Devletten 1.1 milyon taşeron işçiye 3.5 milyar liralık kıdem

Devletten 1.1 milyon taşeron işçiye 3.5 milyar liralık kıdem

Kamu kurumlarıyla belediyelerde çalışan taşeron işçilere getirilen kıdem tazminatı işçilerin hesabına yatıralacak.

Kamu kurumlarıyla belediyelerde çalışan 1 milyon 100 bin taşeron işçiye getirilen kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hakkı devlete 3 yılda 5,2 milyar lira ilave maliyet getirecek. Bu kapsamda kıdem tazminatları direkt işçilerin hesabına yatırılacak.

TBMM'de gö­rüş­me­le­ri de­vam eden tor­ba ta­sa­rı­ya ko­nu­lan ta­şe­ron iş­çi­le­re kı­dem ve yıl­lık üc­ret­li izin ga­ran­ti­si­nin dev­le­te ge­ti­re­ce­ği ma­li­yet net­leş­me­ye baş­la­dı.

En az 3 yıl­lık ola­cak

Dü­zen­le­me­ye gö­re ka­mu­da ta­şe­ron iş­çi ça­lış­tır­ma­yı ön­gö­ren söz­leş­me­ler 1 yıl ye­ri­ne ar­tık 3 yıl­lık sü­rey­le ya­pı­la­cak. Sü­re­nin uza­ma­sı sa­ye­sin­de ta­şe­ron iş­çi­ler söz­leş­me bi­ti­min­de 3 yıl­lık kı­dem hak­kı­na ka­vu­şa­cak. Ay­rı­ca bu iş­çi­ler her bir yıl için 14 gün yıl­lık üc­ret­li izin kul­la­na­cak. Üc­ret­li iz­nin pa­ra­sı, dev­let ta­ra­fın­dan ta­şe­ron şir­ket­le­re ya nak­den öde­ne­cek ya da iha­le be­de­li­ne yan­sı­tı­la­cak.

As­ga­ri üc­ret ka­dar

Bugün Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da ha­len yak­la­şık 500 bin, be­le­di­ye­ler­de de 600 bin ol­mak üze­re dev­let­te top­lam 1,1 mil­yon ta­şe­ron iş­çi ça­lı­şı­yor. Bu iş­çi­ler her bir yıl­lık ça­lış­ma­la­rı kar­şı­lı­ğın­da brüt as­ga­ri üc­ret tu­ta­rın­da kı­dem taz­mi­na­tı hak ede­cek. Bu­gün iti­ba­riy­le brüt as­ga­ri üc­ret 1071 li­ra. 3 yı­lın so­nun­da söz­leş­me bit­ti­ğin­de her bir iş­çi 3 bin 213 li­ra kı­dem taz­mi­na­tı ala­cak. Dev­let­te ça­lı­şan 1,1 mil­yon ta­şe­ron iş­çi için 3 yı­lın so­nun­da büt­çe­den ya­pı­la­cak top­lam öde­me ise 3 mil­yar 534 mil­yon li­ra­ya ula­şa­cak. Dev­let bu tu­ta­rı şir­ke­te de­ğil doğ­ru­dan iş­çi­le­re öde­ye­cek.

Özel sektörde yok

Kamuda çalışan taşeron işçilere torba yasayla sağlanacak olan 3 yıllık sözleşme zorunluluğu özel sektöre getirilmiyor. Dolayısıyla özel sektörde yaşanan kısa süreli sözleşmeler ve yıl içinde girdi-çıktı yöntemleriyle çalışanların kıdem hakkı gaspı pratikte devam edecek. Ücretli izin hakkının da yine benzer yöntemlerle uygulanamayacağı ifade ediliyor.

Ücretli izin parası 550 milyon lira

Kı­dem taz­mi­na­tı­nın ya­nı sı­ra ta­şe­ron iş­çi­ler yıl­da 14 gün iz­ne çı­ka­rı­la­cak.  Bu iş­çi­le­rin izin­de ge­çir­dik­le­ri sü­re­de ta­şe­ron şir­ke­tin ay­nı hiz­me­ti baş­ka iş­çi­ler­le ye­ri­ne ge­tir­me­si ge­re­ke­cek. Bu da şir­ket­ler için ila­ve ma­li­yet an­la­mı­na ge­li­yor.14 gün­lük yıl­lık üc­ret­li iz­nin iş­çi ba­şı­na pa­ra­sal kar­şı­lı­ğı yak­la­şık 500 li­ra­ya kar­şı­lık ge­li­yor. Şir­ke­te öde­ne­cek İş­çi her yıl iz­ni­ni ya­pa­cak an­cak bu iz­nin pa­ra­sı dev­let ta­ra­fın­dan şir­ket­le­re öde­ne­cek.  Bu yol­la büt­çe­ye bi­ne­cek yıl­lık ek yük yak­la­şık 550 mil­yon li­ra­yı bu­la­cak. Bu­nun 3 yıl­lık ma­li­ye­ti de 1,7 mil­yar li­rayı buluyor.