Çin kulüpleri bu kadar parayı nereden buluyor ?

Çin kulüpleri bu kadar parayı nereden buluyor ?

Çin kulüpleri, yüksek bedellerle nasıl bu kadar oyuncuyu kadrosuna kattı ?

Ara transfer döneminde Avrupa'dan birçok futbolcuyu transfer ederek dikkatleri üzerine çeken Çin, kısa süre içersinde yeşil sahaların en çok takip edilen ligleri arasında yer almayı hedefliyor.

Ara transfer döneminde Atletico Madrid'den Jackson Martinez, Chelsea'nden Ramires, Roma'dan Gervinho ve Inter'den Fredy Guarin Çin'in yolunu tuttu. Trabzonspor’dan Mbia ve son olarak Beşiktaş'tan Ersan Gülüm de Çin Süper Ligi takımlarından Hebei China Fortune ile anlaştı.
 
Peki Çin kulüpleri, yüksek bonservis bedellerine rağmen nasıl bu kadar oyuncuyu kadrosuna kattı? Bunun en en önemli cevaplarından biri yayın haklarından elde edilen gelir. Son yıllarda Çin'deki takımların taraftar sayısı ve yayın gelirlerinde büyük bir artış yaşanıyor. Yerel kanallar, 2015'te Çin'deki maçların yayın hakları için yalnızca 8 milyon euro ödemişti. Ancak Ekim ayındaki yeni anlaşma ile yayın hakları gelecek 5 sezon için 1.1 milyar euro’ya satıldı. Böylece kulüplerin sezonluk yayın gelirleri 220 milyon euro'ya yükseldi.
 
Çin'de taraftarların maçlara ilgisi de her geçen gün arttı. Geçen yıl ortalama 22 bin seyirci maçları tribünden takip ederken, ülke basını, Mart’ta başlayacak ligde bu sezon ortalama 25 bin biletli seyircinin yer almasını bekliyor. Bu sayının 2018 yılında, Premier Lig ve Bundesliga'nın seyirci ortalamasına ulaşması planlanıyor.

Ülkenin son yıllardaki en başarılı takımı Guangzhou Evergrande'in büyük yatırımcılar tarafından satın alınması da birçok yıldızın Çin'e ilgisinin artmasını sağladı. Ülkede şampiyonluk mücadelesi veren bir başka takım Shanghai Sipg de transferler için yaklaşık 45 milyon euro harcadı. Shanghai Shenhua ise ara transfer döneminde Inter'den Fredy Guarin'i kadrosuna katarken, sezon başında da Beşiktaş'tan 13 milyon euro bonservis bedeli ile Demba Ba ve Avustralyalı Tim Cahill'i renklerine bağlamıştı.