''Temmuz’da 39 gazeteci hakim karşısına çıktı, 150 gazeteci fişlendi''
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlCHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, iktidarın gazetecilere ve aydınlara yönelik sistematik bir baskı politikası uyguladığını belirterek, "Gazetecilik, tehlikeli meslekler sınıfına alınmalı” dedi.
Her ay düzenli olarak yayımladığı “Medyada Yaşanan Hak İhlalleri Raporu”nun Temmuz ayı verilerini kamuoyu ile paylaşan CHP’li Barış Yarkadaş, “Gazeteciler, mesleklerini yapmakta zorlanıyor. Peşpeşe açılan davalar, soruşturmalar ve yaşanan gözaltılar, düşünceyi ifade özgürlüğünü ciddi bir biçimde tehdit ediyor. İktidar, konuşmayan, düşünmeyen, eleştirmeyen ve sorgulamayan bir Türkiye istiyor. Gazeteciler, yayıncılar, yazarlar ve yönetmenler bu yüzden ağır baskı altında tutuluyor” diye konuştu.
FİŞLEMEYİ HATIRLATTI
Raporunu, iktidar destekli SETA’nın Temmuz ayında fişlediği ve hedef gösterdiği basın emekçilerine ithaf ettiğini belirten Yarkadaş, “İktidarın sistematik saldırısının en önemli göstergelerinden biri de SETA Raporu’ydu. O rapor hiçbir zaman unutulmayacak ve bir utanç belgesi olarak tarihteki yerini alacak” dedi.
“CUMHURİYET’TEN İNTİKAM ALINIYOR”
Cumhuriyet Gazetesi eski yazar ve yöneticilerinin yaşadığı adaletsizliğin, gazetecilerin yaşadığı baskıların en somut kanıtlarından biri olduğunu belirten Yarkadaş, “Haksız ve hukuksuz tutukluğun süresi uzatılarak, Cumhuriyet’ten intikam alınıyor” ifadesini kullandı. Yarkadaş, CHP PM Üyesi – Gazeteci Eren Erdem’in de 398 gündür aynı şekilde cezaevinde tutulduğunu belirterek, “İstinaf Mahkemesi, Eren’in dosyasının kapağını bile açmıyor” tepkisini gösterdi.
“TABLO AĞIRLAŞIYOR”
CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, SETA’nın fişlediği gazetecilere ithaf ettiği raporunda, Temmuz ayında basın emekçilerinin yaşadığı baskıları şu şekilde özetledi:
“Temmuz’da 1 gazeteci tutuklandı, 11 gazeteci gözaltına alındı, 3 gazeteciye dava açıldı. 9 gazeteci ifade verdi, 3 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı, 39 gazeteci hakim karşısına çıktı. 1 kitaba reklam sansürü uygulandı, 1 gazeteye tazminat davası açıldı, 1 gazeteci saldırıya uğradı. 1 akademisyen gözaltına alındı, 1 kitaptaki 1 kelime sansüre uğradı. 1 gazeteciye 16 bin lira para cezası verildi, 7 gazeteci 23 yıl 8 ay hapis cezası aldı. 1 tiyatro gösterisine izin verilmedi. 2 internet sitesi erişime engellendi, 1 yönetmen hakim karşısına çıktı.
1 yönetmen 4 yıl 6 ay hapis cezası aldı ve yurt dışına çıkış yasağı getirildi, 1 gazeteciye yurt dışına çıkış yasağı getirildi, 14 sosyal medya paylaşımı engellendi. 11 gazetecinin aldığı cezalar istinaf mahkemesince onandı. 3 gazeteci, yayınladıkları bir programdan dolayı işten atıldı. 150 gazeteci ile çalıştıkları kurumlar, SETA Vakfı’nın yayınladığı raporda fişlendi.”
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol