Ucuz araba kiralamanın püf noktaları
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlHavalar ısındı, tatil planları yapılmaya başlandı. “En uygun uçak bileti hangisi, hangi oteli seçsem, ucuz kiralık araba nereden bulurum” derdi başladı.
Uçak bileti fiyatları hava yollarına göre değişiyor, konaklama ücretleri ise kalacağınız otele göre. Peki ya kiralık araba ? Marka ve modeller aynı olduğu halde farklı farklı fiyatlar ile bizlere sunuluyor. Hatta bazen aynı rent a car firmasından kiralayacağınız araçlarda bile farklı fiyatlar olabiliyor.
Oto kiralama hizmeti almak isteyenler için, nasıl ucuza araç kiralanır araştırdık. Araç kiralama arama motoru olan vivi.com.tr Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Çoban’dan önerileri aldık. Vivi’nin araç kiralama istatisliklerine göre; yaz aylarında en çok kiralama yapan Almanlar bu işi biliyor. Uğur Çoban madde madde açıklıyor, ucuz araç kiralamak isteyenlere tavsiyeler bu haberimizde.
Nasıl ucuza araç kiralanır ?
1. Sezon tarihlerine dikkat edin, 1 gün ile kaybetmeyin!
Kiralık araçların fiyatları sezonluktur. Ortalama bir rent a car firmasının yıl içerisinde 4 sezonu bulunur. Bu da aynı araç için 4 farklı fiyat demektir. Örnek vermek gerekirse;
- Kış ayında 55 TL
- İlk bahar’da 65 TL
- Yaz aylarında 80 TL
- Son bahar 70 TL
Hatta Bayramlarda 90-100TL olarak fiyatlandırılması yapılmaktadır. Firmaların sistemlerinin %95 i aracı alacağınız tarihe göre fiyatlandırma yapmaktadır. Aracı alacağınız tarih 1 Temmuz ise yaz fiyatı, 30 haziran ise ilk bahar fiyatı uygulayacaktır.
Rent a car firmalarının sezon tarih aralığını görebiliyorsanız işimiz çok kolay. Eğer kiralayacağınız site size fiyatları bu şekilde göstermiyorsa, kiralayacağınız tarihler arasında ileri geri tekrar tekrar arama yaparak bulmanız gerekecek. Çoğu firmanın kullandığı standart tarihler aşağıdaki gibidir;
* 1 Ekim – 30 Mart arası : kış dönemi
* 1 Nisan – 30 Mayıs arası : İlk bahar dönemi
* 1 Haziran ile 30 Eylül aras ise bayram’a ve okul tatil zamanlarına göre 2 yada 3 bölüme ayırırlar.
Ramazan Bayramında araç kiralamak isteyenler dikkat!
Araç alış tarihinizi 1-2 Temmuz seçmek yerine, 29-30 Haziran seçerseniz fiyatlar çok daha uygun olacaktır. Karşılaştırın farkı görün.
2. Fiyat tarife programı nasıl değişiyor? Günlük, Haftalık, Aylık kaç para?
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi sezon tarih aralığı olduğu gibi, bir de gün baremi bulunmaktadır. Yani aynı araç, aynı tarihlerde farklı fiyatlara kiralanmaktadır.
* 1-2 günlük kiralayan 79 TL öderken;
* 3-6 gün 75 TL
* 7-13 gün 72 TL
* 14-21 gün 69 TL
* 22-29 gün 67 TL
* 30 gün ve üzeri kiralayan 46TL
Bu tablo’ya göre 29 gün kiraladığınızda 67 TL ödeyeceksiniz fakat 30 gün kiraladığınızda araç 46 TL ye düşmektedir.
Peki ya tüm programınızı 29 güne göre yaptınız, 30 gün kiralamak istemiyorsanız dönüş saatinizi +3 saat fazla yapın otomatik olarak sistem +1 gün ilave edecektir.
3. Arabayı alacağınız saat ile bırakacağınız saat farklı mı ?
Tüm rent a car sistemi 24 saat için 1 günlük kiralama ücreti talep etmektedir. 24 saati aştığınız taktirde +1 gün ilave kiralama ücreti talep eder. Bazı sistemler 1 saat, 2 saat gibi size ek zaman tanıyabilir. Örnek vermek gerekirse;
Araç alış saatiniz : 12:00 iken araç dönüş saatiniz 14:00 olduğu taktirde kiraladığınız günün üzerine +1 gün daha ilave edebilir.
Bu durumda sistemin size tanıdığı ek zamana göre hareket etmeniz fayda var, Vivi rent a car olarak 2 saate kadar izin veriyoruz ama diğer siteler izin vermez.
Aracı 1 saat daha erken teslim ederek +1 günlük kiralama ücretinden kurtulabilirsiniz.
4. Bir şehirden alıp, arabayı başka bir şehire bırakmak pahalı!
Aracı istanbul’dan alıp Antalya’ya mı bırakmak istiyorsunuz, çoğu firma 2 şehir arasındaki kilometre farkını 1 TL ile çarpmaktadır. 700 KM mesafe varsa +700TL drop ücreti – tek yön ücreti talep etmesi demek.
Bu durumda tavsiyemiz uçakla Antalya’ya gidin ve indiğinizde araç kiralama işleminizi yapın. Geze geze gideceğiniz, ailecek gideceğiz diyorsanız tek yön ücreti olmayan firmaları araştırın, bırakabiliyorsanız mutlaka aldığınız şehre geri iade edin.
5. Teslimat ücretlerine dikkat! Havalimanları ve ofisleri tercih edin!
Kiralama ofisinden gidip almazsanız firmalar ekstra araç fiyatı üzerinde teslimat ücreti koyabilir. Bu hizmetten yararlanmak istiyorsanız aracı kiralama ofisi olarak seçip, daha sonra istediğiniz bölge yi seçerek tekrar arama yapın. Teslimat ücreti almıyorlarsa fiyatlarda değişkenlik olmayacaktır.
Neredeyse bütün rent a car firmaları bulunduğu bölgedeki havalimanlarına ücretsiz teslimat yapmaktadır. Arama yaparken havalimanı seçerek araştırma yapmanızda fayda var.
6. Erken rezervasyon fırsatları hep var! Takip edin, Teklif Alın!
Mutlaka başka sitelerle, başka araçlarla karşılaştırma yapın. Güvenilir olamayan siteler ile fiyat karşılaştırması yapmayın. Mutlaka rent a car firmasının bilgilerine erişim sağlayın. Seçeceğiniz aracın yakıtına, kilometre sınırlamasına dikkat edin. Mail ile siteden teklif alın, aracı en az 1 hafta takip edin. Site güncel mi , fiyatı değişiyor mu ? Diğer araçların fiyatları artıyor mu ? Bu siteden kiralama yapan müşterileri araştırın. Sosyal medya hesaplarını takip edin. Bazı siteler sosyal medya üzerinden promosyon kodu dağıtabiliyor.
7. Sigortalara dikkat! Hangisi daha iyi ? LCF, Mini Hasar, Full koruma paketi!
Tüm araçlar rent a car kaskolu da olsa; kasko lastik, cam, far gibi küçük hasarları karşılamaz. Bunun için LCF sigortası alabilirsiniz. Günlük 10 TL’den satılmaktadır.
Ayrıca provizyon bedelinin altında kalan tutarlar müşterinin sorumluluğundadır, buda Mini hasar sigortası olarak satılmaktadır. Günlük 10TL’den satılmaktadır.
Full koruma paketi ise tüm olabilecek durumları içermektedir. Ve araç sınıfına göre Günlük 10 TL’den başlayan fiyatlardan satılmaktadır.
Sigortaları satın alıp almamak size kalmış, Ama sadece LCF ve ya mini hasar sigortası almak yerine full koruma paketi almak daha mantıklı.
8. Aracı sizden başkası kullanacak mı ? Ek sürücü hizmeti almalısınız.
Aracı sizden başkası kullanacaksa mutlaka ek sürücü almalısınız. Eğer ek sürücü almaz ve aracı sizden başkası kullandığı taktirde, Rent a car kaskosu masrafları karşılamayaca ve doğabilecek tüm masraflardan siz sorumlu olursunuz.Günlük 10 TL ekstra ücret talep ediliyor, Vivi gibi karşılaştırma sistemlerinde 5TL ve 7 TL arasında değişebiliyor.
Bazı firmalar ek sürücü ücreti almamaktadır. Arama yaptığınızda filtreleme bölümünde, ücretsiz ek sürücü hizmetini seçerek arama yaparsanız bu ücreti ödemek zorunda kalmazsınız.
9. Ekstra hizmet mi gerekli? Bebek koltuğu, navigasyon cihazı !
Ekstra hizmet mi istiyorsunuz? Çoğu rent a car firmasında bebek koltuğu, navigasyon cihazı gibi ilave ürünler ücretli olmaktadır. Genellikle 10 TL / Günlük ücret alınmaktadır. Bu hizmetleri internet üzerinden rezervasyon geçerken seçmeyi unutmayın, aksi halde bulamayabilir ve ya teslim sırasında almak isterseniz daha fazla ücret talep edilebilir.
Ayrıca bazı siteler kilometre paketi gibi ekstra ücret talep etmektedir. Bunlara dikkat etmek gerekiyor.
10 TL’den fazla bir ücret talep eden site ve ya firma varsa dikkat etmelisiniz.
10. UYARI! Bunları sakın yapmayın.
Güvenilir firmaları tercih edin – Ucuza araç bulmak için güvenilir olmayan firmalardan kiralama yapmayın. Başınızı ağrıtmayın.
Telefon ile sözde kiralama yapmayın - Rezervasyonu yaptığınıza dair mutlaka mail alın, rezervasyonun kontrolünün sizde olduğuna emin olun. Telefon ile yapsanız dair kendinize mail ve sms ile yazılı olarak rezervasyonu yaptığınıza dair garantiye alın.
Rezervasyon yaptığınızdan emin olun – Bazı rent a car sitelerinin içi boş ve sadece iletişim formalarından ibarettir. Size güven vermeyen siteden , rezervasyonunuzu görüntülüyemediğiniz sistemlerden uzak durun.
Kiralama şartlarını okumadan araç kiralamayın – Site kiralama şartları yer almıyorsa, kesinlikle kiralama yapmayın.
Yaş, Ehliyet, Provizyon şartları nedir? – Her aracın 3 tane temel kiralama şartı bulunmaktadır. Aracı kullanabilecek sürücünün minimum yaşı, ehliyet yılı ve araç teslimatında ödenecek olarak depozito miktarı. Aracı kiralamadan önce bu şartların size uyup uymadığına dikkat edin.
Sınırsız Kilometre araç mı lazım? – Eğer fazla kilometre yapacaksanız mutlaka aracın sınırsız kilometre olup olmadığını kontrol edin. Bazı sitelerin üzerinde yazmamaktadır.
Dikkat! Kredi kartsız araç kiralanmıyor! – Kendi adınıza kredi kartınız yoksa bu firmalardan araç kiralayamazsınız. Araç teslim sırasında kredi kartınıza bellirli bir tutar bloke koyacaklardır, araç dönüşünden sonra blokeniz kalkacaktır.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol