Yaşlılar koronavirüse karşı nasıl korunmalı?
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlHabertürk ekranlarındaki Erdoğan Aktaş'la Gece Raporu adlı programda tüm dünyayı saran koronavirüsün en çok etkilediği yaşlıların nasıl korunması gerektiği anlatıldı.
Habertürk'te Erdoğan Aktaş'la Gece Raporu programına konuk olan Biyokimya ve Anti Aging Uzmanı Dr. Ayşegül Çoruhlu, yaşlıların koronavirüsten neden daha fazla etkilendiğini anlattı. Özellikle yaşlıların koronavirüsle bağışıklık sistemlerinin mücadelesine destek olmak için yapması gerekenleri anlatan Dr. Çoruhlu, sebze ağırlıklı beslenmeyi ve işlenmiş proteinden uzak durmayı tavsiye etti. Çoruhlu, gece uykusunun da önemli bir mücadele yöntemi olduğunu söyledi.
İlk kez Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve şu ana kadar 5 bine yakın kişinin ölümüyle sonuçlanan yeni tip koronavirüs kovid-19 en çok yaşlıları etkiliyor.
Genel hastalar içerisinde ölüm oranı yüzde 2 civarındayken 60 ve üzerinde bu oranlar yüzde 10'u aşıyor. Özellikle 80 yaş civarında ölüm oranı çok daha ciddi boyutlara ulaşıyor.
Peki, Kovid-19 yaşlıları neden daha fazla etkiliyor? Yaşlılar koronavirüsün ölümcül etkilerinden korunmak için neler yapmalı? Nasıl beslenmeli, neleri yemeli, neleri yememeli? Uyku düzeni nasıl olmalı?
Tüm bu soruların yanıtını Biyokimya ve Anti Aging Uzmanı Dr. Ayşegül Çoruhlu, Erdoğan Aktaş ile Gece Raporu'nda açıkladı.
Dr. Çoruhlu, nasıl insanlara virüsten korunmak için ellerini sabunlaması, çevresini çamaşırsuyu, alkol gibi maddelerle dezenfekte etmesi öneriliyorsa, vücuttaki koruyucu hücrelerin de benzer şekilde virüse karşı ürettikleri kimyasallarla mücadele verdiğini söyledi.
Çoruhlu işte bu mücadele sırasında vücut içinde bu savaştan geriye silah artıkları kaldığını ifade etti. Gençlerin hem mücadele verecek hem de silah artıklarını temizleyecek ajan üretme kapasitesinin olduğunu belirten Dr. Çoruhlu, yaşlılarda ise vücudun verdiği bu savaşta yeterli bağışıklığı olmaması, hücre üretiminin zayıf olması nedeniyle otoimmün hastalıklar geliştiğini ifade etti. Hastalık hangi organı tutmuşsa orada yaşlılarda sistemin çöktüğünü ifade eden Dr. Ayşegül Çoruhlu, bunun için yaşlıların demir desteğine ihtiyaç duyduğunu belirterek bunları mor ve yeşil sebzelerden alabileceklerini kaydetti. Ayrıca C vitamininin de yaşlıların bağışıklık sistemine destek olacağını ifade eden Çoruhlu, hücre yenilenmesi için gece uykusunun da çok önemli olduğunu vurguladı.
Dr. Çoruhlu, başta yaşlılar olmak üzere bu tip hastalıklarla mücadele eden bireylerin sucuk, sosis gibi işlenmiş proteinlerden de uzak durmalarını istedi. Bu tip işlenmiş gıdaların aynen virüsle verilen mücadelede ortaya çıkan artıklar gibi vücutta kimyasal kalıntılar bıraktığını söyleyen Dr. Ayşegül Çoruhlu bağışıklık sisteminin bunları sistemden atmak için fazladan efor sarfettiğine dikkat çekti.
2 yıl içerisinde dünyanın yüzde 70'nin koronavirüsle enfekte olmasının beklendiğini ifade eden Çoruhlu, "Bir canlı düşünün. Canlı demek redükte demektir. Okside ise bunun tersidir. Redükte fazladan elektronum var, okside ise elektronum kalmadı demektir. Her canlı redükte olmak ister. Virüs de redükte olmak istiyor. O yüzden de bizden elektron çalıyor. İşte bizim de yeniden kendimize elektron yüklememiz lazım. Anti oksidan ile elektron almak aynı şey. Bitkilerden aldığımız şey de o zaten." dedi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol