Atletizm dünyasında sahte şampiyon skandalı

Atletizm dünyasında sahte şampiyon skandalı
Güncelleme:

Rus atlet Ksenia Savina, doping nedeniyle ülkesinde olay oldu. Kendisine verilen yarışma yasağını Ukraynalı çocukluk arkadaşının pasaportunu kullanarak aşmaya çalışan sporcuyu testler ele verdi.

Atletizm dünyası bugüne kadar görülmemiş bir skandalla sarsıldı. Rus atlet Ksenia Savina, doping nedeniyle ülkesine uygulanan yarışlara katılmama cezasını Ukraynalı çocukluk arkadaşının pasaportunu kullanarak aşmaya çalıştı. Galina Syshko adıyla 3 yılda 11 yarışa katılıp madalyalar kazanan sahte şampiyonu doping şüphesiyle yapılan testler ele verdi.

Kırım’ın Simperefol kentinde, çocukluk arkadaşı olan Ksenia Savina (30) ve Galina Syshko (28) birlikte atletizm yapıyordu. Syshko 2009’da 400 metrede Ukrayna Gençler Şampiyonu olmayı başardı. Savina ise 800 metre koşuyordu. 2012’de o da Ukrayna ulusal şampiyonasında ikinci olmuştu. Ancak dereceleri uluslararası yarışmalara katılacak düzeyde değildi. Aynı yıl Syshko yarışmayı bıraktı ve minik öğrencileri yetiştiren bir atletizm okulunda hoca oldu.

RUSYA’YI SEÇTİ

Rusya, 2014’te Kırım’ı işgal edince bu bölgede yaşayan Ukraynalılar’a Rus vatandaşı olma imkanı tanıdı. Savina da Rus vatandaşlığını seçti. 2015’te Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) sistematik doping yaptığı gerekçesiyle Rusya’ya yarışlara katılmama cezası verdi. Zaten çok da iyi dereceleri olmayan Savina için bu ceza kariyerinin sonu demekti. Burada devreye Savina’nın eşi Alexie Savin devreye girdi. Alexie Savin, aynı atletizm okulunda birlikte hocalık yaptığı Syshko’yu sahtecilik yapmaya ikna etti.

2016’DA BAŞLADI

Ksenia Savin, çocukluk arkadaşının pasaportunu aldı ve onun adıyla 2016’da itibaren yarışlara katılmaya başladı. Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Portekiz’deki yarışmalarda Galina Syshko adıyla ve Ukrayna formasıyla 11 yarışmada koştu ve madalyalar kazandı. Ancak bu durum yetkililerin dikkatini çekti. Çünkü Syshko, 5 yıl boyunca hiçbir yarışmada yer almayıp sonra aniden ortaya çıkmıştı. Doping takibi yapan IAFF yetkilileri, Syshk’yu izlemeye aldı. İlk testlerinde doping testleri negatif çıktı.

12 YIL CEZA ALDI

Bir doping maddesi olan ‘eritropoietin’in vücuttaki varlığını kanıtlayan yeni bir yöntem 2018’de bulundu. Syshko’nun numunelerine bu test uygulandı ve doping testi pozitif çıkınca Eylül 2018’de yarışlardan men edildi. Bu arada yapılan soruşturma büyük sahtekarlığı da ortaya çıkardı. Syshko’nun aslında Rus sporcu Ksenia Savina olduğu kesin olarak belirlendi. IAAF, Savina’ya 12 yıl, eşi Alexie Savin’e 4 yıl men cezası verdi. Pasaportunu bu sahtecilik için veren Galina Syshko’nun nasıl bir ceza alacağı ise şimdilik bilinmiyor.

Posta

Etiketler müjdat gezen
Bahçeli'den İBB soruşturması için dikkat çeken çıkış! Bahçeli'den İBB soruşturması için dikkat çeken çıkış! İstanbul Boğazı'nda peş peşe iki ceset şoku İstanbul Boğazı'nda peş peşe iki ceset şoku Dolandırıcıların yeni tuzağı bu oldu: Bu SMS her an size de gelebilir! Dolandırıcıların yeni tuzağı bu oldu: Bu SMS her an size de gelebilir! Bayramda ne giyeceğim diye düşünmeyin, yağmurluk ve şemsiyeyi kombinleyin! Bayramda ne giyeceğim diye düşünmeyin, yağmurluk ve şemsiyeyi kombinleyin! Güpe gündüz sokak ortasında dehşet saçan kar maskeli saldırganların kimlikleri ortaya çıktı Güpe gündüz sokak ortasında dehşet saçan kar maskeli saldırganların kimlikleri ortaya çıktı Biri yabancı iki şirket bu ilimizde fabrika kuracak: 7 bin kişiye iş fırsatı! Biri yabancı iki şirket bu ilimizde fabrika kuracak: 7 bin kişiye iş fırsatı! Defne Samyeli 9 günlük bayram tatilinde özel sektör çalışanlarının sesi oldu Defne Samyeli 9 günlük bayram tatilinde özel sektör çalışanlarının sesi oldu Bakanlık AK Partili Mustafa Varank hakkında inceleme başlattı Bakanlık AK Partili Mustafa Varank hakkında inceleme başlattı Altın altın olalı bu seviyeleri görmemişti! Rekor üstüne rekor kırdı! Altın altın olalı bu seviyeleri görmemişti! Rekor üstüne rekor kırdı! 50 kilo birden veren Kolpaçino'nun galerici Şahin'ini gören tanıyamadı 50 kilo birden veren Kolpaçino'nun galerici Şahin'ini gören tanıyamadı
Mesut Özil'in Espressolab hamlesi sosyal medyada olay oldu Mesut Özil'in Espressolab hamlesi sosyal medyada olay oldu Protestolar sonrasında üniversite duvarında endişe veren tehdit mesajları! Protestolar sonrasında üniversite duvarında endişe veren tehdit mesajları! Deprem anında şoke eden görüntüler: Gökdelendeki havuz suyu taştı, insanlar sürüklendi Deprem anında şoke eden görüntüler: Gökdelendeki havuz suyu taştı, insanlar sürüklendi Düzenli ilaç kullananlar dikkat! Artık hastaneye gitmeye gerek yok Düzenli ilaç kullananlar dikkat! Artık hastaneye gitmeye gerek yok Bir gecede mallara el koyma yasası AYM'de! Bir gecede mallara el koyma yasası AYM'de! Cezaevindeki İmamoğlu'ndan el yazısıyla yeni mesaj Cezaevindeki İmamoğlu'ndan el yazısıyla yeni mesaj 4 yıldır kaçmayı başaran şüphelinin sırrı ortaya çıktı 4 yıldır kaçmayı başaran şüphelinin sırrı ortaya çıktı İmamoğlu'nun gözaltına alınan avukatı için karar verildi İmamoğlu'nun gözaltına alınan avukatı için karar verildi İstanbul'da suç makinesi ''sarı dolandırıcı'' kamerada! Kadın turiste kabusu yaşattı İstanbul'da suç makinesi ''sarı dolandırıcı'' kamerada! Kadın turiste kabusu yaşattı Rasim Ozan Kütahyalı yine bombayı patlattı: ''Tahliye olacak'' deyip tarih verdi Rasim Ozan Kütahyalı yine bombayı patlattı: ''Tahliye olacak'' deyip tarih verdi