Fenerbahçe - Galatasaray rekabetinde unutulmaz olaylar

Fenerbahçe - Galatasaray rekabetinde unutulmaz olaylar
Güncelleme:

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki 107 yıllık rekabette unutulmaz olaylar yaşandı. İşte onlardan bazıları...

Fenerbahçe ile Galatasaray, Spor Toto Süper Lig’in 11. haftasında Pazar günü karşı karşıya gelecek. Zirveden kopmak istemeyen iki takımın da üç puan hedeflediği karşılaşma Türkiye’yi ekran başına kilitleyecek. 107 yıllık rekabette acı – tatlı birçok olaya tanıklık eden iki takım, bir kez daha kıyasıya bir mücadelenin içerisine girecek. Kadıköy’de oynanacak dev maçta belki de bu ilginç olaylara bir yenisi daha eklenecek.

Türkiye nefesini tuttu Kadıköy’de oynanacak Fenerbahçe – Galatasaray derbisini bekliyor. Spor Toto Süper Lig’de zirveden uzaklaşmak istemeyen iki takımın galibiyet parolası ile çıkacağı maç için geri sayım sürüyor. Yarın 20:00’de başlayacak maç öncesi iki takım da son hazırlıklarını yapıyor. Lige kötü bir başlangıç yapan ancak daha sonraki haftalarda toparlanan Fenerbahçe ile tam tersi iyi bir başlangıç yaptığı ligde son haftalarda puan kayıpları yaşayan Galatasaray, dev maça galibiyet parolası ile hazırlanıyor. İki kulüp arasımda din, mezhep ve ırk ayrımı olmaksızın büyüyen rekabet, tüm ülke gündemini meşgul ediyor, siyasi ve ekonomik sıkıntıları bile bir anda unutturuyor.

Herkesin sonucunu merakla beklediği Fenerbahçe – Galatasaray maçı, geçmişte birçok ilginç olaya sahne oldu. Farklı sonuçlar, uzun süre gelmeyen galibiyetler, centilmenliği ile alkış alanlar, birlikte kiralanan evler, birleşme çalışmaları, yarım kalan maçlar, karma takım olarak sahaya çıkmak bunlardan sadece bazıları…

İşte 107 yıllık rekabette öne çıkan bazı unutulmaz olaylar:

GERGİN MAÇ

12 Nisan 2009’da oynanan ve golsüz sonuçlanan derbide 4 kırmızı kart çıkmıştı. Lugano’nun Emre Aşık’a attığı kafadan sonra ikili birbirine girdi. Ardından Arda Turan ve Semih Şentürk karşı karşıya gelerek olaylar büyüdü. Maçın son dakikalarında yaşanan bu gergin olaylar tribünlere de sıçradı ve olay büyüdükçe büyüdü. Netice olarak maçın hakemi Fırat Aydınuz 4 oyuncuya kırmızı kart gösterdi. Bu maça dair en güzel görüntü ise Arda ve Semih yani iki rakip takımın iki türk futbolcusu kavga ederken onları izleyen iki rakip takımın brezilyalı oyuncuları Roberto Carlos ve Lincoln’un kol kola girmesi Süper Lig tarihinin en can alıcı karelerinden biri olmuştu.

fb-gs-ic6.jpg

6-0’LIK GALİBİYET

6 Kasım 2002 yani bundan tam 13 sene önce Fenerbahçe kendi evinde ezeli rakibi Galatasaray’a karşı 6-0’lık tarihi bir hezimet yaşattı. Fatih Terim’in öğrencileri sonuç karşısında yıkılırken Fenerbahçe’nin gollerini; Tuncay, Ortega, Serhat (2), Ceyhun ve Ümit Özat kaydetti.

ŞÜKRÜ SARACOĞLU’NDA KUPA

Tarih 12 Mayıs 2012’yi gösterdiğinde Süper Play Off grubunun şampiyonluk maçı olan Fenerbahçe – Galatasaray maçı pozisyonlara gebe ve oldukça gergin geçiyordu. Beraberlik sarı kırmızılıları şampiyon olmasına yetiyordu. 0-0 biten maçın ardından şampiyon olan Galatasaray kupayı Saraçoğlu’nda kaldırmak istedi ve taraftar adeta çılgına döndü. En sonunda ışıklar kapatıldı ve Galatasaray Süper Lig kupasını ezeli rakibinin evinde kaldırmış oldu.

fb-gs-ic4.jpg

‘SULU’ DERBİ

19 Mayıs 2007 tarihinde oynanan Fenerbahçe – Galatasaray derbisi tarihe sulu derbi olarak geçmiştir. Ali Sami Yen’ şampiyon olarak gelen fenerbahçe güzel futboluyla 1-2 kazanmıştı. Ancak bunu yediremeyen taraftar sahaya su şişesi, bozuk para,muz,yumurta telefon, sandalye, emzik ve çakmaklar fırlatmıştı. Tümer’in serbest vuruş kullanırken üzerine yağmur gibi içi dolu pet şişe yağdı. Serbest vuruşu kullanan Tümer’in ortası gol olunca Galatasaraylı taraftarlara ‘Atın, atın siz attıkça biz daha çok gol atacağız’ demesi de güne damga vurmuştu.

fb-gs-ic5.jpg

İLK GOL EMİN BÜLENT SERDAROĞLU’NDA

Ezeli rekabette ilk golü Galatasaraylı futbolcu Emin Bülent Serdaroğlu attı. 17 Ocak 1909’da “Papazın Çayırı” olarak adlandırılan yerde yapılan ilk maçı 2-0 kazanan Galatasaray, rakibinden ilk 7 maçta gol bile yemedi. 107 yıllık rekabette son golü ile Galatasaray’ın Alman yıldızı Lukas Podolski kaydetti. Geçtiğimiz Mayıs ayında Ziraat Türkiye Kupası’nda karşılaşan iki takımdan gülen taraf, Podolski’nin attığı golle Galatasaray oldu. Yıldız futbolcu attığı golle takımına Türkiye Kupası’nı kazandırdı.

fb-gs-ic2.jpg

CENTİLMENLİK DERSLERİ

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında çok uzun zaman önce oynanacak bir maç öncesi Galatasaray’da sakatlar can sıkmaya başlamış. Eksik bir kadro ile sahaya çıkmaya hazırlanan sarı-kırmızılı takım, rakipten gelen teklifle rahatlamış. Fenerbahçe Kaptanı Galip Kulaksızoğlu, haber gönderdiği Galatasaraylılara “Oberle kardeşler hasta, Hasan da sakatlanmış. Sizi karşımızda eksik kadroyla görmek istemiyoruz. Dilerseniz maçı erteleyelim” demiş. Bu öneriyi kabul eden Galatasaray, as kadrosu ile 20 Ekim 1914’te çıktığı erteleme maçında Fenerbahçe’yi 6-1 mağlup etmiş.

Bir diğer centilmenlik örneği de Galatasaray’ın merhum başkanlarında Özhan Canaydın’dan gelmişti. Canaydın, sarı-kırmızılı ekibin 6 Kasım 2002’de, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda ezeli rakibine 6-0’lık yenildiği maçta ders niteliğinde bir harekete imza atmıştı. Başkanlık sıfatıyla ilk Fenerbahçe derbisini izleyen Canaydın’ın, rakibinin attığı golleri alkışlayarak Fenerbahçeli yöneticileri kutlaması, maça damgasını vurmuştu.

canaydin-ic.jpg

Özhan Canaydın’ınbu davranışı Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından 2002 Dünya Fair Play Ödülü’ne layık görülmüştü. Özhan Canaydın ayrıca, bu davranışı nedeniyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından düzenlenen ”Fair-Play Sportif Davranış Ödülü”nü almıştı.

BİLEREK KAÇIRILAN PENALTI

Ezeli rakiplerin 23 Ocak 1925 tarihinde Taksim Stadı’nda yaptıkları Vatan Gazetesi Kupası maçında ilginç bir olay yaşandı. Fenerbahçe’nin kazandığı penaltı sonrası, atış öncesinde stadın büyük balkon kısmı çöktü. Fenerbahçeli Cafer Çağatay, bu gelişme üzerine penaltı atışında topu bilerek kaleci Ulvi Yanal’a teslim etti.

fb-gs-ic1.jpg

Ezeli rekabetin yeni başladığı dönemlerde Galatasaray ile Fenerbahçe sporcuları ortak kiraladıkları bir evde kalıyorlar ve beraber ava çıkıyorlardı. İki takım sporcuları geceleri bir araya gelerek sohbet ediyorlardı. Yine bir gece sohbetin koyulaştığı sırada Galatasaray’dan Ali Sami Yen, Fenerbahçelileri, ”Said, yarın bizimle maçınız var. Git yat ve dinlen” diye uyardı.

BİRLEŞME ÇALIŞMALARI

Ezeli rakiplerin kuruluşlarının ilk yıllarında birleşme durumlarının bile ortaya çıktığı, hatta iki kulüp başkanının ortak takım kurma konusunda anlaştıkları iddia edildi.

Galatasaray Kulübü’nün resmi yayın organı Galatasaray Dergisi’nin Şubat 2003 sayısında, Adnan Işık’ın belgelere dayandırarak verdiği haberde, 1912 yılında Galatasaray Kulübü Başkanı Ali Sami Yen ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı Hulusi Bey’in ortak imzayla kayıt altına aldıkları belgenin, birleşmeseler dahi, 2 kulübün yabancılara karşı ”ortak bir takım” kurma konusunda anlaştıklarını, hatta tüzüğü bile hazırladıklarını gösterdiği kaydedildi.

Bu birleşme yabancı takımlarla oynanan dostluk maçlarında bir nebze olsun gerçekleşti. Fenerbahçe ile Galatasaray, 1934 yılında Türkiye’ye davet ettikleri yabancı takımlarla birer kez hazırlık maçı yaptıktan sonra, üçüncü maçı ”Fenerbahçe – Galatasaray Karması” şeklinde oynadılar. Bu karmanın forması ise iki kulübün renklerinin karışımı olan lacivert, sarı ve kırmızıdan oluştu.

fb-gs-ic.jpg

YARIDA KALAN MAÇ VE TARİHİ KAVGA

Rakiplerin 23 Şubat 1934 tarihinde yaptıkları İstanbul Ligi maçı futbolcular arasında çıkan kavga nedeniyle yarıda kaldı. Taksim Stadı’nda yapılan maçın 60. dakikasında Galatasaraylı Kadri Dağ’ın, Fenerbahçeli M. Reşat Nayir’e attığı tekme ve Kadri’nin üzerine doğru koşan Fenerbahçeli Fikret Arıcan’ın, Galatasaraylı Tevfik tarafından kucaklanıp, saha kenarına atılmasıyla saha bir anda karıştı. İki takım oyuncuları arasında başlayan kavgaya tribünlerdeki seyirciler de katılınca, olaylar büyüdü.

Yarıda kalan maçın ardından toplanan “Mıntıka Futbol Heyeti”, Türk spor tarihinin en ağır cezalarından birisini verdi ve Fenerbahçe’den 9, Galatasaray’dan 8 futbolcu olmak üzere toplam 17 futbolcuyu uzun süreli cezalandırdı.

18 AYRI STATTA KARŞILAŞTILAR

Fenerbahçe ile Galatasaray, 383 maçın sığdığı rekabette 18 ayrı statta karşılaştı. Rakipler, İstanbul İnönü, Ali Sami Yen, Fenerbahçe, Taksim, Şeref, Ankara 19 Mayıs, Atatürk Olimpiyat, İzmir Atatürk, Ankaragücü, Türk Telekom Arena, Yeni Erzurum (Şimdiki adı Erzurum Kazım Karabekir), Offenbach, Frankfurt, Köln, Mönchengladbach Borussia Park, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has, Manisa 19 Mayıs ve Antalya statlarında sahaya çıktı.

fb-gs-ic3-(1).jpg

HEYECANI İKİ TAKIMDA DA YAŞAYANLAR

Galatasaray – Fenerbahçe rekabetinde, birçok oyuncu futbolculuk hayatında iki formayı da giyme şansını buldu. Son dönemde iki takımda da oynayan futbolcular şunlar:

Raşit Çetiner, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Engin Verel, Mehmet Oğuz, Erhan Önal, Arif Kocabıyık, İlyas Tüfekçi, Tanju Çolak, Semih Yuvakuran, Selçuk Yula, Hasan Vezir, Benhur Babaoğlu, Elvir Boliç, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Ahmet Yıldırım, Sergen Yalçın, Emre Aşık, Fatih Akyel, Elvir Baliç, Haim Michael Revivo, Abdullah Ercan, Mehmet Yozgatlı, Stjepan Tomas, Servet Çetin, Emre Belözoğlu, Caner Erkin, Kazım Kazım, Mehmet Topal, Burak Yılmaz, Olcan Adın.

ÖZLEM DOLU YILLAR

Fenerbahçe, Galatasaray karşısında ilk golü ve galibiyeti, rekabetteki 8. randevuda elde etti. 4 Ocak 1914’te Union Club sahasında yapılan İstanbul Ligi maçını 4-2 kazanan Fenerbahçe, böylece rakibi karşısında yaklaşık 5 yıl süren suskunluğuna da son vermiş oldu. Sarı-lacivertli takım adına Galatasaray’a tarihteki ilk golü ise Hasan Kamil Sporel attı.

İki takım, rekabetin bazı dönemlerinde birbirlerine karşı galibiyet bakımından üstünlük kurmakta zorlandı. Galatasaray üst üste 18, Fenerbahçe ise 11 maçta galip gelemedi. Sarı-kırmızılı takım, 17 Mayıs 1942’de 3-1 kazandığı maçın ardından tam 18 maç galip gelemedi ve 1 Aralık 1946’daki 19. maçta sahadan 1-0 galip ayrıldı.

Sarı-lacivertliler ise 20 Kasım 1949’da 2-0 kazandığı maçın ardından üst üste 11 maç galip gelemedi ve 22 Şubat 1953’te taraftarlarına 1-0’lık skorla Galatasaray galibiyeti armağan edebildi.

AMK Gazetesi