Mide Yanması Nedenleri

Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlMide yanması neden olur? Mide yanmasının en sık görülen nedenlerinden bazıları şöyle sıralanmaktadır:
Mide yanması sıklıkla, sindirimi zor olan yiyecekler, diğer sağlık sorunları (genellikle sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere), enfeksiyonlar, yanlış ilaç kullanımı, temiz olmayan gıdaların tüketilmesi gibi oldukça yaygın olarak görülen nedenlerin bir sonucu olarak gelişmektedir.
Hazımsızlık
Aşırı yemek yemek ya da çok hızlı yemek yemek hazımsızlığa yol açabilmektedir. Hazımsızlık mide yanması, şişkinlik, mide bulantısı, gaz, reflü gibi pek çok soruna neden olabilmektedir. Nişasta, tahıl, baharatlı yiyecekler ve süt ürünleri gibi gıdaları sindirmede zorluk çeken kişiler hazımsızlık gelişebilmektedir.
Gastrit
Mide astarının tahriş olması, hasar görmesi ve iltihaplanması gastrit hastalığına neden olmaktadır. Mide yanmasına neden olan bu durum beraberinde, mide bulantısı, şişkinlik, hazımsızlık, hıçkırık, iştah kaybı ve karın ağrısına da yol açmaktadır.
Gastroözofajiyal Reflü Hastalığı (GÖRD ya da GERD)
Gastroözofajiyal reflü hastalığı söz konusu olduğunda, yemek borusunun alt kısmı doğru olmayan bir şekilde açılmakta ya da tamamen kapanmaktadır. Bu durumun neticesinde de, mide içeriği yani mide asidi yemek borusundan yukarı doğru çıkmaktadır. Sindirim sisteminde gelişen bu anormallikler de mide yanmasına yol açmaktadır.
Gıda İntoleransı
Bazı gıdalara karşı olan hassasiyet ya da diğer adıyla gıda intoleransı, mide yanmasına yol açabilmektedir. Bu yanma hissi genellikle yemeklerden sonra oluşmaktadır. Beraberinde mide bulantısı, kusma ya da tıpkı midede olduğu gibi göğüste de yanma hissi yaşanabilmektedir.
İlaç Kullanımı
Kullanılan bazı ilaçlar bir yan etki olarak midenin koruyucu astarını tahriş edebilmektedir. Tahriş olan mide astarı mide yanması gibi pek çok sindirim sistemi sorunlarına yol açabildiği gibi gastritin gelişme riskini de artırmaktadır.
Stres
Stres ve duygusal değişikliklere karşı pek çok insan sindirim sistemi sorunları yaşayarak tepki verebilmektedir. Kendini stres altında hisseden kişinin sindirim süreci yavaşlamakta ve mide asitleri fazla salgılanmaktadır. Bu da, hem reflü hastalığının gelişme riskini artırmakta hem de mide yanması gibi belirtilere yol açmaktadır.
İrritabl Bağırsak Sendromu
Bağırsak işlevlerinin bozulmasının bir sonucu olarak irritabl bağırsak sendromu gelişmektedir. Bu da beraberinde, mide yanması, mide bulantısı, şişkinlik, ishal, kabızlık ve mide krampları gibi pek çok sindirim sistemi problemlerine yol açabilmektedir.
Ülserler
Mide ve duodenal astarda ülserler gelişebilmektedir. Genellikle, H. pylori bakterisi nedeniyle gelişen bu durum, mide yanması gibi pek çok sindirim sistemi sorunlarına yol açabilmektedir.
H. Pylori Bakterisi
Mide ülserine de yol açan bu bakteri, kendi başına da mide yanmasına neden olabilmektedir. Zaman içinde mide astarını tahrip edebilme ihtimali olduğu için hemen doktor tarafından kontrol altına alınmalıdır.
Midenin İltihaplanması
Midenin iltihaplanması durumu, mide yanması, mide bulantısı, kusma, şişkinlik, hazımsızlık, iştah kaybı ve karın ağrısı gibi pek çok sindirim sistemi sorunlarına yol açabilmektedir.
Çölyak Hastalığı
Kişinin glutene karşı reaksiyon geliştirmesi durumu Çölyak hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Gluten içeren gıdalar (tahıllar) tüketildikten sonra bağışıklık sistemi bu proteini tehdit olarak algılamakta ve saldırıya geçmektedir. Pek çok rahatsız edici sindirim sistemi belirtilerine yol açan bu durum, mide yanmasına da neden olabilmektedir.
Laktoz İntoleransı
Süt ve süt ürünlerini sindirimede zorluk yaşama durumuna laktoz intoleransı denmektedir. Bu ürünler tüketildiğinde, laktoza karşı gelişen bu hassasiyet nedeniyle midede yanma hissi gelişebilmektedir.
Herpes Zoster Virüsü
Suçiçeği ve zona gibi enfeksiyonlara yol açan Herpes zoster virüsü, vücudun pek çok kısmını etkileyebilmektedir. Özellikle, sırt, göğüs, mide, yüz ve boyun bölgesini etkieleyen bu durum, mide yanması gibi belirtilere de sebebiyet verebilmektedir.
Dış Gebelik
Dış gebelik, rahim dışında gelişen gebeliktir. Bu durum sıklıkla mide yanması ve karın ağrısı gibi belirtilere yol açabilmektedir.
Sigara
Sigara içmek sadece akciğerlerin sağlığını tehlikeye atmakla kalmamakta, tüm sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki pek çok sistemi olumsuz etkilemektedir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi belirtilere yol açan sigara, aynı zamanda, ülser ve kanser riskini de artırabilmektedir.
Kas Yaralanmaları
Abdominal kasın yaralanması mide yanması, karın ağrısı ve şişkinlik gibi pek çok soruna yol açabilmektedir. Özellikle, egzersiz sırasında yaşanabilen bu durum, dikkate alınmazsa oldukça sıkıntılı olabilmektedir.
Hiatal Herni (Mide Fıtığı)
Hiatal herni diğer adıyla mide fıtığı, pek çok belirtiye yol açabilmektedir. Mide fıtığı geliştirmiş olan hasta özellikle, mide yanması, göğüs ağrısı, yutma güçlüğü, üst karın ağrısı ve hıçkırık gibi sindirim sistemi sorunlarına maruz kalmaktadır.
Pankreatit
Pankreatit pankreasın iltihaplanmasıdır ve bu durum, mide yanmasına ve mide ağrısına neden olabilmektedir. Pankreatit sırasında görülen diğer belirtiler arasında ise mide bulantısı, kusma, sırta yayılan ağrı ve yemeğin ardından ağrının kötüleşmesi bulunmaktadır.
Apandisit
Karnın yan tarafında başlayan ve karnın sağ alt tarafına doğru hareket eden yoğun bir ağrı söz konusu ise, mide yanması bir apandisit belirtisi olabilmektedir. Diğer belirtileri arasında ise iştah kaybı, mide bulantısı, kusma, kabızlık ve kötüleşen ağrı bulunabilmektedir.
Böbrek Taşı
Böbrek taşları da bazı durumlarda mide yanmasına yol açabilmektedir. Yaşanabilecek diğer belirtler arasında ise sık sık idrar yapma, kanlı veya bulanık bir idrar, mide bulantısı, kusma ve ateş bulunmaktadır.
Mide Kanseri
Mide kanseri gibi çok ciddi ve yaşamı tehdit edebilen sağlık sorunlarında da başlangıç belirtileri olarak, mide yanması, mide ekşimesi ya da mide ağrısı gibi mide problemleri yaşanabilmektedir. Neyse ki, bu belirtiler çoğu zaman daha az ciddi olan rahatsızlıkların bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Mide kanseri gibi bir durumda, kan kusma, siyah renkli dışkı, kusma, karın şişkinliği, istenmeyen kilo kaybı gibi daha ciddi belirtiler gelişebilmektedir.
Mide Yanması Nedir?
Mide, karnın sol üst tarafında yer alan fasülye şeklinde, kaslardan oluşan bir organdır. Sindirim sisteminin önemli bir parçası olan mide, yiyecek ve içeceklerin sindirilemesi için gerekli olan asitleri ve enzimleri içermektedir. Midede parçalanan gıdalar sonrasında sindirim sürecinin bir parçası olan bağırsağa iletilmektedir.
Yiyecek midede sindirilmezse, bu sindirim süreci tıkanabilmekte ve sonuç olarak da, hazımsızlık, mide ekşimesi ve mide yanması gibi sindirim sistemi sorunlar meydana gelmektedir.
Mide yanması oldukça rahatsız edici bir sağlık sorunu olabilmektedir. Kişinin günlük yaşantısına bile etki edebilen bu durum, ağrı, halsizlik, yorgunluk ve stres nedeniyle daha da kötü bir hal alabilmektedir.
Mide Yanması Tedavisi
Mide yanması nasıl geçer? Mide yanmasının tedavisi nedenine bağlı olarak değişebilmektedir. Genellikle, mide asidi nedeniyle gelişen bu durum, antiasitler ya da proton pompa inhibitörleri tarafından kontrol altına alınmaktadır. Mide yanması belirtisine yol açan sağlık sorununlarında uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri ise şöyle sıralanmaktadır:
· Mide yanması ilaç kullanımı nedeniyle oluşmuşsa, doktorun alternatif ilaçlar reçete etmesi
· Gastrit veya GERD durumunda, mide asidini kontrol altına alan ilaçların reçete edilmesi (antiasitler ve proton pompa inhibitörleri)
· H. pylori nedeniyle gelişen gastrit ve mide ülseri durumunda uygulanabilen antibiyotik tedavisi
Altta yatan daha ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa, yaşam tarzı değişiklikleri (sağlıklı ve düzenli beslenme gibi) ve mide yanmasını tetikleyen gıdalardan uzak durma gibi basit adımlar da mide yanmasını kontrol altına almaya yardımcı olabilmektedir.
Mide Yanması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Mide yanması tedavisi için gastroenteroloji (sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgilenen bilimdalı) bölümüne başvurulabilmektedir
Kaynak site: acil.net
acil.net
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol