Müjdeyi Bakan verdi: ''BYD ve Chery Türkiye’ye yatırım yapabilir''

Müjdeyi Bakan verdi: ''BYD ve Chery Türkiye’ye yatırım yapabilir''
Güncelleme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli iki elektrikli araç üreticisinin Türkiye’de yatırım yapmayı planladığını ve taraflar arasında görüşmelerin sürdüğünü duyurdu.

Bloomberg HT‘de yer alan habere göre Bakan Kacır, Çinli şirketler BYD ve Chery’nin Türkiye’de yatırım yapmaları konusunda ileri düzeyde görüşmeler yapıldığını söyledi.

 

Yatırımların kısa zaman içinde tamamlanmasını arzu ettiklerini söylerken Kacır, ‘Yatırımlar bu yaz olur mu’ sorusuna da yanıt verdi:

“Ümidimiz o yönde. Biz şu anda ikisiyle de mesafe kat ettik. Ama tabii bunlar sonuçta bütün süreçleri değerlendiriyorlar. Bizimle birlikte farklı alternatifleri de değerlendiriyorlar.”

‘Çin markalarının özellikle Avrupa pazarında büyümek istediklerini’ belirten Kacır, Gümrük Birliği üyeliğinin yanı sıra Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde sahip olduğu altyapının önemine dikkat çekti.

Bakan, “Biz de halihazırda dört farklı Çin markasıyla Türkiye’de üretim için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bunlardan ikisiyle görüşmelerin son aşamasına kadar geldik” dedi. Kacır’ın söz ettiği dört firma arasında BYD ve Chery’nin yanı sıra MG ve Great Wall Motor da var.

İleri düzey görüşmelerin yapıldığı iki firmadan Chery’nin İspanya’da üretim merkezi kurması hakkında Bakan Kacır şunları söyledi:

“Ben şunu ifade edeyim sadece, onlar Türkiye’ye alternatif değil. Yani Batı Avrupa’da yapılmış ya da yapılacak olan yatırımlar Türkiye’nin alternatifi değil.Biz bunu hem Türkiye hem Çin için bir fırsat olarak görüyoruz. Bu söylediğiniz ve daha önce açıklanmış olan Batı Avrupa’da bazı yatırım ve üretim planları Türkiye’ye alternatif değil. Bu da benim değil, onların görüşü.”