Gırtlak Kanseri Belirtileri
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlGırtlak kanseri nasıl anlaşılır? Gırtlak kanserinin belirtileri, kanserli tümörün gırtlak bölgesinde tam olarak nerde yer aldığına bağlı olarak değişebilmektedir.
Eğer kanser ses telleri üzerindeyse, genellikle gırtlak kanseri başlangıcında teşhis edilebilmektedir. Bunun nedeni ilk olarak ortaya çıkan yaygın belirtinin ses kısıklığı olmasıdır. Ses kısıklığı belirli bir süre içinde düzelmediği takdirde, oldukça fark edilebilir ayırt edici bir belirti haline gelmektedir.
Gırtlak Kanseri Tipleri
Gırtlak kanserinin tipi uygulanacak olan tedavi yöntemini de belirlemektedir. Çoğu zaman dikkate alınan kıstas, tümörün gırtlakta yer aldığı bölgedir. Seçenekler arasında ise gırtlak dili (glottis) yani nefes borusunun ağzı, ses tellerinin çevresi ve ses telleriyle gırtlak dokusu arasındaki boşluk, nefes borusunun altı ve ses tellerinin kendisi bulunmaktadır.
· Skuamöz hücreli karsinom, en sık görülen gırtlak kanseri tipidir. Boğazın düz, ölçek benzeri hücrelerinde ortaya çıkmaktadır.
· Adenokarsinom, mukus salgılayan gırtlak hücrelerinde başlamaktadır. Nadir bir gırtlak kanseri tipidir.
· Gırtlak kanserin diğer türleri arasında iğsi hücreli karsinom, verrüköz kanser, farklılaşmamış karsinom ve lenf bezi kanserleri sayılabilir.
Ses Kısıklığı
Bir ortalama vermek gerekirse, 3 haftadan daha fazla süren ses kısıklığı bir gırtlak kanseri belirtisi olarak değerlendirilebilmektedir. Ses kısıklığı yaygın gırtlak kanseri belirtileri arasında bulunmaktadır.
Ses kısıklığı aynı zamanda diğer pek çok sağlık probleminin de ortak bir belirtisidir. Bunlardan en sık görüleni ise gırtlak iltihabı yani akut larenjittir. Diğer nedenler arasında ise soğuk algınlığı, göğüs enfeksiyonu ya da bağırmak veya çığlık atmak gibi sesin aşırı kullanımı yer almaktadır.
Sigara içmek de ses kısıklığına da neden olabilmektedir, çünkü boğaz astarını (mukoza zarlarını) tahriş eden bir faktördür. Ses kısıklığının diğer nedenleri şunlardır:
· Asit reflü
· Burun damlası kullanımı sonrası
· Alerjiler
· Tiroid problemleri
· Yaralanma
Yutma Güçlüğü
Yutma güçlüğü pek çok farklı neden sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Gırtlak kanseri nedeniyle oluşan yutma güçlüğü şu şekilde hissedilebilmektedir:
· Boğazda hissedilen pürüzlülük
· Yiyecekleri yutmada zorluk çekme
· Yiyecekleri yutarken ağrı veya yanma hissi
· Yiyeceklerin boğaza yapışması
Yemek borusunun daralması sonucunda oluşabilen yutma güçlüğü, bir tümör nedeniyle de gelişebilmektedir. Her durumda da, bir uzman tarafından hemen değerlendirilmesi gerekmektedir.
İstenmeyen Kilo Kaybı
Kilo kaybı, gırtlak kanseri de dâhil olmak üzere birçok kanserin yaygın bir belirtisidir. Genellikle gırtlak kanseri çok ilerlediği zaman ortaya çıkmamaktadır ve tek başına bir belirti olarak görülmemektedir.
Bunun bir diğer kaynağı da ağrı veya yutma güçlüğü nedeniyle oluşan iştah kaybı ve yeme bozukluğudur.
Kısa bir süre içinde 4 ile 5 kg veya daha fazlasını kaybettiyseniz ve diyet yapmıyorsanız bir uzmana başvurmanızda fayda vardır.
Diğer Belirtiler
Bazı hastalarda nefes darlığı ya da düzelmeyen öksürük gibi belirtiler gelişebilmektedir. Aynı zamanda, stridor yani gürültülü solunum da yaşanabilmektedir.
Gırtlak kanseri nedeniyle oluşabilecek diğer belirtiler ise şunlardır:
· Boğazda bir yumru hissi
· Kötü kokulu nefes (ağız kokusu)
· Düzelmeyen bir kulak ağrısı (bu nadirdir)
Acil Tıbbi Yardım Alınması Gereken Belirtiler
Kanser hayatı tehdit eden bir hastalıktır ve tedavisinin başarılı olması için ne kadar erken teşhis edilirse o kadar olumlu sonuçlar alınmaktadır. Bu nedenle, belirtileri her zaman dikkate almakta fayda vardır. Aşağıda sıralanmış olan belirtiler durumunda ise durum daha ciddi bir hal alabilmektedir:
· 3 haftadan fazla süren ses kısıklığı
· İstenmeyen kilo kaybı
· Nefes darlığı ya da gitmeyen bir öksürük
· Gürültülü solunum
· Yutma güçlüğü yaşama
· Sıra dışı olan veya düzelmeyen başka belirtiler
Gırtlak Kanseri Nedir?
Gırtlak, nefes borusunun (trakea) girişinde bulunmaktadır ve boğazın bir parçasıdır. Nefes almanıza ve konuşmanıza yardımcı olmaktadır. Gırtlak kanseri ya da larenks kanseri ise, gırtlağı (ses kutusu) etkileyen bir kanser çeşididir.
Gırtlak Kanseri Tedavisi
Gırtlak kanseri nasıl geçer? Gırtlak kanserinde uygulanan temel tedavi yöntemi kanserin tipi, aşaması ve hastanın genel sağlık durumuna göre şekillendirilmektedir. Tedavi seçenekleri arasında ise gırtlak kanseri ameliyatı, radyasyon tedavisi, kemoterapi ve ilaç tedavisi bulunmaktadır. Bazı durumlarda bunların bir kombinasyonu kullanılmaktadır.
Gırtlak Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?
Gırtlak kanseri tanısı ve tedavisi için başvurulabilecek tıbbi bölümler arasında kulak burun boğaz, ağız ve çene cerrahisi, tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi bulunmaktadır.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol