Yurt dışına kaçırılan 18 tarihi eser Türkiye’ye iade edildi

Yurt dışına kaçırılan 18 tarihi eser Türkiye’ye iade edildi
Güncelleme:

Yurt dışına kaçırılan ve ABD’de bulunan 18 tarihi eser, Türkiye’ye iade edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik Soruşturma Birimi (HSI) ile yürüttüğü işbirliği sonucunda Anadolu’ya ait 18 tarihi eser Türkiye’ye teslim edildi.

 İade edilen eserler arasında Burdur’un Gölhisar ilçesindeki ‘Boubon Antik Kenti’den bir adet bronz heykel ve iki adet bronz heykel başı da bulunuyor.

Söz konusu eserler yurt dışına izinsiz çıkarıldı.

Heykel başlarından ‘bronz genç erkek başı’ olarak bilinen eser yaklaşık 40 yıldır araştırılıyordu. Sakallı bronz erkek başı da özel bir müzede sergileniyordu.

Bizans dönemine ait üç adet sikke, 18’inci ve 19’uncu yüzyıl Osmanlı dönemine ait iki adet hançer, çeşitli dönemlere ait üç adet pişmiş toprak kap, 11’inci yüzyılda üretildiği bilinen bir mücevher kutusu parçası ve bir pişmiş toprak lamba da iade edilen eserler arasında.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, iade edilen eserler arasında en büyük parça olan ‘giyimli bronz kadın heykelinin’ ilk defa gün yüzüne çıkarıldığını belirtti.

Manhattan Bölge Savcılığı Eski Eserler Kaçakçılığı Birimi Şefi Matthew Bogdanos ise eserlerin ortak bir kültürel mirası temsil ettiğini ve ‘çıkarıldıkları yere ait olduklarını ve oraya iade edilmeleri gerektiğini’ söyledi.


‘Artık zaman, doğruyu yapmanın zamanı’ diyen Bogdanos, bundan sonra da kaçırılan tarihi eserleri ait oldukları yere teslim etmek çalışacaklarını belirtti.

AA