Bir plazma bağışçısı artık 16 hastaya umut olacak!

Bir plazma bağışçısı artık 16 hastaya umut olacak!
Güncelleme:

Türk Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, Sağlık Bakanlığı'nın yeni geliştirdiği teknolojiyle artık 1 immün plazma bağışçısının 8 defa bağış yapabileceğini ve bu sayede 16 koronavirüs hastasına umut olacağını söyledi.

Koronavirüs aşı çalışmaları hem Türkiye hem de dünyada sürerken hastalığı atlatmış kişilerin bağışladığı immün plazma ile hastalalrın hayatta kalmaları sağlanıyor. Geçtiğimiz 7 Nisan ayında ilk immün plazma bağışı yapılırken şimdiye kadar hastalığı yenmiş binlerce sağlıklı vatandaş tanımadığı başka kişilere umut olmak için bağış yaptı.

Her immün plazma bağışçısı geçtiğimiz haftaya kadar 6 koronavirüs hastasının kurtulmasına yardımcı olurken, Sağlık Bakanlığı'nın laboratuvarlarında yapılan araştırmalar sonucu geliştirilen yeni teknolojiyle artık 1 bağışçı 16 kişiye umut olabilecek.

'Her sağlıklı vatandaşımız plazma bağışçısı olabilir'

Türk Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, Türkiye ortalamasına göre Adana'da pandemi sürecindeki farkındalığın çok yüksek olduğunu belirterek, "Bu hastalığı geçirmiş, şifa bulmuş ve üzerinden 14 gün geçmiş vatandaşlarımızı hastanelerde şifa bekleyenler için plazma vermeye davet ediyoruz. Tanımadığı ve bilmediği insanların hayata tutunması için plazma bağışı olmazsa olmazlardandır. 19-60 yaş arasındaki bu hastalığı geçirmiş her sağlıklı vatandaşımız plazma bağışçısı olabilir” diye konuştu.

'Her plazma bağışçısı 3 ay boyunca 8 defa bağış yapabilecek'

Bir plazma bağışçısının 3 ay boyunca 8 defa bağış yapabileceğini söyleyen Saygılı, "Bugünden itibaren her plazma bağışçısı 3 ay boyunca 8 defa bağış yapabilecek ve o bağışları da her biri 400 miligram olmak üzere 2’ye böldüğümüzde 16 vatandaşımızın hayata tutunmasına destek olacak. İnsanlar 16 kişinin hayata tutunmasını istiyorlarsa en yakın Türk Kızılayı merkezine uğrayarak bağış yapmalı. Bunun iyiliği bulaştırmak için önemli ve vatandaşlık görevi olduğunu bilmeli. Sağlık Bakanlığı'na bağlı araştırma kurulu yapılan araştırmalarda önce 6 kişiye umut olan plazma, gelişen teknolojiyle içerisindeki antikor ve diğer tıbbi mikroorganizmalarla artık 16 hayatın kurtarılmasına neden olacak. Yapılan laboratuvar çalışmalarıyla bu mümkün oldu” dedi.