Kapalı Miyom ameliyatı gebelik şansını artırıyor!
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Önder Koç, ağrılı ve anormal derecede ağır adet kanamalarına ve doğurganlık sorunlarına yol açabilen miyomların kapalı teknikle başarılı bir şekilde ameliyat edilebileceğini belirtti.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Önder Koç, ağrılı ve anormal derecede ağır adet kanamalarına ve doğurganlık sorunlarına yol açabilen miyomların kapalı teknikle başarılı bir şekilde ameliyat edilebileceğini belirtti.
Eğer çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız, doğurganlığınıza engel olan miyom tespit edilmişse ve uzun dönemde rahmin korunması hedefleniyorsa laparoskopik miyomektomi; yani kapalı teknikle ameliyat edilebilir.
Miyomektomi, kanserli olmayan tümör yani miyomların cerrahi olarak çıkarılması anlamına gelir. Miyomları olan ve rahminin alınmasını istemeyen kadınlar için tercih edilen bir işlemdir. Miyomektomi, günümüzde kapalı teknik olarak bilinen laparoskopi ile gerçekleştirilir. Açık karın ameliyatına kıyasla birçok avantaj sunar: Hızlı iyileşme sağlamasının yanı sıra hastanede kalma süresi de oldukça kısalır. Daha az yara izi, gebelik oranlarında artış sağlar. Laparoskopik miyom ameliyatlarında başarı, cerrahın deneyimine ve uzmanlığına bağlıdır.
Kapalı miyom ameliyatı herkes için uygun mu?
Miyom ameliyatı açık ya da kapalı tekniklerle gerçekleştirilebilir. Açık teknikte genellikle bikini çizgisi tercih edilirken bazı durumlarda kesi yapılması gerekebilir. Bu teknikle hem ameliyat süresi hem de hastanede kalma süresi fazla olur.
Laparoskopik miyomektomi yani kapalı miyom ameliyatında ise tahmini ameliyat süresinin üç saatten az olması hedeflenir. Boyutu 10 santimden fazla ve daha fazla miyom olması durumunda da rahatlıkla uygulanabilir. Ortalama 5-10 mm’lik kesiler açılarak karın için karbondioksit gazıyla şişirilir, özel teleskopik aletlerle karın içine girilerek, büyütülmüş görüntü imkanı sunan monitörlerden izlenerek operasyon gerçekleştirilir. Kapalı teknik ile miyom ameliyatı sırasında kullanılan gazın basıncı kanama miktarını azaltır. Operasyon süresince kanamayı en aza indirmek için cerrahi planlama ve cerrahi hızı çok önemlidir. Miyomlar büyüklüğüne göre parçalara ayrılarak açılan minimal kesilerin içerisinden dışarı çıkarılır. Parçalara ayrılan miyomların küçük kesilerin içerisinden çıkarılması için morcellator adı verilen özel bir cihaz kullanılır. Kapalı teknikte skar oluşma riskini azaltan batına minimal giriş teknikleri kullanımı vardır. Yapışmayı ve kanamayı önlemeye özen gösterilir ve bunun için özel solüsyonlar kullanılır.
Kapalı miyom ameliyatının hastaya sunduğu avantajlar arasında geleneksel tekniklere göre karında belirgin bir kesi izinin olmaması sayesinde estetik açıdan hasta memnuniyetinin çok daha fazla olmasını sağlamasıdır. Açık ameliyata kıyasla iyileşme hızının çok daha hızlı olması hastanın normal hayatına ara vermeden dönmesine de yardımcı olur.
Hamile kalma olasılığını artırır
Kapalı yöntemle miyom ameliyatından sonra kadınların çoğu, pelvik ağrı ve ağrılı adet kanaması gibi şikayetlerinden kurtulur. Bebek sahibi olmak isteyen kadınların gebe kalma olasılığının artmasına yardımcı olur. Miyom oluşumu nedeniyle oluşan kısırlık sorununun tedavisinde başarılı bir şekilde uygulanır.
Kapalı miyom ameliyatı rahim koruyucu olarak gerçekleştirilir.
İyileşme hızı kişiden kişiye değişiklik gösterir, bu nedenle iyileşme hızına bağlı olarak hastanede 24-48 saat kalınabilir. Özellikle hareket halindeyken biraz rahatsızlık duyulabilir, ancak bu durum hafif bir ağrı kesiciyle kontrol altına alınabilir. Hafif vajinal kanama ve biraz omuz ağrısı olabilir. Yorgun hissedebilirsiniz, ancak normal bir şekilde yiyip içebilecek, dolaşabileceksiniz. 24-48 saat sonra genellikle hastaneden taburcu edileceksiniz.
Taburcu olduktan sonraki ilk üç gün, düzenli ağrı kesici almanız önerilebilir. Kısa yürüyüşler yapabilir, normal şekilde yıkanabilir, duş alabilirsiniz. Sadece ağır yük kaldırmaktan kaçınmalısınız. 4 hafta içinde aktivite seviyesini aşamalı olarak artırabilirsiniz.
Seçiniz...
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol