Infantino'dan yabancı sınırı açıklaması

Infantino'dan yabancı sınırı açıklaması
Güncelleme:

FIFA Başkanı Gianni Infantino, TFF ziyareti sırasında basın töreni düzenledi ve Türkiye'deki yabancı kuralına değindi.

FIFA Başkanı Gianni Infantino, TFF Başkanı Yıldırım Demirören'le biriikte Futbol Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Infantino'nun açıklamaları şu şekilde:

Türkiye Futbol Federasyonu'na teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Bizleri burada çok iyi ağırladılar. İstanbul'a çok güzel bir gün geçirdik. 3 farklı kıtadan çeşitli federasyonlarla görüştük. FIFA adına bilgi alışverişinde bulunduk.

Beşiktaş'ı tebrik ediyorum Şampiyonlar Ligi'nde elde ettikleri başarıdan ötürü. Türkiye Futbol Federasyonu'nun Riva'daki tesislerini gezme şansım oldu. Gerçekten orada gördüklerim beni çok etkiledi. Türkiye Futbol Federasyonu'nun dünya futboluna verdiği desteği tebrik ediyorum.

Bugün yapılan toplandıda futbolu tartıştık. Gelecekte neler yapabileceğime dair, altyapı takımlarının gelecek organizasyonlarıyla ilgili konuştuk. Altyapıdan yeni futbolcular yetiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Kadın Futbolu ile ilgili geliştirmeleri konuştuk. Yavaş yavaş gelişmeler de başladı. Dünya nüfusunun yarısı kadınlardan oluşuyor. Daha da iyi yerlere gelmeli Kadın Futbolu.

Gelecek 4 yıl da futbola harcanak para ile ilgili bütçe oluşturduk. Dünyanın her yerinde çalışmalarımız sürüyor olacak. Farklı farklı toplantılar yapıyor olacağız. Transfer sisteminin geleceği çok önemli. Maç takvimleri çok önemli. Futbolcuların uyruğu önemli. Milli Takımların sahaya çıkacağı futbolcular önemli. 211 tane üye ülkemiz var. Şu an için bunları söyleyebilirim.

Bu toplantılarda, üye federsayonun fikirlerini dinlemek istiyoruz. FIFA Başkanı olarak her ülkenin federasyonlarıyla yakın olmak önemli. Önümüzdeki 4-5 bu toplantılar sürecek. FIFA Konseyi'nde, karar almadan önce üzerine eğildiğimiz konular oldu. Kendi paydaşlarımızla, görüşlerimizi paylaşıyor olmamız lazım. Farklı lokasyonlarda bulunan federasyonları bir araya getirip, fikir alışverişinde bulunuyoruz. Sorunlara baktığımızda ortak gözüküyor. Gelişme yapabilmemiz için para gerekiyor. Türkiye Futbol Federasyonu da, bizim en önemli üyelerimizden biri. Geçen yıl dünya kupasına odaklanmıştık. Takım sayısını artırdık. Altyapı ve Kadın Futbolu'ndan bahsettik.

'Transfer sistemi değişecek'

Transfer sisteminde sadece federasyonlar yok. Futbolcuların kendileri, kulüpler olarak sorumluluk almamız gerekiyor. FIFA olarak bu sorunların üzerine odaklanıyoruz. Tüm şikayetleri aldık. Yeni yönetmelikler üzerine çalışıyoruz. Transferlerin miktarı 5 Milyar Dolar'a yükseldi. Her yıl bu bedel ödeniyor. Yüzde 10'unu menajerlere gidiyor. Futbolun dışına çıkıyor. Transferlerde işbirliğinin artması gerekiyor. Futbolcuları yetiştirenler ödüllendirilmeli. Menajerlik sisteminde bir düzenleme gerekiyor. Takımların, futbolcuları nasıl yetiştirdiğimze bakmamız lazım. Transfer dönemlerini yeniden düzenlemelimiyiz diye soruyoruz. Acaba maçlar başlamadan bu süreci bitirsek mi diye düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl, farklı kural konsepti hazırlayabiliriz. Bu futbolun imajı için çok önemli.

Futbolun ruhunu korumamız gerekiyor. Futbolu geliştirmeliyiz. Yatırımlarımızı artırmalıyız. Şeffaf ve hesap verebilir olmalıyız. FIFA'ya geldiğimde en zor anlar yaşanıyordu. FIFA'nın imajı zedelenmişti. Ama şu anda, futboldan, altyapıdan ve dünya kupasından söz etmeliyiz. Her şey şeffaf olursa, inanıyorum ki, futbol dünyası daha iyi noktaya gelecek.

'FFP başarılı oldu'

Rusya'da, gelecek yıl her şeyin güzel olacağını umuyorum. Ticari partnerler olmadan futbolu geliştiremezsiniz. Zor durumda olan ülkeler var. Elimizden geleni yapıyoruz. Futbolu korumak için uğraşıyoruz.

UEFA'da mali fair play'i tanıttık. Bence FFP çok başarılı oldu. Takımların sayısıyla ölçülemeyecek bir başarı. Somut gerçeklerle ölçülebilecek bir başarı. 6 yıl önce FFP'yi tanıttığımızda 1.7 Milyar Euro açık vardı. Şimdi yüzde 80 mali kayıp değişimi var.

Yabancı Kuralı yorumu...

Yabancı futbolu sistemiyle ilgili bir fikrim yok. Ancak yerel futbolcuları nasıl artırabiliriz konusuna bakmamız gerekiyor. Bazı kurallar olması gerekiyor. Biraz daha detaylı bakmamız gerekiyor.

'2024'ün kararını ben vermiyorum'

EURO 2024 için karar vermek benim sorumluluğumda değil. İki aday ülke var. Ancak Türkiye altyapı olarak hazır görünüyor. Bazı ülkelerde futbol önemli olmayabiliyor. Bazı ülkelerde ise futbol çok önemli. Türkiye'de bunlardan biri. Kutsal bir yeri var futbolun. Kararı UEFA verecek. Umuyorum Türkiye kazanabilir ve iyi bir ev sahipliği yapar.

FIFA'nın sakatlıklarla ilgili bir güvence sistemi var. Telafi şeması. Milli Takım'da bir futbolcu sakatlanırsa, bunun güvencesi var. Maç takvimi çok önemli. Üzerinde çalıştığımız konulardan biri bu. Maç sayısıyla ilgili sakatlıklra olabiliyor.

Futbolcuların oynadığı milli takımlarla ilgili somut örnek veremeyeceğim ama şöyle bir kural var. Oynadığı milli takımın değişmesi için, altyapıda oynadıysanız değişebiliyor. Ama A Milli Takım'da oynadıysanız değişim yapamıyorsunuz. Bunu da değerlendiriyoruz. Farklı görüşler var.

'Menajerlik sistemi değişecek'

Menajerlik sistemi ile ilgili düzenleme yapacağız. Şeffaf olmamız gerekiyor. Herkes işinin karşılığında para kazanır. Hak olan bu. Ancak yine de düzenleme yapacağız. Doğru yolu bulmamız gerekiyor. Önümüzdeki yıl bir karar alacağız.

'Futbolun kurallarını değiştirmeyi düşünmüyoruz'

Futbol çok güzel bir spor dalı. Bir şeyi değiştirmeden önce yüzlerce kez düşünmemiz gerekiyor. Bu alanda reform yapmak için muhafazakar bakmak lazım. Tüm dünyada fantastik maçlar izliyoruz. Bunu korumamız lazım. Hiç bir şeyi değiştirmeye gerek yok. Video hakemi getirdik. Büyük hataları düzeltmenize yardımcı oldu bu değişim. 2017 yılında birkaç saniye içinde hakem, hata yaptığını görebiliyor. Türkiye'de de bu projeler yapılıyor.

Dünya Kupası'na 2026'da 48 takım dünya kupasına katılacak. Bu kararı Türkiye katılamadığı için aldık. (gülerek)