Çin menşeli otomobiller için yeni düzenleme

Çin menşeli otomobiller için yeni düzenleme
Güncelleme:

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre yatırım teşvikle yapılan Çin menşeli oto ithalatı ek mali yükümlülükten muaf olacak.

Cumhurbaşkanı kararıyla haziran ayında, "Çin'den ithal edilen içten yanmalı ve hibrit binek otomobillere ithalat değerinin yüzde 40'ı veya 7 bin dolar/adetin yüksek olanı" şeklinde ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verilmişti.

Cumhurbaşkanı kararıyla 7 Haziran'da Çin menşeli oto ithalatına getirilen ve sonraki kararla "ek mali yükümlülük" olarak nitelenen yüzde 40 veya 7 bin dolar ek vergiye ilişkin düzenleme yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı uyarınca, yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli oto ithalatı, uygulanan söz konusu ek mali yükümlülükten muaf olacak.

Bu sayede, bu firmalar ithal ettikleri araçları daha düşük maliyetlerle satabilecek.

İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak bugünden itibaren yürürlükte olacak.

Yatırım teşvik belgesi nedir?

Yatırım teşvik belgesi, devlet tarafından sağlanan çeşitli yatırım teşvik ve desteklerinden faydalanmak için gerekli olan belgedir. Bu belgeyle şirketler yatırım teşvik programlarına başvuruda bulunabilir ve vergi indirimi, vergi iadesi ve yer tahsisi gibi çeşitli teşviklerden faydalanabilir.

Türkiye'de satılan Çinli otomobiller

Çinli otomobil firmaları Türkiye pazarına hızlı giriş yapmıştı. Türkiye’de otomobil pazarında 8 Çinli marka bulunuyor. Çinli markaları BYD, MG, Chery, Leap Motors, Hongqi, DFSK, Skywell ve Voyah.

Çinli firmaların önümüzdeki yıllarda Türkiye pazarındaki sayısının artması ön görülüyor.  Satış verilerine göre Chery zirvede yer alıyor.

Türkiye’de satılan Çin araba markaları

BYD   
CHERY
DFSK   
HONGQI     
LEAPMOTOR       
MG   
SERES
SKYWELL  
VOYAH