Zorunlu Trafik Sigortanıza güvenmeyin! Aracıyla kaza yapan yanar!

Zorunlu Trafik Sigortanıza güvenmeyin! Aracıyla kaza yapan yanar!
Güncelleme:

Zorunlu trafik sigortasının sigortalıyı tam anlamıyla güvenceye almadığına dikkat çeken Dr. Oya Turhaner, olası hasarlarda mağduriyet yaşamamak için ek olarak “ihtiyari mali mesuliyet” teminatı yaptırılması gerektiğini belirtti.

Türk lirası'nın değer kaybetmesi ve tedarik sorunları nedeniyle artan hasar maliyetlerinin, bu yıl özellikle oto branşlarını tartışılır hale getirmesi kaçınılmaz. Üstelik tavan fiyat uygulanan zorunlu trafik sigortası primlerine 1 Şubat’tan itibaren bir kerelik yüzde 20 zam yapılacağı, sonrasında aylık artışların yüzde 1.5 olacağı hatırlandığında bu tartışma daha da hararetli olacak. İşte bu noktada hem sigorta yaptırılması hem poliçelerin kapsadığı teminatların iyi bilinmesine daha fazla dikkat edilmesi gerekecek. 

Cumhuriyet'in haberine göre,  zorunlu trafik sigortasının sigortalıyı tam anlamıyla güvenceye almadığını hatırlatan Yaşar Üniversitesi’nden Dr. Oya Turhaner, olası hasarlarda mağduriyet yaşamamak için ek olarak “ihtiyari mali mesuliyet” teminatı yaptırılması gerektiğini belirtti. Turhaner, “Trafik sigortasının limiti var. Maddi teminat 1 Ocak’tan itibaren araç başına 50 bin lira, kaza başına 100 bin liraya çıkarıldı. Eğer bu miktarın üzerinde bir hasar olursa ve sizin kusur oranınız dikkate alınır ve üzerini cebinizden tamamlamak zorunda kalırsınız.

Bu nedenle kaskoya, fark ödeyerek ihtiyari mali mesuliyet limitsiz olarak ekletilirse ortaya çıkacak olumsuzluklarda herhangi ek ücret ödemesi gerekmez” dedi. Turhaner ayrıca, kaskoda standart olarak yer alan yanma, çarpma, çarpışma ve hırsızlık gibi yaygın teminatların yanına deprem, sel ve kötü niyetli hareketlere karşı ek teminatların da alınmasını önerdi. Yine poliçedeki rayiç bedele de önem verilmesini istedi.

YÜZDE 14'Ü AĞIR HASARLI 

Yaşanan kazaların bir başka yönüne dikkat çeken Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre ise oto check-up-ekspertiz sektörünün geçen yıl hareketli günler geçirdiğini, satılan yaklaşık 7.5 milyon ikinci el araçtan yüzde 70’inin ekspertiz işlemi gördüğünü vurguladı. Emre “Bu kapsamda ortalama her 100 araçtan 14’ünün pert (ağır hasarlı) olduğunu gözlemledik” dedi.

Sigorta sektörü, TÜİK’in enflasyon (TÜFE) sepetinde üç başlık altında yer alıyor. Bu kapsamda Aralık 2021’de enflasyon önceki aya göre yangın, hırsızlık ve diğer afet sigortalarında yüzde 0.9, kasko ve zorunlu trafik sigortalarında yüzde 38.9 artarken sağlık sigortasında yüzde 0.6 düştü. Yıllık bazda enflasyon yangın, hırsızlık ve diğer afet sigortalarında yüzde 5.6, sağlık sigortasında yüzde 21.9, kasko ve zorunlu trafik sigortalarında yüzde 62.8 arttı.

DÖVİZ KURUNA DİKKAT ÇEKİLDİ 

Güncel değerlendirmeler yapan Doğa Sigorta Üst Yöneticisi Nihat Kırmızı, özellikle oto branşlarına atıfla hasar ödemeleri döviz cinsinden maliyetlenirken poliçe primlerinin düşük kaldığına dikkat çekti. Bu noktada döviz kuru vurgusu yapan Kırmızı şöyle konuştu:

“Kurun dengede olması ve ülkemizin sermaye yapısının bozulmaması için hem firma hem sektör olarak üzerimize düşeni gerçekleştirmeye hazırız. Ümidimiz devletimizin kurun dengesini en kısa zamanda sağlayacak koşulları hazırlayacağı ve uygulayacağı yönündedir.”

 

 

Cumhuriyet