RTÜK'ün ballı maaşları tepkilere yol açtı

RTÜK'ün ballı maaşları tepkilere yol açtı
Güncelleme:

Televizyonların yanı sıra internet yayınlarını da denetlemeye başlayan RTÜK Üst Kurul üyelerinin yedi yıldır olması gerekenden çok daha yüksek maaşlar aldığı ortaya çıktı

Son olarak internet yayınlarını denetleme hakkına sahip olan, ekrandaki şiddet görüntülerini görmeyip muhalif yayınların çoğuna ceza veren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) Üst Kurul üyelerine yedi yıldır Kanun’a aykırı ödemeler yapıldığı tespit edildi.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre RTÜK 2018 Sayıştay Denetim Raporuna göre, 15 Ocak 2012 tarihinden sonra göreve başlayan RTÜK Üst Kurulu üyelerine, TBMM tarafından seçilerek göreve başlamaları gerekçe gösterilerek 375 sayılı KHK kapsamında olmadıkları yönünde alınan Üst Kurul Kararı nedeniyle 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun hükümleri dikkate alınarak, maaş ve harcırah verilmeye başlandı. Bu işlemin Kanun’a aykırı olduğunu ifade eden Sayıştay, hatadan dönülmesini, yüksek tutarda maaş alan Kurul temsilcilerinin normal maaşlarına dönmesini istedi.

BEŞ SAYFALIK YANIT

Tespitle ilgili geniş kapsamlı bir yanıt hazırlayan RTÜK Başkanlığı, Üst Kurul üyelerinin atanmadığını, TBMM tarafından seçildiği ve görevden alınamadığı için bu statüde değerlendirilerek yüksek maaşlar aldığını öne sürdü. Sayıştay, bu yanıta rağmen işlemin gerekçesi olan Üst Kurul kararının mevzuatlara aykırı olduğunu bildirdi.

EN YÜKSEK HARCAMA PERSONELE

Vadesi dolmasına karşın kurumun 2 milyon 689 bin TL’lik borcu tahsil etmediğini kaydeden Sayıştay, RTÜK’ün geçen yılki zararının ise 2,9 milyon TL olduğunu ortaya koydu. RTÜK’ün bir yıllık toplam geliri 103,9 milyon TL olarak belirlendi. Kurumun en önemli gider kalemi ise personel giderleri oldu. RTÜK’te bu harcama kalemi için 58,7 milyon TL harcandı. Kurumun toplam gideri ise 106,8 milyon TL’ye ulaştı.

Birgün