Koronavirüse yakalanan HIV/AIDS hastası kadında 21 mutasyon tespit edildi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlGüney Afrika'da Covid-19 ile enfekte olan HIV/AIDS hastası bir kadının vücudunda en az 21 mutasyon tespit edildi.
2019'un Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde tespit edilen Covid-19 11 Mart 2020'de pandemi ilanı ile dünyayı etkisi altına aldığını gösterdi.
Koronavirüsten resmi kayıtlara dünya genelinde 5 milyon 683 bin 403 kişi yaşamını yitirdi. Kaydedilen vaka sayısı ise 375 milyon 847 bin 454 oldu. Omicron varyantı ile bulaş hızını artıran Covid-19 vaka sayılarındaki artış ile gündemde yerini koruyor.
Yeni tip koronavirüsün geçirdiği mutasyonlar ise endişeleri artırıyor. Güney Afrika'da kayda geçen bir vaka ise bilim dünyasının dikkatini çekti.
HIV/AIDS HASTASI KADINDA 21 MUTASYON
Güney Afrika’da HIV/AIDS’den muzdarip bir kadının, yeni tip corona virüs (Covid-19) ile enfekte olduğu 9 ay boyunca 21 mutasyon geliştirdiği açıklandı.
KwaZulu-Natal Üniversitesi, tarafından yürütülen çalışmada 22 yaşındaki genç kadının HIV/AIDS tedavisinde kullanılan anti-retroviral ilaca bağlı kaldıktan ve bağışıklık sistemi güçlendikten sonra, altı ile dokuz hafta içinde Covid-19 enfeksiyonunu yenebildiği belirtildi.
"YENİ VARYANTLAR BAĞIŞIKLIĞI BASKILANMIŞ HASTALARDA ORTAYA ÇIKABİLİR"
Bilim insanları çalışmanın, Covid-19'un HIV tedavisi için ilaç almayanlar gibi bağışıklığı baskılanmış bireyler tarafından barındırıldığında hızla mutasyona uğrayabileceğine dair kanıtlara katkıda bulunduğunu açıkladı.
Bu durumun corona virüsün yeni varyantlarını ortaya çıkarabileceği belirtildi.
Bununla birlikte, çalışmadaki hastanın enfekte olduğu Beta varyantı, Omicron gibi Güney Afrika'da keşfedildi.
HIV/AIDS TEDAVİSİ YENİ VARYANTLARI ÖNELEMEK İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
NTV'nin aktardığına göre; SSRN adlı dergide ön baskı olarak yayımlanan çalışmanın yazarları, “Bu vaka, daha önce olduğu gibi, yeni varyantların ortaya çıkması için potansiyel bir yolu açıklıyor. Deneyimlerimiz, etkili antiretroviral tedavinin bu tür olayları kontrol etmenin anahtarı olduğuna dair önceki raporları güçlendiriyor” değerlendirmesinde bulundu.
EN AZ 21 MUTASYON KEŞFEDİLDİ
Diğer taraftan bilim insanları,çalışmada hasta tarafından barındırılan corona virüsün, hücrelere bağlanmasına izin veren başak proteini üzerinde en az 10 mutasyon, virüsün diğer yerlerinde ise 11 mutasyon geliştirdiğini söyledi.
Değişikliklerin bazıları, Omicron ve Lambda varyantlarında görülenler için ortaktı, bazıları ise corona virüsün antikorlardan kaçmasına izin veren mutasyonlarla tutarlıydı.
GÜNEY AFRİKA DÜNYADAKİ EN BÜYÜK HIV SALGININA SAHİP
Öte yandan, Güney Afrika dünyadaki en büyük HIV salgınına sahip. 60 milyon nüfuslu ülkenin 8,2 milyonu şu anda HIV’den muzdarip durumda bulunuyor.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol