Mide Kanseri Belirtileri

Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlMide kanseri nasıl anlaşılır? Mide kanseri belirtileri karın ağrısından kanlı dışkıya kadar pek çok sindirim sistemi problemleri olabilmektedir.
Genellikle, mide kanseri başlangıcında herhangi bir belirti gelişmemektedir. Belirtilerin oluşması durumunda ise bunlar çoğu zaman mide bulantısı ya da kilo kaybı gibi spesifik olmayan belirtiler olmaktadır.
Mide kanseri belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Bununla birlikte, kanserin evresine ve kanserin tipine bağlı olarak da farklılaşabilmektedir.
Mide kanserinin temelde iki tipi bulunmaktadır:
· Adenokarsinom: Mide kanseri vakalarının yüzden 95'indan fazlası adenokarsinom tipi mide kanseridir. Mide kanseri, mide hattını düzenleyen bez hücrelerinde başlamaktadır.
· Skuamoz hücreli kanser: Bez hücreleri ve mide astarı arasında yerleşen cilt tipi bir kanser çeşididir.
Mide kanserinin diğer çok nadir görülen tipleri arasında ise mide lenfoması, gastrointestinal stromal tümörler ve midenin nöroendokrin tümörleri bulunmaktadır.
Aşağıda sıralanmış olan belirtiler diğer sindirim sistemi sorunlarında yaşanan belirtilere oldukça benzemektedir, bu nedenle, akla ilk gelen şey mide kanseri olmamalıdır. Ancak, kanser ciddi bir sağlık sorunu olduğu ve erken evrelerinde teşhis edilmesi durumunda tedavisi olumlu sonuçlar verebileceği için belirtilerin yaşanması durumunda bir uzmana başvurmakta fayda vardır.
Mide kanseri belirtileri erken dönem mide kanseri belirtileri ve gelişmiş mide kanseri belirtileri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Erken Dönem Mide Kanseri Belirtileri
Henüz mide kanserinin erken döneminde olan hastalarda genellikle belirtiler görülmemektedir. Ancak, mide kanseri büyüdükçe ve yayıldıkça, kanser hala erken döneminde olsa bile bazı belirti yol açabilmektedir. Erken dönem mide kanseri belirtileri şunlardır:
· Açıklanamayan kilo kaybı
· Göbek deliğinin hemen üzerinde hissedilen karın ağrısı veya belirsiz bir ağrı
· Hazımsızlık, mide ekşimesi veya kusma
· İştah kaybı veya iştahın azalması
· Zayıflık veya yorgunluk
· Kusmukta veya dışkıda kan görme
· Küçük öğünlerden sonra bile doluluk hissi
Gelişmiş Mide Kanseri Belirtileri
Mide kanseri geliştiğinde ortaya çıkan belirtiler, erken dönem mide kanserinin belirtilerinden çok daha ciddi olabilmektedir. İleri evrede mide kanseri büyüdüğü ve yayıldığı için, aşağıdaki organları da etkileyebilmektedir:
· Karaciğer
· Kalın bağırsak (kolon olarak da bilinmektedir)
Mide kanseri mide veya kalın bağırsakta bir tıkanıklık oluşturabilecek kadar büyüdüyse, aşağıda sıralanmış olan belirtiler gelişebilmektedir:
· İştah kaybı
· Kayda değer bir kilo kaybı
· Kontrolsüz kusma
Mide kanserinin karaciğere yayıldığında şu belirtiler gelişebilmektedir:
· Sarılık (cildin veya gözlerin sararması)
· Asit (artan mide sıvısı)
Mide kanseri, erken teşhis edilirse tedavisi genellikle daha kolay olmaktadır. Bu nedenle, mide kanseri şüphesi varsa mümkün olan en kısa zamanda bir uzmana yönlendirilmeniz oldukça önemlidir.
Mide kanseri, yaşlı insanlarda daha sık görülmektedir. Mide kanseri vakalarının her 100'ünden 90'ı 55 yaş ve üzerinde hastalardır.
Hazımsızlık oldukça genel ve sık yaşanan bir problemdir. Bu nedenle, her hazımsızlık probleminin mide kanseriyle ilişkili olması muhtemel değildir. 55 yaşın altındaki kişilerde gelişen hazımsızlık büyük ihtimal başka bir sağlık sorunundan kaynaklanmaktadır.
Bununla birlikte, hazımsızlığın yanı sıra kilo kaybı, anemi veya sürekli kusma varsa, mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz daha fazla testin yapılması için sizi bir uzmana yönlendirecektir.
Yutmada zorluk çekiyorsanız doktor tarafından kontrol edilmeniz gerekir çünkü yutkunma güçlüğü çekmek ortak ve yaygın olarak görülen bir belirti değildir.
Hazımsızlık geliştiren ve tıbbi geçmişinde aşağıdakilerden en az birine sahip olan kişilerinde doktora görünmesinde fayda vardır:
· Mide kanseri sahibi olmak ya da aile bireylerinde mide kanseri geçmişi olması
· Barrett özofagusu
· Displazi veya tipik prekanseröz hücrelerin anormal şekilde birikmesi
· Gastrit veya mide astarının iltihabı
· Midenin B12 vitamini gibi besinleri uygun şekilde emmediği pernisiyöz anemi
· Mide ülseri öyküsü
Mide kanseri ilerlediğinde, aşağıda sıralanmış olan belirtiler tipik olarak daha belirgin bir hale gelmektedir.
· Midede sıvı birikmesi (midede bir topak varmış hissi)
· Anemi (kansızlık)
· Kanlı dışkılar
· Yorgunluk
· İştah kaybı
· Kilo kaybı
Mide Kanseri Nedir?
Gastrik kanser olarak da bilinen mide kanseri, midenin bir kısmında meydana gelen anormal hücre birikmesi durumudur. Diğer bir deyişle de, kanserin midede ortaya çıkmasıdır. Dünya çapında en yaygın olan beş kanser türü arasında bulunan mide kanseri, kansere bağlı ölümlerde de ilk üçte yer almaktadır.
Mide Kanseri Tedavisi
Mide kanseri nasıl geçer? Mide kanseri için uygulanacak olan tedaviler kanseri tipine, büyüklüğüne, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve kanserin yayılıp yayılmadığına bağlı olarak değişmektedir. Sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri arasında ise mide kanseri ameliyatı, kemoterapi, radyoterapi, tamamlayıcı ve alternatif terapiler bulunmaktadır.
Mide Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?
Mide kanseri tanısı ve tedavisinde rolü bulunan uzmanlıklar arasında gastroenteroloji, patoloji, tıbbi onkoloji, cerrahi onkoloji ve radyasyon onkolojisi bulunmaktadır.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol