İlk yerli otomobil 5 milyon TL'ye satıldı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üretilecek ilk yerli otomobilin satıldığını açıkladı.
Yerli otomobil projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, üretilecek ilk yerli otomobile ilişkin, "Gebze'de hayırsever bir iş adamımız otomobili almak istediğini söyledi. 5 milyona sattım ilk otomobili" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TRT Haberde katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Yerli otomobil projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Işık, otomobilin prototipine çok ciddi ilgi olduğunu söyledi. Işık, "Her gittiğimiz yerde, 'İlk arabayı ben almak istiyorum, kesinlikle alacağım, biz arkadaş grubu olarak alacağız, şirketteki tüm arabaları yenilerim' gibi tepkilerle karşılaşıyoruz. Bir anekdot paylaşayım, ilk otomobili sattım. Gebze'de hayırsever bir iş adamımız ilk otomobili almak istediğini söyledi. 'Olur ama pahalı olur' dedim, 5 milyona sattım ilk otomobili. Şartımız şu Cumhurbaşkanımızdan farklı bir talimat gelmezse Gebzeli hayırsever iş adamına ilk üretilen aracı vereceğiz. Ama bunun karşılığında da hayırsever iş adamımız Gebze'ye 5 milyon değerinde bir okul yapıp bağışlayacak" dedi.
Yerli otomobilin yakıt tasarrufu açısından çok ciddi bir avantaj sağlayacağını ifade eden Işık, İstanbul'da yaşayan bir kişinin günde 2-2,5 liralık, ayda ise 40-60 liralık şarj maliyetiyle dolaşabileceğini belirtti. Şehir dışına çıkılması halinde aracın arkasındaki jeneratörün devreye gireceğine değinen Işık, 100 kilometrede içten yanmalı arabalarda en az 5 litre yakarken, yerli otomobilde 2 litrelik yakıt kullanılacağını belirtti. Işık, yerli otomobil projesiyle Türkiye'nin yakıtta dışa bağımlılığının azalacağını ifade etti.
Vatandaşın projeye gösterdiği ilgiden memnun olduklarını ifade eden Işık, "Türkiye'nin sanayileşmesiyle ilgili her dönemde milli duruş karşıtı bir yapı var, bunları hiç dikkate almıyoruz çünkü iyi niyetli eleştiri yapmıyorlar. Samimiyetle iyi niyetle bu projenin eksiğini söyleyen eleştirileri de dikkatle takip ediyoruz" diye konuştu.
"YERLİ OTOMOBİL JENERATÖRLÜ OLACAK"
Bakan Işık, yerli otomobilin arkasında jeneratör olacağını anlatırken şöyle konuştu:
"Bizim için Saab'ı alıp hemen üretip dünyaya satacaklar diye düşünenler varsa yanılıyor. Hedefimiz; menzili uzatılmış elektrikli araç. Bunun anlamı şudur. 15-17 saatlik batarya düşünün. Günde 100 kilometre gidecek kadar arabanızı şarja takacaksınız. Sabah kalktığınızda şaraj dolu olacak. Akşama kadar 100 kilometre gezeceksiniz. Günde 2 veya 2.5 liralık şarj maliyetiyle. Ankara veya memleketine gitmeniz lazım. Başka bir otomobille mi gideceksiniz? Olmaz. Her 100 kilomertede bir şarj mı edeceksiniz? O da olmaz. Onun için arabanın arkasına küçük bir jeneratör koyuyoruz. Bu jeneratör benzinli, dizel hatta LPG li olabilir. Araç giderken batarya zayıfladı, akü boşalmaya başladı. Jeneratör otomotikman devreye girip hem elektrik motorunu besleyecek, hem de bataryayı şarj edecek. Hedefimiz böyle bir araçla 100 kilometrelik yolu 2 litre ile gitmek."
"BİRİLERİ İTİRAZA DEVAM ETSİN"
Otomobilde teknolojinin değişmeye başladığını söyleyerek konuşmasını sürdüren Bakan Işık, şöyle konuştu:
"Birileri itiraz etmeye devam etsin. Biz niye bu yerli otomobile bu kadar ehemmiyet veriyoruz? Çünki otomobilde teknoloji değişmeye başladı. Esnafımızı da ilgilendirdiği için söylüyorum. Artık mekanik aksamlı otomobil ağırlığı azalıyor. Bunun yerine motor şanzıman defrensiyel gidiyor yerine batarya ve elektrikli sistemler geliyor. Arıtk daha çok sensör teknolojisi otomobilin içine giriyor. Donanım, yazılım otomobilin çok büyük bir maliyetini teşkil etmeye başladı. Yeni bir fırsat penceresi var. Bu teknoloji değişirken Türkiye bir marka üretirse Allahın izniyle satar. Güçlü bir pazarımız var zaten. Bir de bizim gönül coğrafyamız var. Türk markası bile onları cezbediyor."
"YÜZDE 85'İNİN TÜRKİYE'DE ÜRETİLMESİ ÖNEMLİ"
Volkswagen skandalından sonra elektrikli araçlara geçişin hızlandığını söyleyen Bakan Işık konuşmasını söylü sürdürdü:
"Birkaç sene sonra belki yollarda Mercedes görmeyeceğiz Apple aracını da görecegiz. Google insansız çalışan araç yaptı. Yarın onu insanlıya çevirir lisansını alıp rahatlıkla satabilecek. Herkes yaparken Türkiye niye yapmasın?. Bazıları itibarsızlaştırmaya çalışıyor. Bir Türk markası olması önemli. Bütün fikri mülkiyet haklarını Türkiye'nin alması önemli, teknolojinin Türkiye'nin liderliğinde geliştirilmesi ve Türkiye'nin teknoloji üreten ülkesi olması önemli. Bu aracın yüzde 85'inin Türkiye de üretilmesini önemlimi?Önemli. Bir yerel araba için bundan başka daha neye gerek var? Sadece yapmak gerekir. Türkiye istikraranı korur ve sürdürürse 2020'den önce Allah nasip ederse bu aracı satışa çıkarmış olacağız. Seri üretimini yapmış olacağız."
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol