Ünlü gazeteciye Bilal Erdoğan cezası

Ünlü gazeteciye Bilal Erdoğan cezası

Ünlü gazeteci Soner Yalçın, Bilal Erdoğan'a hakaret iddiasıyla para cezası ödeyecek.

Gazeteci Soner Yalçın, 'Kayıp Sicil - Erdoğan'ın Çalınan Dosyası" adli kitabında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada bin 740 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Soner Yalçın 5 yıl içinde suç işlemezse dava ortadan kalkacak.

DURUŞMAYA TARAF AVUKATLARI KATILDI

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına "Basın yoluyla hakaret " suçundan 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapsi istenen tutuksuz sanık Gazeteci Soner Yalçın ve şikayetçi Bilal Erdoğan katılmadı. Şikayetçi Bilal Erdoğan'ı duruşmada avukatı Hatice Özay temsil etti.

"MÜVEKKİLİMİN BERAATİNİ TALEP EDİYORUM"

Soner Yalçın'ın avukat Togay Topbaş'ın, "Ülkedeki siyasi iklime göre bazen kimin cezalandırılacağı değişse de aslında sonuç değişmez. Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) emsal kararlarından dosyaya koyduk. Biz verilebilecek bir mahkumiyet kararınında mutlaka AİHM'den döneceğini düşünüyoruz. Emsal kararlar bu yöndedir. Bu nedenle müvekkilim hakkında berat karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

"SANIĞIN CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ"

Şikayetçi Bilal Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay ise, "Şikayetimiz devam etmektedir. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

SONER YALÇIN'A BİN 740 TL ADLİ PARA CEZASI

Davayı karara bağlayan mahkeme, 'hakaret' suçundan Soner Yalçın'ı 87 gün adli para cezasına çarptırdı. Sanık Yalçın'ın ekonomik durumuna göre günlüğü 20 TL'den bin 740 TL adli para cezasına çarptıran mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti. Soner Yalçın, 5 yıl içinde suç işlemezse dava ortadan kalkacak. Mahkeme ayrıca bin 500 TL'lik vekalet ücretininde sanık Soner Yalçın'dan tahsil edilerek, şikayetçi Bilal Erdoğan'ın avukatına verilmesini de kararlaştırdı.

SONER YALÇIN'IN SAVUNMASINDAN

Soner Yalçın 3 Martta görülen duruşmadaki savunmasında şunları söylemişti: "Esasen ilk söylenmesi gereken iddia makamı dava açarken bir niyet okuyuculuğu yapmıştır. Sözcükler incelendiğinde 'Bilal' sözcüğünün Arapça'dan geldiği 'Belal' şeklinde bir temele sahip olduğu ve Türkçe karşılığının da ak-kara ve siyah-beyaz şeklinde olduğu görülürken 'Berkin' sözcüğünün 'Sağlam, güvenli, zarar görmemiş' şeklinde anlamları olduğu belirgin olmakla, burada simgesel olarak bir husustan bahsedilmiştir. Örneğin; Yazarın kendisi ya da huzurdaki vekili kendisine 'Bilal' ya da 'Berkin'i' kendine yakın görebilir. Bir simge söz konusudur. İki Türkiye'den bahsedilirken, bu şekilde sembolize edilme kullanılmıştır. Yaptığım araştırmaya göre Türkiye'de de 106 bin 130 adet Bilal isiminde kişi vardır. Necmettin Bilal Erdoğan'ın bu simgeye kendi üzerine alınması şaşırtıcıdır. O zaman geride kalan tüm isimlerin dava açma hakkı mevcuttur. Dolayısıyla Bilal Erdoğan'a yönelik bir kasıt yoktur. Kitabın bir önceki sayfasında Kemal Kılıçdaroğlu'nun oğlu ve kızından bahsedilmiştir. Ancak Necmettin Bilal Erdoğan'ın kendisinden bahsedilmemiştir. Bilal'in Tayyip Erdoğan'ın oğlu olduğu söylenmemiştir. İlgili yazıda Necmettin Bilal Erdoğan'ın beli yerleri üzerine alınmış olması yazarın meselesi değil, kendisinin meselesidir."

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüpheli Soner Yalçın'ın Haziran 2014 basım tarihli "Kayıp Sicil - Erdoğan'ın Çalınan Dosyası" isimli kitabı üzerine, Bilal Erdoğan'ın avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulunduğu belirtilmişti. İddianamede, kitabın 328-330 sayfalarında Soner Yalçın'ın davaya konu yazıyı yazdığı ifade edilerek, Gezi eylemleri sırasında ölen Berkin Elvan ile hakkında soruşturma yapılan müşteki Necmettin Bilal Erdoğan arasında, bu iki şahsiyeti Türkiye'nin iki simgesi olarak niteleyip bilahare bir karşılaştırma yaptığı belirtilen iddianamede, içerik itibariyle Berkin Elvan'ın olumlayan özellikleri ilişkin anlatım sonrasında, şikayetçiye olumsuz nitelikteki tersi vasıfların yüklendiğinin görüldüğü kaydedilmişti. Şüpheli Yalçın'ın, yazısında, müştekinin aşağılanıp, küçük düşürüldüğü, alenen hakaret suçunun işlendiği kanaatine varıldığı ifade edilen iddianamede, Soner Yalçın'ın "Basın yoluyla hakaret " suçundan 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapsi isteniyordu.