Dizilere, gündüz kuşağına, haberlere ''aktif denetim'' başlıyor

Dizilere, gündüz kuşağına, haberlere ''aktif denetim'' başlıyor
Güncelleme:

RTÜK tüm yayıncıları kapsayan ve ihlallere yönelik en ağır cezaların uygulanacağı "aktif denetim"lerin başlayacağını açıkladı.

RTÜK’ten yapılan açıklamada son dönemdeki şiddet olayları hatırlatıldı ve medyanın olayları basın ilkelerine uzak şekilde işlediği belirtildi.

Gündüz kuşağı programlarına karşı yapılan çalışmayı da hatırlatan üst kurul, bunu ilerleyen günlerde açıklayacaklarını belirttti.

RTÜK’ün uyarılı şöyle:

Medyamız reyting şehvetine kapılarak hassasiyetlerden uzak sorumsuz bir yayın politikası yürütemez.

Medya, kaynağı belirsiz dedikodu ve iddiaları gündeme getiremez.

Her türlü şiddet olayları çocukların ekran başında olabileceği saatlerde televizyonlara taşınamaz.

Kontrolsüzce verilen görüntülerle şiddet olağanlaştırılamaz ve münferit olaylar sanki toplumun genelinde varmış gibi gösterilemez.

Fedakârca görev yapan ülkemizin güvenlik güçleri canlarını ortaya koyarak şehit düşerken suç ve suçluyla mücadele edilmediği izlenimi doğuracak yayınlar fütursuzca yapılamaz.

Medya, dizi filmlerde veyahut başka yapımlarda şiddeti özendiremez, normalleştiremez, asla ve asla makul gösteremez.

Basın ve ifade özgürlüğü insanların mağduriyetlerine sebep olacak bir şekilde kullanılamaz.

Bilhassa vicdanları yaralayan üzücü toplumsal olaylarda vicdansızca yayın yapılamaz.

Gündüz kuşağı programlarında, geleneksel aile yapısını zedeleyici, kadınları acziyet içinde gösteren, ehliyetsiz kişilerin kriminal tartışmalar yaptığı ve bu tartışmaların aylarca devam ettirildiği yayınlar ortaya konamaz.

Üst kurul açıklamasını şöyle tamamladı:

“RTÜK olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da 6112 sayılı Kanunda geçen yayıncılık ilkeleri ve etik ilkelerini ihlal edenlerle ilgili mücadelesini sürdürecektir.

Bu yayın döneminde izleme uzmanlarımız aralıksız mesai yaparak medyamızın, toplumumuzun beklediği, arzu edilen şekilde yayın yapması için çalışacaktır.

Bundan sonraki süreçte uyarılardan ziyade denetim süreçleri aktif olacaktır. Yasa ihlallerinde gerekli cezai müeyyideler en ağır şekilde uygulanacaktır.”