''Önce rakibi tebrik edin''
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTFF Başkanı, Mali Genel Kurul sırasında MHK’ye yönelik tepkiler üzerine açıklamalarda bulundu.
Türkiye Futbol Federasyonu Olağan Mali Genel Kurulu’na Başkan Yıldırım Demirören’in sözleri damgasını vurdu.
Ankara’da dün gerçekleştirilen genel kurulun dilek ve temenniler bölümünde bazı delegeler ve kulüp temsilcileri hakem hataları üzerinden federasyonu eleştirince, teşekkür konuşması için kürsüye gelen TFF Başkanı Yıldırım, “Biz ve Merkez Hakem Kurulu hakem hatalarını en alt düzeye indirmek için çaba harcıyoruz. Kasıtlı yapılmış bir hata varsa getirin belgelerini, birlikte savcılığa gidelim. Her sezon başı ve maçlar öncesi hakemleri konuşmak alışkanlık oldu. Kulüpler, önce rakiplerini tebrik etmeli. Neden herşeyi hakemlere bağlıyoruz? Gelin futbolumuzun marka değeri ve kalitesini yükseltmek için çalışalım” sözleriyle tepki gösterdi.
‘Hata kaçınılmaz’
Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören genel kurulun açılış konuşmasında da hakemlerle ilgili dikkat çekici mesajlar verirken şu ifadeleri kullandı:
“Futbol, doğası gereği hatalar oyunudur. İnsan faktörü hep ön plandadır. Ülke, kültür, kıta ayırt etmeksizin bu böyledir. Hakem hataları insan var oldukça, maçları insanlar yönettikçe var olacaktır. Bu kaçınılmazdır. Ben bir yönetici olarak, merkezi değil yerinden yönetime inanırım. Yetki ve sorumluluk verir, performansı takip eder, sonuçlara göre gerektiğinde takdir eder, gerekse hesap sorarım.
TFF Başkan ve yönetim kurulu olarak işleyişine prensip olarak karışmadığımız Merkez Hakem Kurulu’ndan daha az hata yapılan bir dönem için önerilerini aldık, dinledik, inceledik ve bir dizi gelişme için onay verdik. Buna göre önümüzdeki sezon Süper Lig’de düdük çalacak hakem sayımız 22’ye düşecek artık Süper Lig’de daha az sayıda ve en yüksek beceride olan hakemlerimiz görev alacak.”
‘Paranoyadan kurtulalım’
“İstediğimiz ve beklediğimiz verimi alamadığımız 6 hakemli sistemden 4 hakemli sisteme dönüyoruz. Bunun yanında genç ve yetenekli hakemlerimizin üst klasmana çıkışlarını kontrollü olarak hızlandıracak performans odaklı bir sistem değişikliğine gidiyoruz. Bu gelişmelerle birlikte teknolojiyi ve konu ile ilgili teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğimizi bilmenizi isterim. FIFA’dan aldığımız davetle video hakemlik sistemi araştırma çalışmalarımız da devam etmektedir. Tüm bu değişiklik ve gelişmelerle birlikte yine de hatalar olacaktır. Hata insanın olduğu, karar ve icraatın bulunduğu her yerde kaçınılmazdır. Hatanın kasıtlı ve amaca yönelik olduğu konusundaki paranoyamızdan süratle kurtulma, asmak, yok etmek, işlemez hale getirmek yerine, daha az hatalı bir sezon için el birliği içinde çalışmalı, hakemlerimize daha fazla güvenmeliyiz.”
‘Tehdit altındayız’
“Kaynaklar sınırsız değildir. Devamlılığı bu ailenin performansı ile çok ilişkilidir. Bu kaynakların idaresi sizde, denetimi ise bizdedir. Artık kaynaklarımızı daha özenli kullanma, etkin ve verimli harcama zamanıdır. Finansal Fair-Play sebebi ile sadece ulusal denetim ve yaptırımlar değil, uluslararası alanda da ciddi tehdit altındayız. Bu sebeple gelir - gider dengemize, yaratılan kaynakların verimli tüketilmesine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Futbolumuzu borç batağından çıkarmak ve ekonomik risklerden uzak hale getirmek için birlikte ciddi çalışmalara imza atmak zorundayız.”
‘Futbol ve şiddet yan yana olmaz’
“Futbol paydaşı her kurumun, futbolu yaşayan her yöneticinin söylemlerinden eksik etmediği futbolun marka değeri ve onun yükseltilmesi ile yüceltilmesi bizim de öncelikli hedeflerimizdendir. Sadece söylemde kalmayan, eylemlerimizle destek olduğumuz bir süreci hayata geçirmek zorundayız. Bunun için futbol ile şiddet kelimelerinin bırakın yan yana gelmesi, birlikte telaffuz edilmesini bile önlemeliyiz. Sadece fiziksel değil, duygusal şiddetin önemli göstergelerinden çirkin tezahüratın statlardan uzaklaştırılması için hepimize önemli görevler düştüğü ortada. Başkalarını suçlamak, ‘O şöyle yapsaydı, bu böyle davransaydı’ demek kolay ve çözüme katkı sağlamayan yol. Kendimize ‘Ben ne yapabilirim?’ sorusunu sorarak başlayalım. Benim ve Yönetim Kurulumuz için bu sorunun cevabı; Önümüzdeki sezon yasa ve yönetmeliklerin eksiksiz uygulanmasını sağlamak olacaktır.”
‘Yasalar uygulanacak’
Tüm paydaşların adil yarışma ortamı için bize destek olmasını rica ediyorum. 6222 sayılı kanunun eksiksiz uygulanması en önemli sorunlarımızdan birinin çözümüne çok büyük katkı sağlayacaktır. Bu konudaki hassasiyetlerini bildiğim devlet büyüklerimizden ve siyasetçilerimizden de sürece ve bizlere her zamankinden daha çok destek olmalarını istirham ediyorum. Hangi seviye ve konumda olursak olalım günlük hesaplarla, kişisel çıkarlarla yapılacak açıklama ve söylemler ile bunlara paralel eylem ve uygulamalar hepimizin dilinden düşmeyen futbolun marka değerine en çok zararı veren etkiye sebep oluyor.”
‘Eylem zamanı’
“Artık söyledikleri ile değil, yaptıkları ile anılan insanlar olma zamanı. İkinci önemli konu başlığımız hiç kuşku yok ki disiplin altına almamız gereken futbol ekonomisi ve bu ekonominin dinamikleridir. Şunu açıkça ifade etmeliyim ki; artacak gelirlerin, kulüplerimizin borçlarının yükselmesine sebep olacak bir süreci tetiklemesini kabul edecek ve seyirci kalmacağız. Türkiye olarak artık futbolcu alan ülke olmak kadar, futbolcu ihraç eden ülke olmayı hedeflemeliyiz. Bunun için Türkiye Futbol Direktörü Sayın Fatih Terim ile birlikte oyuncularımızın tamamının uluslararası scoutların izleyebileceği sisteme girişini temin ettik. Bu sayede tüm karşılaşmalar ve tüm oyuncularımız uluslararası piyasanın gözü önünde olacak.”
İhalede ayrı paket
“İhracat konusunda önemli bir girişimimiz de yayın ihalesi sırasında Süper Lig’in uluslararası haklarının ayrı bir paket olarak işlem görmesini sağlayarak, Süper Ligi ve ligimizdeki oyuncuları dünyanın her tarafından seyredilebilir kılmak olacaktır. Bu sezon önümüzdeki dönemin yayın ihalesini yapmak durumundayız. Geçmişte de olduğu gibi yine Kulüpler Birliği Vakfı ile iyi ve yakın ilişki halinde sorunsuz bir ihale süreci yaşayacağımıza inanıyorum.”
Paraşüt sistemi
TFF Başkan Vekili Hüsnü Güreli, Süper Lig, l. ve 2. lig kulüpleri için küme düşmede uygulanan paraşüt sistemi sayesinde önemli bir kaynağın kulüplere aktarıldığının altını çizerken, 3. lig kulüplerinden de gelen aynı talebin, TFF yönetiminin görüş birliği ile kabul edildiği açıklandı. Bilindiği gibi sistem, küme düşen kulüplere 3 milyon ile 500 bin lira arasında destek verilmesini içeriyor.
Milli Takım primi
Geçmiş bütçede 10 milyon 260 bin lira olarak belirtilen Milli Takım prim giderlerinin 2016-17 döneminde 99 milyon 879 bin liraya yükseltilmesinin, A Milli Takım’ın Fransa’da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası’nda elde edeceği başarılar üzerine kurgulandığı ve ay-yıldızlı ekibin derece yapması halinde söz konusu rakamın önemli bölümünün prim olarak dağıtılacağı öğrenildi.
Cavcav’a özel ilgi
Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav, genel kurula tekerlekli sandalye ile geldi. Başta TFF Başkanı Yıldırım Demirören olmak üzere pek çok kulüp başkanı ve delege Cavcav’a yakın ilgi gösterirken, “geçmiş olsun” dileklerini ilettiler.
Aziz Yıldırım gelmedi
Futbol Federasyonu olağan mali genel kurul toplantısı 297 delegeden, 192’sinin katılımıyla açıldı. Divan kurulu başkanlığına Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan seçildi. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve Trabzonspor başkanı Muharrem Usta genel kurula katılmazken, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ve Galatasaray Başkanı Dursun Özbek salondaki yerlerini aldı. Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın ise İstanbul’da önceki gün gerçekleşen terör saldırı nedeniyle oturuma katılamadığı açıklandı.
Dev bütçe
Futbol Federasyonu’nun 2016-17 dönemi bütçesi geçen yıla oranla yüzde 40’lık bir artışla 420 milyon liradan 602 milyon 193 bin liraya yükseltildi.
TFF Başkanı Demirören, yayıncı kuruluşun satış aşamasında kulüplere yapılacak ödemelerin aksadığını, ancak federasyon olarak kendi bütçelerinden yaklaşık 200 milyon lirayı kulüplere aktararak yaşanacak olası sıkıntıların önüne geçildiğini kaydetti.
Yeni bütçede en dikkat çekici artış sponsorluk gelirlerinde oldu. Geçen yıl 69 milyon 530 bin lira olan rakam, yeni bütçede 106 milyon lira olarak öngörüldü. Milli takım gelirlerinde ise yüzde 400’lük bir artış ile 33 milyonluk girdinin, Avrupa şampiyonasıyla birlikte 141 milyon liraya çıkması hesaplandı.
Bu arada 01-06-2015 ile 30-04-2016 dönemlerine ait denetleme kurulu raporunun okunmasından sonra federasyonunun aynı dönemdeki hesap ve faaliyetleri ayrı ayrı ibra edildi. TFF bütçesinin söz konusu süreçte 58 milyon lira kâr ettiği ve bu paranın önemli bölümünün tesis yapımı ve kulüplere tesis desteği olarak aktarılacağı bildirildi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol