Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Kuruyemişler

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Kuruyemişler
Güncelleme:

Televizyon karşısında vakit öldürürken çay ile beraber iyi giden atıştırmalıkların başında tahmin edebileceğiniz gibi kuruyemiş geliyor.

Birçok insan; kuruyemişin ne kadar faydalı olduğunu bilmiyor. Uzmanlar; her yaştan insanın kuruyemiş tüketmesinin şart olduğunu dile getiriyorlar. Tok tutucu etkisi, hastalıkları başlamadan önlemesi, cilt sağlığını koruması derken kuruyemişlerin sayısız faydasının olduğunu söyleyebiliriz. 

Kuruyemişlerin her birisi zengin besin değerlerine sahiptir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve yağların doğal olarak karşılanmasını sağlayan kuruyemişler; aynı zamanda kemik ve beyin gelişimine de katkı sağlar. Buna ek olarak, kalp ve damar sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Beslenme uzmanları; kuruyemişin bilhassa bağışıklık sistemini güçlendirici etkisine vurgu yaparlar. Bir başka deyişle, kuruyemiş; bağışıklık güçlendirici bir besindir. 

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler 

Bilhassa yaz aylarının sona ermesi ve sonbahar mevsimine geçiş yapılması; insan vücudunu olumsuz anlamda etkiler. Metabolizma; soğuk havayla daha iyi mücadele etmek adına yavaşlar. Ancak, metabolizmanın yavaşlaması birçok probleme sebep olur. Bağışıklık sistemi zayıflar. İnsanlar; bu durumun bir sonucu olarak hastalıklara yakalanırlar. Ayrıca, kilo kontrolünü sağlamak zor hale gelir. Bunun yanı sıra, güneşin etkisini azaltması; insanların kendilerini psikolojik açıdan daha kötü hissetmelerine neden olur. 

Sonbahar ve kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı insanların yedikleri daha da önemli hale gelir. Bir başka deyişle, bağışıklık güçlendirici besinler tüketilmelidir. Selenyum bakımından zengin gıdalar, C vitamini içeren sebze ve meyveler, çinko zengini besinler, kalsiyum ve protein oranı bakımından zengin yiyecekler, B12 ve D vitamini içeren besinler, Omega3 kaynağı balık ve semizotu, probiyotikler; bağışıklık güçlendirici besinler arasında yer alır. 

Kuruyemiş; tıpkı yukarıdaki yiyecekler gibi bağışıklık güçlendirici etkisiyle dikkat çeker. Fındık, badem, yer fıstığı, ceviz, ay çekirdeği gibi kuruyemişler; insanların çok daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlayan besinler arasında yer alır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek adına yeterli ve dengeli beslenmek şarttır. Her insan; vücut yapısına, yaşam tarzına ve fiziksel aktivitelerine uygun bir beslenme programını tercih etmelidir. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmak da şarttır. Beslenme kadar önem taşıyan hususlardan birisi de uykudur. Yeni hücrelerin sentezlenmesi ve bilhassa gün içerisinde hasar gören hücrelerin kendilerini yenilemesi açısından düzenli ve yeterli uykunun önemi bulunur. İnsanlar; farklı sebeplerden dolayı stres yaşarlar. Sık ve uzun süreli stres; bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırır. 

Sonuç olarak, başta kuruyemiş olmak üzere bağışıklık güçlendirici besinleri tüketmek; bağışıklık sisteminin güçlü ve sağlıklı kalması adına önem taşır. 

Fındık 

Fındık; tek başına tüketilebildiği gibi birçok tatlının içerisinde de kendisine yer bulur. Bağışıklık sisteminin çalışmasına destek olarak insanların yaşam standartlarını yükseltir. Fındık; E, B2, B6, folik asit, potasyum, fosfor, bakır, magnezyum bakımından son derece zengindir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri barındırır. Bilhassa ara öğünlerde tüketilmelidir. 

Badem 

En az fındık kadar lezzetli olan badem; insan sağlığına olan faydası ile dikkat çeker. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle öne çıkar. Sağlıklı bir beslenme programını tercih eden herkesin listesinde mutlaka olmalıdır. Omega3 ve Omega6 gibi antioksidan özelliklere sahip yağ asitlerini de bünyesinde barındıran badem; tıpkı fındık gibi vitamin ve mineral bakımından da zengindir. E, B6 vitaminlerine ek olarak riboflovin, niasin ve folat vitaminlerini de bünyesinde barındırır. Kalsiyum, magnezyum, bakır, selenyum, çinko, fosfor, potasyum bakımından zengin oluşu da bademi öne çıkaran detaylardan yalnızca birisidir. 

Yer Fıstığı 

Türkiye’nin her bir köşesinde zevkle tüketilen yer fıstığı; sağlığa yararlı özellikleri ile de kendisini gösterir. Omega3 yağ asidi içerir. Buna ek olarak, selenyum, potasyum, demir, manganez ve çinko mineralleri bakımından da bir hayli zengindir. İçeriğinde E, B6, B9 vitaminlerini de barındırır. Yer fıstığı; antioksidan, vitamin ve mineral bakımından bir hayli zengin olmasından mütevellit bağışıklık güçlendirici etkiye sahiptir. Ayrıca, yer fıstığı tüketildiği takdirde seratonin adı verilen mutluluk hormonu salgılanır. Bir başka deyişle, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan stresi azaltıcı etkisi de bulunur. 

Ceviz 

Ceviz; Türk mutfağının olmazsa olmazları arasında bulunur. Cevizli bir tatlıya hayır demek çok zordur. Türkiye’de en çok tüketilen kuruyemişlerin başında tahmin edebileceğiniz üzere ceviz gelir. Ceviz; Omega3 ve Omega6 yağ asidi bakımından son derece zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi mevcuttur. Çünkü, potasyum, sodyum, selenyum, çinko, demir mineralleri bakımından bir hayli zengindir. Bunun yanı sıra, E, C ve B kompleks vitaminleri de içerir. Cevizin uyku kalitesini arttırdığı da bilinir. Melatonin ve polifenoller gibi antioksidan bileşenlerine sahip olması dikkat çekici bir özelliğidir. Sonuç olarak, ceviz tüketen insanlar; kendilerini çok daha canlı ve zinde hissederler. 

Ay Çekirdeği 

Birçok insan; ay çekirdeği tüketmekten büyük bir zevk alır. Ay çekirdeği; A, K, D, E ve B kompleks vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca, içeriğinde yüksek oranda bakır, potasyum, çinko, fosfor ve magnezyum barındırır. Bunun yanı sıra, Omega3 ve Omega6 yağ asitleri bakımından zengin olduğunu da söylemek gerekir. Ay çekirdeği; bağışıklık sisteminin çalışmasını desteklemekle kalmayıp vücudun farklı enfeksiyonlarla mücadele etmesini de sağlar. 

Kuruyemişlerin belirli bir miktarda tüketildiği takdirde kilo aldırması da söz konusu değildir. Hatta, tok tutucu özelliklerinden dolayı kişinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağladıklarından bahsetmek gerekir. 

 

Etiketler kuruyemiş