"Konuşan Kitaplık" Projesine Yoğun İlgi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlMilli Kütüphane Başkanlığınca 10 yıldır sürdürülen sesli kitap projesi "Konuşan Kitaplık"ta, 5 bine yakın kitap yer alıyor - Milli Kütüphane görevlisi Turan:- "Ne kadar çok görme engelliyi bu hizmetten faydalandırırsak o kadar mutlu olacağız. Bu tamamen ü
İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu, 3. CNR Kitap Fuarı'nda yer alan Milli Kütüphane Başkanlığı'nın "Konuşan Kitaplık" projesi, görme engellilerden büyük ilgi gördü.
CNR Holding ve Basın Yayın Birliği'nin iş birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliğinin (TBYM) desteğiyle "Engelsiz Bir Dünya" temasıyla gerçekleşen fuar boyunca, Milli Kütüphane Başkanlığı'nın görme engelliler için hazırlanan sesli kitap projesi "Konuşan Kitaplık" ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Milli Kütüphane görevlisi Sema Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin yaklaşık 10 yıldır sürdürüldüğünü belirterek, "Sesli kitap projemiz kapsamında görsel bir materyalimiz yok. Gönüllü okuyucular aracılığıyla okumalar yapılarak, kitaplar dijital ortama aktarılıyor ve internetten üye olan görme engelliler, bu kitaplara ulaşabiliyor" dedi.
- "Milli Kütüphane'deki sesli kitaplar 5 bine yaklaştı"
Turan, projeden istifade edeceklerin en az yüzde 40 görme engelli olması gerektiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
"Üye olmak isteyenler, görme engellerini raporlarıyla tasdik ettirerek bize ulaştırıyor. 'konusankitaplik.mkutp.gov.tr' adresi üzerinden yapılıyor bütün işlemler. Buradaki üyelik formumuzu doldurmalarından sonra biz üyeliğini aktive ediyoruz ve kitapları dinlemeye başlıyorlar. Milli Kütüphane'nin internet üzerindeki ana sayfasına girildiğinde e-uygulamalar bölümünde uygulama mevcut. Bu uygulama aynı zamanda cep telefonlarına indirilebiliyor."
"Konuşan Kitaplık"ta yer alan sesli kitapların 5 bine yaklaştığını anlatan Turan, roman, hikaye gibi edebi kitapların yanı sıra, KPSS ve üniversiteye hazırlık kitaplarına da ağırlık verildiğini kaydetti.
Turan, ders kitaplarına görme engelliler tarafından büyük ilgi olduğunu belirterek, şunları anlattı:
"Görme engelliler üniversiteye hazırlanırken, sesli kitaplarımıza yoğun ilgi gösteriyor. Sınavı kazanan, üniversite okuyan görme engelli arkadaşlarımız var. Bize dönüşleri çok olumlu oluyor, sınav süreçlerinde ya da bir yeri kazandıklarında arayıp teşekkür ediyorlar, çok istifade ettiklerine dair mailler atıyorlar. Bir üyemiz var mesela, neredeyse ona bazen bireysel kitap okuyoruz, o kadar ilgili. Özellikle üniversite okuyan görme engelliler, çok fazla kitaba ulaşamıyor çünkü, Milli Kütüphane bu anlamda büyük bir açığı kapatmış oluyor."
Sesli kitaplar arasında yer alan edebi türlerin seçimini, Milli Kütüphane'nin kendisinin yapmadığına işaret eden Turan, "Roman gibi kitapları, görme engelli üyeler kendileri seçiyor. Bize 'Şunun seslendirilmesini istiyoruz' diyorlar, biz de o kitapları eğer kütüphanemizde varsa temin ediyoruz, yoksa bir şekilde mutlaka dışarıdan temin ediyor, okumasını yaptırıyoruz. Böylece görme engellilerimiz istedikleri kitabı dinleyebilmiş oluyorlar" diye konuştu.
Turan, gönüllü okuyucuların ise kuruma kendilerinin başvurduğunu ifade ederek, yapılan kısa ses kaydının kurula sunulduğunu, diksiyon, akıcılık, vurgu, tonlama gibi kriterleri sağlayanların kitap okumak üzere stüdyo kaydına yönlendirildiğini söyledi.
- "Devlet tiyatrosu sanatçıları, yeniden kitap seslendirecek"
Sesli kitaplara Devlet Tiyatrosu oyuncularının da sesleriyle destek verdiğini vurgulayan Turan, "Devlet Tiyatrosu sanatçıları, birçok kitabı önceden seslendirmişlerdi. Bir süredir ara verilmişti bu çalışmaya ama şu an tekrardan görevlendirmeler yapıldı. Devlet tiyatroları ile yeniden sesli kitap çalışması yapacağız ve sanırım bir ay sonra hayata geçecek onların okuduğun yeni kitaplar" dedi.
Turan, sesli kitapların "Bireysel Üyelik Sözleşmesi" ile görme engellerin hizmetine sunulduğunu paylaşarak, bugüne kadar ticari amaçlı herhangi bir suistimal ile karşılaşmadıklarının altını çizdi.
- "Fuar boyunca farkındalık oluşturmaya çalıştık"
Turan, fuar boyunca sesli kitapları ziyaretçilere tanıttıklarını belirterek, "Ne kadar çok görme engelliyi bu hizmetten faydalandırırsak, o kadar mutlu olacağız. Bu tamamen ücretsiz bir hizmet çünkü. Fuar bu sene çok güzel düşünülmüş, engellilerle ilgili ilk defa bu kadar büyük bir alan açıldı, bir fuarda. Görme engellilere tanıtımlar yaptığımız, üyelikler yaptığımız gibi, görme engeli olmayan insanlara da broşürümüzü verdik ve 'Lütfen etrafınızda görme engelli insanlar varsa onları bize yönlendirin' dedik. İnternet sitemiz üzerinden bize ulaşabileceklerini anlattık. Fuar boyunca gören insanlara da görme engellilerle ilgili farkındalık oluşturmaya çalıştık" şeklinde konuştu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol