Futbolda yeni tartışma !

Futbolda yeni tartışma !
Güncelleme:

90+7’de gelen gol Antalyaspor’u, maçın ‘sakatlık gerekçesiyle’ sürekli durması ise Fenerbahçe’yi isyan ettirdi.

Kuddusi Müftüoğlu çarpıcı bir açıklamayla bunun zaten uygulandığını söyledi: Hakemler zeki çocuklar. Futbolcuyu tanıyorlar. Bazılarını içeriye geç alıyorlar. Biz doktor değiliz, onlar bile bazen hastalığı teşhis edemeyebiliyor. Yapılan futbola haksızlık.
 
Fenerbahçe, Antalyaspor’u 5 dakika uzatılan maçın 90+6’ncı dakikasında kazanılan ve 90+7’nci dakika içinde gelen frikik golüyle yendi. Sarı-Lacivertliler, rakibin sürekli sakatlık bahanesiyle zaman geçirdiğini ve uzatmada da Zeki Yıldırım’ın bunu tekrarlayarak ekstra uzamaya neden olduğunu savundu. Teknik direktör Pereira da Antalya’yı, oyunu durdurmaya çalışmakla eleştirdi. Kırmızı-Beyazlılar bu iddiayı reddetti. Dünya futbolunda tartışılan ‘sakatlık suistimali’ ile ilgili futbol kamuoyunda “Sakatlanan oyuncu, tedavisi için 5 dakika sahaya alınmasın” gibi bir öneri belirdi.
 
‘DUYGUSAL İLETİŞİM VAR'
 
Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, bu önerinin tartışılabileceğini ifade etti. Önemli bir de ekleme yaptı: Hakemlerimiz zaten duygusal bir iletişimle olayı anlayabiliyor. Durumunu fark ettiği oyuncuyu zaten içeriye geç alabiliyor. Bunu hakemlerimizle sürekli konuşuyoruz. İnisiyatif kullanıyorlar. Futbolun ne istediğine bakıyoruz, hızlı oyun ve temaşa istiyor. Hakemlerimiz zeki çocuklar. Hepsi oyunu ve oyuncuları tanıyor!”
 
‘FUTBOLCULARA SORUN’
 
Müftüoğlu, BUGÜN’e yaptığı açıklamada şöyle devam etti: “Bunu aslında futbolculara da sormak lazım. İhale bize kalmaz! Kamuoyu doğruyu bulur. Söz konusu durum, hakemlere değil, futbola ve futbolculara haksızlık. Futbolcular emeklerinin karşılığını istiyor. Biz de onu vermeye çalışıyoruz. Hakemler bazen sakatlığın gerçek olup olmadığını anlamayabilir. Doktor değiliz. Doktor bile bazen iyisin diyor ama sonra içeride hastalık çıkıyor.”
 
Na­ni­’nin fri­ki­ği, İn­gi­liz ba­sı­nın­da da yer bul­du. Da­ily­ma­il, Manc­hes­ter Uni­ted’ın hocası Van Ga­al’­in, Na­ni ve Van Per­si­e’­yi gön­de­re­rek ha­ta yap­tı­ğı­nı ima et­ti.
 
RANT BÜYÜDÜ HER ŞEY MÜBAH!
 
TFF Futbol Gelişim Direktörlüğü Bölgeler Sorumlusu ve eski futbolcu Raim Kara: Ben futbol oynarken de oluyordu. Futboldaki rant çok büyük olduğu için ve gün geçtikçe de arttığı için kazanma uğruna her şey mübahtır diye görülüyor. Basketbol, voleybol, tenis maçından sonra herkes seremoni gibi tokalaşır. Futbolda da bu yapılmalı. Bu duyarlılık olursa bu tür olaylar azalacaktır. Zaten TFF’nin bu yönde çalışmaları var. Hakemler, sakatlanıp çıktıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi oyuna giren futbolculara da sarı kart gösterebilir.
 
TÜRKİYE’DE 45, AVRUPA’DA 60 DAKİKA
 
Eski hakem  ve MHK Başkanı Ertuğrul Dilek: Futbolcular, rakip sakatlanınca topu taca atıyorlar. Avrupa’da ciddi durumlar dışında sahada tedavi yok. Hakem kötü niyete prim tanımamalı. Türkiye’de topun oyunda kalma süresi 40-45 dakika. Avrupa’da 60’ı geçiyor. Oyuncu kendini ahlar vahlar içinde yere atıyor, sedyeyle kenara gelince ayağa kalkıp, depar atıp oyuna giriyor. Böyle oyunculara oyunu hemen durdurup sarı kart göstereceksiniz. Rakibi lehine de endirekt serbest vuruşu vereceksiniz.
 
DEPAR ATAN SARIYI GÖRSÜN
 
Eski hakem  ve MHK Başkanı Özcan Oal: Hakemin kariyeriyle ilgili. Hakem ustaysa, zekiyse, futboldan anlıyorsa sakatlanan futbolcunun durumunu da anlayabilir. Diyelim ki süzemedi, sakatlanan oyuncu dışarı çıkıp oyuna girdikten sonra depar atıp mücadeleye girişiyorsa oyunu durdurup sarı kartı basacak. Bu centilmenliğe aykırı bir harekettir. Ama maalesef Türkiye’de hakemlerin bunu yapacak cesaretleri ve zekaları yok. Burada futbol anlayışı çok önemlidir.
 
YÜREKLİ HAKEMLER LAZIM
 
Eski hakem Cem Papila: Sakatlık ciddiyse hakem oyunu durdurmalı. Ancak ikili mücadelelerdeki ufak tefek darbelerde buna gerek yoktur. Oyuncu kenara alınır alınmaz hemen oyuna girmek isterse kötü niyeti hakem sarı kartla cezalandırmalı. Bunun için de yürekli hakemler lazım. MHK’nın talimat vermesi gerekir. Bu konu Avrupa’da önemli bir sorun değil. Türkiye için ciddi bir sorun. Avrupa’dan gelen futbolcular da bir süre sonra bizimkilere benziyor.
 
BİR NOT: İn­gil­te­re­’de de ben­zer bir tar­tış­ma var. Mou­rin­ho, ra­kip­ten bi­ri­si sa­kat­la­nın­ca, oyun­cu­la­rı­nın to­pu ta­ca at­ma­sı­nı is­te­mi­yor. Ata­ğın ke­sil­me­si­ne kar­şı çı­kı­yor. An­cak bun­dan şi­ka­yet­çi olan Por­te­kiz­li tek­nik adam da sık sık ay­nı yo­la baş­vur­mak­la eleş­ti­ri­li­yor. Chel­se­a’­nin bu tu­­tu­mu, di­ğer ta­kım­la­rı et­ki­le­di. Pre­mi­er Li­g’­de ar­tık ta­kım­lar to­pu ta­ca at­ma­yı pek ter­cih et­mez­ken, an­cak ha­kem sa­kat­lı­ğa ina­nır­sa, atak sı­ra­sın­da oyu­nu dur­du­ru­yor.

Bugün