"Kleopatra"nın Adası Ziyaretçilerini Cezbediyor
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlRomalı komutan Antonius'un Kraliçe Kleopatra ile buluşmak için Mısır'dan gemilerle getirttiğine inanılan altın sarısı kumlardan ismini alan Sedir Adası'ndaki "Kleopatra Plajı" yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor- Teknelerle adaya gelen ziyare
MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Koruma altına alınan ve altın sarısı rengi kumuyla ünlü Sedir Adası'ndaki "Kleopatra Plajı", yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Apollon Tapınağı, tiyatro ve nekropol (mezarlık) kalıntılarını bünyesinde bulunduran Sedir Adası'nın kuzey kıyısındaki kumlar, özel biçimde oluşan kalker damlacıkları olduğu için Ege ve Akdeniz'de Sedir dışında sadece Girit Adası'nda görülüyor.
Muğla Valisi Amir çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kleopatra Plajı'na Marmaris ve Akyaka'dan kalkan günübirlik teknelerle ulaşan ziyaretçilerin, tur boyunca birbirinden güzel koylarda konaklama ve denize girme imkanı bulduğunu söyledi.
Çiçek, plaja inen ahşap yola konulan Türkçe ve İngilizce tabelalarda, "Plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınamaz" uyarısı bulunduğunu belirterek, görevlilerin koruma altındaki kumun dışarıya taşınmasını önlemek amacıyla ziyaretçilerin plaja havlu ve terlikle girmesine izin vermediğini, herkesin plajdan zorunlu olarak duş alıp, üzerindeki kumları akıttıktan sonra ayrılabildiğini dile getirdi.
Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde bulunan Sedir Adası'nın geçen yıl yaklaşık 120 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini aktaran Çiçek, bu yıl ziyaretçi sayısında artış yaşandığını, yıl sonuna kadar en az 200 bin turistin bölgeyi ziyaret etmesini beklediklerini ifade etti.
- "Günübirlik turların uğrak mekanı"
Sedir Adası'na özellikle Gökova Körfezi'nde bulunan, Akyaka ve Marmaris Çamlı Mahallesi'nden teknelerle gidildiğine işaret eden Çiçek, "Sedir Adası günübirlik turların uğrak mekanı. Adanın tarihi geçmişi çok eskiye dayanıyor. Ziyaretçilerin bir kısmı altın sarısı kumların bulunduğu plajda denize girerken bir kısmı ise Apollon Tapınağı, tiyatro ve nekropol kalıntılarının bulunduğu tarihi alanları geziyor" dedi.
Adada çok eskilere dayanan bir yerleşim yeri bulunduğuna dikkati çeken Çiçek, şunları söyledi:
"Buraya gelen ziyaretçi sayısı her yıl fazlasıyla artıyor. Bu yıl 200 binin üzerinde bir ziyaretçi bekliyoruz. Çünkü adanın bir kısmı değişik bitki türleri ile çevrili iken bir kısmında tarihi kalıntılar, bir köşesinde ise altın sarısı kumlar ve plaj var. Bu nedenle ziyaretçilerini cezbediyor. Burada bir taraftan denize girip eğlenirken bir taraftan da eski medeniyetlerin izlerini görüyorsunuz. Doğayla baş başa huzurlu bir tatil yapıyorsunuz."
- Bilim insanları da ilgi gösteriyor
Kleopatra kumsalında jeolojik oluşumlar sonrası meydana gelen altın sarısı kumların da ziyaretçileri cezbettiğini dile getiren Çiçek, bölgeyi ziyaretçilerin yanı sıra Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden bilim insanlarının da gezerek buradaki jeolojik yapıları, tarihi kalıntıları incelediğini kaydetti.
Bölgede günübirlik tur kaptanlığı yapan Hüseyin Mutlu ise Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi'nden sabah saatlerinde demir alan tur teknelerinin konuklarına maviyle yeşilin birleştiği Kandilli Koyu, Lacivert Koy, İnce Kum Plajı, Sedir Adası ve Gelibolu Adası Su Altı Mağaraları'nın eşsiz güzellikteki doğasını görme ve berrak denizinde yüzme şansı tanıdığını anlattı.
Yaz sezonunda günübirlik tekne turları ile günde yaklaşık 2 bin kişinin Gökova Körfezi'ndeki koyları ziyaret ettiğini belirten Mutlu, bir çok turistin özellikle Sedir Adası'nı görmek için bu tura katıldığını dile getirdi.
- "Nasıl gidilir?
Marmaris-Gökova karayolunun 20. kilometresinden Çamlı köyüne dönen ziyaretçiler, yaklaşık 5 kilometrelik bir yolculuğun ardından köy iskelesine ulaşıyor. Burada kişi başı 20 lira ücret ödeyen ziyaretçiler, tekneye binerek adaya doğru yol alıyor.
Yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuğun ardından adaya ulaşan ziyaretçiler, burada 15 lira daha ödüyor. '"Müze Kart"ı bulunanlardan ise girişte ücret alınmıyor. Adadaki şezlong ve şemsiyelerden ücret ödemeden yararlanan ziyaretçiler, çeşitli ihtiyaçlarını da buradan karşılayabiliyor.
Akyaka Mahallesi'nden turlara katılan ziyaretçiler ise koylarda verilen yüzme molasının ardından yaklaşık 2 saatlik yolculuğun ardından Sedir Adası'na ulaşıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol