Uzman isim hesapladı: Memurlar ve emekliler 2025'e zamsız girebilir

Uzman isim hesapladı: Memurlar ve emekliler 2025'e zamsız girebilir
Güncelleme:

2025 yılı asgari ücrete zam oranını bekleyen çalışanlar gibi, milyonlarca memur ve emekli de 2025 yılı enflasyon farklarının ne kadar olacağını hesaplarken kötü haber çalışma hayatı ve SGK uzmanı Özgür Erdursun'dan geldi. Erdursun emekli ve memurların 2025 yılına zamsız gireceğini duyurdu.

Türkiye'de hem çalışanlar hem de emekliler her geçen gün artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında eriyen maaşlarıyla geçim mücadelesine devam ederken milyonlarca memur ve emekliye kötü haberi SGK Uzmanı Özgür Erdursun verdi.

Erdursun, Dünya gazetesinde bugün yayımlanan köşe yazısında "Memur ve tüm emeklilere 2025’te zam yapılmayacak" dedi.

2025'te memur ve tüm emeklilere sadece enflasyon farkı verileceğini belirten Erdursun "Zam farklı, enflasyon farklı kavramlar­dır. Zam kavramı bir mal ve üründen daha fazla alınması için gelire eklenir. Enflasyon farkı ise fiyat artışları karşı­sında değer kaybeden gelirin eski haline gelmesini sağla­mak için yapılır" dedi.

2024 yılının ikinci altı aylık enflasyon farkı 3 Ocak 2025’de açıklanacak olan 2024 yılı Aralık ayı enflasyo­nuna göre netleşecek.

İkinci altı aylık enflasyon farkı için yalnızca temmuz, ağustos, eylül enflasyonlarının bilindiği ve ekim, kasım, aralık ayı enflas­yonlarının da bilinmesi gerektiğini belirten Erdursun, "Ekim, Kasım, Aralık ayı enflas­yonlarını henüz bilmiyoruz ancak merkez bankası­nın yıl sonu hedef­lediği yüzde 41,5-45 arası enflasyon oranlarına denk gelecek aylık enflasyonların açıklanacağını biliyoruz" dedi.

Erdursun oluşacak enflasyon farklarını ise şöyle açıkladı:

"2024 yılı ikinci altı aylık enflasyon farklarının da me­murlarda yüzde 10-11 arası, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise ortalama yüzde 15-16 arasın­da çıkacağını tahmin ediyo­ruz. Bu durumda da memur­lara yüzde 10-11, memur emeklile­rine yüzde 10-11, SSK, Bağ-Kur ve Banka Sandığı emeklilerine de yüzde 15-16 oranında enflasyon farkı (halk dilinde zam) yapı­lacağını söyleyebiliriz."

2023 Temmuz'da memurlara 8 bin 77 TL seyyanen artış yapıldığını ve memurda enflasyon sonrası kayıpların bir miktar kapatıldığını ancak bu düzeltmenin emeklilere yapılmadığını anımsatan Erdursun, "2023 Temmuz ayında 8.077 TL olarak yapı­lan seyyanen artışın mevcut değeri Ocak 2025’de 14.000 TL civarında olacak. Bu tutar­da emeklilere seyyanen zam yapılarak bunun üzerine enf­lasyon farkı verilmesi gere­kir ki, emekli aylıkları gün­cel değerine ulaşabilsin. Bir taraftan emekli aylığı hesap­lama sistemi diğer taraftan TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına göre belirlenen emekli aylıklarının değerini düşürdü" dedi.

Erdursun, "Emekli aylıkları güncel­lenirken bu iyileştirmemin kök aylığa yapılması ve ta­mamlanan aylık uygulama­sının da ortadan kalkması gerekir" ifadelerine de yer verdi.

Özgür Erdursun'un Dünya'daki yazısının tamamı için...