İstanbul'da uyuz alarmı!

İstanbul'da uyuz alarmı!
Güncelleme:

İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu, İstanbulluları artan uyuz vakalarına karşı uyardı. Uyuz vakalarıyla ilgili olarak belirtiler ve tedavi yöntemleri de paylaşıldı.

İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve İstanbul Dişhekimleri Odası’ndan oluşan İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu, kentte son zamanlarda uyuz hastalığı olaylarında artış olduğunu belirterek bir dizi uyarıda bulundu.

Koordinasyonun yazılı açıklaması şöyle:

İSTANBUL HALKINI UYUZ KONUSUNDA UYARIYORUZ!

İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu olarak İstanbul’da son aylarda sıklığı artan uyuz hastalığı ile ilgili olarak halkımızı bilgilendirmek istiyoruz.

Uyuz nedir?

Uyuz hastalığı, kaşıntılı döküntülerle seyreden, insandan insana bulaşmanın da olabileceği, toplu yaşam alanlarında daha çok kış aylarında yaygın görülen; insan gözü ile fark edilemeyen mikroskobik bir eklem bacaklı olan Sarcoptes Scabiei Hominis’in neden olduğu parazitik bir hastalıktır.

Hastalık kadın, erkek ayırımı yapmadan her iki cinste, tüm yaş gruplarında, tüm etnik gruplarda, tüm sosyoekonomik düzeylerde görülebilir. Ciddi salgınlar yapabilmesi nedeniyle özellikle bakım evleri, yurtlar gibi toplu yaşanan yerlerde ve sosyoekonomik düzeyi düşük topluluklarda daha sık görülür. Vücut savunma mekanizması iyi olmayan kişilerde ağır bir seyir gösterebilir.

Uyuz nasıl bulaşır?

Hastalık kişiden kişiye genellikle 15-20 dakikalık bir sürede bile yakın temasla (aynı yatakta yatma, el ele tutuşma gibi) bulaşabilir.

Belirtileri nelerdir?

Uyuz paraziti kişiye geçtikten sonra ortalama 3-6 hafta gibi bir süreden sonra şikayet oluşturmaya başlar. Özellikle geceleri artan, sıcak banyo ve duş ile şiddetlenen kaşıntı en önemli klinik bulgusudur. El parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar, kalçalar, kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölge kaşıntı ve lezyonların görülebileceği vücut bölgeleridir.

En belirgin lezyonu parmaklar arasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, parazitin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünel yapılarıdır. Bunun dışında deride küçük kabarıklıklar ve sertlikler, su toplamaları ve kepekli-kabuklu lezyonlar yapabilir.

Tedavi nasıl yapılır?

Uyuz hastalığının tedavisi kişinin yaşına, bağışıklık sisteminin durumuna göre değişkenlik gösterir.

Merhemler, solüsyonlar gibi yerel tedavi ajanları kullanıldığında ilacın tüm vücut bölgelerine uygulanmasına dikkat edilmelidir.

Kullanılan çamaşır ve çarşafların 60 derecede yıkanması ve ütülenmesi gereklidir.

Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanması yeterli olacaktır.

Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır.

Aynı yaşam ortamını paylaşan tüm aile bireylerinin, o anda aktif şikayetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmesi gerekliliği unutulmamalıdır.

Uyuzdan korunma

Uyuzdan korunmada hijyen fevkalade önemlidir.

Başta okullar, özellikle yatılı okullar, bakımevleri, yurtlar, oteller, yatakhaneler olmak üzere insanların toplu halde bulundukları ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında temizliğe son derece dikkat edilmelidir.

Kişisel korunma için, hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınmak, iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi kişisel eşyaların temizliğine dikkat etmek, vücut ile direkt teması bulunan eşyaları ortak kullanmaktan kaçınmak, ev, araba gibi alanların temizliğine dikkat etmek gerekir.

Hastalık belirtileri oluştuğunda mutlaka bir sağlık kurumuna başvurunuz!

İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu
İstanbul Tabip Odası
İstanbul Eczacı Odası
İstanbul Veteriner Hekimler Odası
İstanbul Dişhekimleri Odası"

text-ad
Akdeniz'de korkutan deprem Antalya, Aydın, Denizli, İzmir, Muğla ve Denizli sallandı! Akdeniz'de korkutan deprem Antalya, Aydın, Denizli, İzmir, Muğla ve Denizli sallandı! Papa Marmara Bölgesi'nin sırrı için Türkiye'ye geliyor... Özel platform bile hazır! Papa Marmara Bölgesi'nin sırrı için Türkiye'ye geliyor... Özel platform bile hazır! Boşandıktan sonra 7 kilo birden veren Bengü 2 çocuğuyla gittiği deniz tatiliyle yazı getirdi Boşandıktan sonra 7 kilo birden veren Bengü 2 çocuğuyla gittiği deniz tatiliyle yazı getirdi Dünyanın en fakir devlet lideri, ''saraysız başkan'' hayatını kaybetti! Dünyanın en fakir devlet lideri, ''saraysız başkan'' hayatını kaybetti! CHP listesinden Meclis'e giren vekil AK Parti'ye katıldı CHP listesinden Meclis'e giren vekil AK Parti'ye katıldı Yine Survivor, yine Batuhan, yine İsmail ve yine kavga! Yine Survivor, yine Batuhan, yine İsmail ve yine kavga! Akaryakıtta zam yağmuru başladı: Bugün benzin yarın motorin... Akaryakıtta zam yağmuru başladı: Bugün benzin yarın motorin... Özel kursta kabus: Bıçak ve sopayla sınıfa girdi, 12 yaşındaki çocuğu döve döve hastanelik etti! Özel kursta kabus: Bıçak ve sopayla sınıfa girdi, 12 yaşındaki çocuğu döve döve hastanelik etti! Bülent Şakrak yeni sevgilisini ilan ettikten sonra Ceyda Düvenci'nin paylaşımı olay oldu Bülent Şakrak yeni sevgilisini ilan ettikten sonra Ceyda Düvenci'nin paylaşımı olay oldu Ünlü oyuncunun PKK ile ilgili yaptığı yorum ortalığı karıştırdı Ünlü oyuncunun PKK ile ilgili yaptığı yorum ortalığı karıştırdı
Advertisement
Faiz yok, taksit var! Bu bankalar 75 bin TL'ye kadar faizsiz kredi veriyor Faiz yok, taksit var! Bu bankalar 75 bin TL'ye kadar faizsiz kredi veriyor Üniversite hastanesinde skandal iddia: Profesör ve sekreteri gözaltında! Üniversite hastanesinde skandal iddia: Profesör ve sekreteri gözaltında! Evinde çıkan yangında eşi ve 2 çocuğu ölmüştü, itfaiye eri cinayet şüphesiyle tutuklandı! Evinde çıkan yangında eşi ve 2 çocuğu ölmüştü, itfaiye eri cinayet şüphesiyle tutuklandı! Boğaziçi Üniversitesi'nde Nurettin Yıldız gerginliği: 13 polis yaralandı, 97 gözaltı var! Boğaziçi Üniversitesi'nde Nurettin Yıldız gerginliği: 13 polis yaralandı, 97 gözaltı var! Bölücü terör örgütü PKK'nın fesih kararı sonrasında ilk Cumhurbaşkanlığı anketi! Bölücü terör örgütü PKK'nın fesih kararı sonrasında ilk Cumhurbaşkanlığı anketi! Mauro Icardi için haberi, yeni yenge China Suarez verdi... Mauro Icardi için haberi, yeni yenge China Suarez verdi... Güzel oyuncu Fahriye Evcen yıllar sonra yeniden üniversiteli oldu Güzel oyuncu Fahriye Evcen yıllar sonra yeniden üniversiteli oldu Kötü haberi bizzat Erdoğan verdi: ''Bu sene sıkıntı yaşayacağız'' deyip o ürünleri açıkladı Kötü haberi bizzat Erdoğan verdi: ''Bu sene sıkıntı yaşayacağız'' deyip o ürünleri açıkladı Suriyeli Bakan canlı yayında Türkiye'den bahsederken gözyaşları içinde kaldı Suriyeli Bakan canlı yayında Türkiye'den bahsederken gözyaşları içinde kaldı İstanbul'da yer yerinden oynayacak: Galatasaray asıl bombayı şampiyonluk gecesi patlatacak İstanbul'da yer yerinden oynayacak: Galatasaray asıl bombayı şampiyonluk gecesi patlatacak