Kurtuba Cami Hak Ettiği İsmine Kavuştu
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlYaklaşık iki yıl süren mücadele, toplanan 400 binden fazla imza ve siyasi tartışmaların ardından Kurtuba cami-katedralindeki "cami" ibaresi tekrar resmi olarak tanındı- Cami-Katedral Platformu: - "Cami isminin yeniden tanınması halk hareketinin büyük bir
MADRİD (AA) - İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Kurtuba Cami-Katedrali'ndeki yaklaşık iki yıl önce kaldırılan "cami" ibaresi sürdürülen büyük mücadele sonrasında tekrardan resmi olarak tanındı.
İspanya'daki yasal boşlukları kullanarak 2006 yılında Kurtuba Cami-Katedrali'nin mülkiyet hakkını üzerine geçiren Katolik Kilisesi, 2014 yılı sonunda tarihi yapıttaki "cami" ibaresini tüm turistik kataloglardan çıkartıp, yapıtın sadece "Kurtuba Katedrali" olarak adlandırılması için girişim başlatmıştı.
Endülüs bölgesinde büyük tepki alan Katolik Kilisesi'nin girişimine karşı yaklaşık iki yıldır süren mücadelenin, toplanan 400 binden fazla imza ve siyasi tartışmaların ardından Kurtuba Katolik Kilisesi, resmi olarak tekrar tanınan "cami" ibaresinin daha önce olduğu gibi kataloglarda kullanılmaya başlandığını açıkladı.
Cami isminin geri konulması için büyük bir mücadele veren "Cami-Katedral Platformu"nun konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Cami isminin yeniden tanınması halk hareketinin büyük bir başarısı anlamına geliyor" ifadesi kullanıldı.
Kurtuba Cami-Katedrali'nin "manipüle ve sahteciliğe karşı tarihi bir mirasın savunulmasında kültürel ve bilimsel bir figür" olduğu belirtilen açıklamada, "Cami isminin tekrardan konulması tartışılmaz, sembolik bir halk zaferidir" ifadelerine yer verildi.
Katolik Kilisesi'nin cami ismini kaldırma girişiminin "dünyanın en önemli yapıtlarından biri olan Kurtuba Cami-Katedrali'nin kimlik ve imajına zarar verdiği" vurgulanan açıklamada, bin 250 yıldan uzun bir süredir var olan ve bu dönemler içinde devletin farklı kurumlarınca yönetilen bu tarihi ve dini yapıtın genel çıkarlarının korunması için Endülüs Özerk Yönetim Hükümeti'nin elinden gelen tüm çabayı göstermesi istendi.
Endülüs Emevi hükümdarı I. Abdurrahman'ın talimatıyla 785 yılında San Vicente bazilikasının üzerine inşa edilen Kurtuba Camisi, Katolik Krallığın bu bölgedeki toprakları tekrar ele geçirmesiyle 1236 yılında kilise kayıtlarına göre katedral olarak tanınmış ve 1523'te caminin içinde katedral inşa edilmişti.
Günümüz İspanyasında Müslümanların ibadetine yasak olan ve Katolikler için sadece özel günlerde ibadet yapılan Kurtuba Cami-Katedrali turistik olarak Endülüs'ün en gözde yapıtlarından biri. Yılda yaklaşık 1,4 milyon kişinin ziyaret ettiği Kurtuba Cami-Katedrali ekonomiye 9 milyon avrodan fazla gelir getiriyor.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol