Osmanlı ordusu 1529 yılında ilk kez Viyana kapılarına dayandı ancak şehir, savunma olanakları kısıtlı olmasına rağmen kendini koruyabildi.
İlk kuşatmanın deneyimlerinden hareket ederek kentin surlarını takviye eden Viyanalılar, 1683 yılındaki, üç ay süren ikinci Viyana kuşatmasında 200 bin kişilik Osmanlı ordusunu durdurdu. 1718 yılında yapılan Pasarofça Antlaşması sayesinde Osmanlı İmparatorluğu ile nihai bir barış sağlanırken, uzun süreli ekonomik ilişkiler kuruldu.
Milli takım stadı; Ernst Happel
Avusturya Milli Takımı'nın iç saha maçlarını yaptığı Ernst Happel, başkent Viyana'nın en büyük stadı olarak dikkati çekiyor.
Alman mimar Otto Ernst Schweizer tarafından tasarlanan ve 1931 yılında açılan stat, 1992'ye kadar Prater Stadı (Praterstadion) olarak adlandırılırken, 1992 yılında stada futbolcu ve teknik direktör Ernst Happel'in adı verildi.
Yaklaşık 50 bin kişi kapasiteli stat, daha önce 1963-1964, 1986-1987 ve 1989-1990 sezonların Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda, 1994-1995 sezonunda ise UEFA Şampiyonlar Ligi'nde final maçlarına ev sahipliği yaptı.
Statta, 2008'de Avusturya ve İsviçre'nin ortak düzenlediği Avrupa Şampiyonası'nda ise 3 grup, 2 çeyrek final, 1 yarı final ve final maçları yapıldı.
Türk Milli Takımı için tarihi öneme sahip
Türk Milli Takımı, tarihinin en önemli maçlarından birini Ernst Happel Stadı'nda yaptı. Ay-yıldızlı ekip, 2002 Dünya Kupası'ndaki üçüncülüğünden sonra en önemli başarısını 2008 Avrupa Şampiyonası'nda elde etti.
Türkiye, aldığı galibiyetler ve geri dönüşleriyle damga vurduğu şampiyonanın çeyrek finalinde Slaven Bilic'in çalıştırdığı Hırvatistan ile Ernst Happel Stadı'nda karşı karşıya geldi.
Normal süresi 0-0 sona eren karşılaşma uzatmaya gitti. Uzatma bölümünde 119. dakikada Ivan Krasnic ile öne geçen Hırvatlar, yarı finale çıkma sevincini yaşamaya hazırlanırken, 120. dakikada Semih Şentürk'ün golü oyuna yeniden dengeyi getirdi ve karşılaşmada seri penaltı atışlarına gidildi. Penaltılarda rakibine 3-1 üstünlük kuran Türkiye, yarı finale yükseldi.
Ayrıca A Milli Takım, Ernst Happel'de Avusturya ile yaptığı 8 maçta 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 mağlubiyet aldı. Milliler, bu karşılaşmalarda 7 gol atarken, kalesinde 13 gol gördü.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol