Kırklareli’ndeki Tarihi Mezarlıkta Mezar Taşlarının Kırılması

Kırklareli’ndeki Tarihi Mezarlıkta Mezar Taşlarının Kırılması

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'ya Kırklareli'nden...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'ya Kırklareli'nden bir vatandaşın sosyal medyada paylaştığı fotoğrafla Kırklareli'nin merkezinde bulunan tarihi mezarlıktaki Osmanlı mezar taşlarının tahrip olduğunu gerekli güvenlik tedbirlerinin ve koruma çalışmalarının yapılmadığını ilettiğini ve bunun üzerine kırılan taşların tespiti ve konservasyonu için hızlı bir çalışma başlatıldığını ifade etti.

Kırklareli merkezinde bulunan tarihi mezarlıktaki mezar taşlarının kırılmasına ilişkin bir vatandaşın sosyal medya üzerinden Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'ya fotoğrafları iletmesi üzerine konuyla ilgili başlatılan çalışmalara ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar bilgilendirme toplantısı düzenledi. Kocapınar, "Sayın Bakanımıza Kırklareli'nden bir vatandaşımız bir sosyal medyada paylaştığı fotoğrafla Kırklareli'nin merkezinde bulunan tarihi mezarlıktaki Osmanlı mezar taşlarının tahrip olduğundan bahisle gerekli güvenlik tedbirlerinin ve koruma çalışmalarının yapılmadığını iletti. Bunun üzerine biz çalışmamızı başlattık. Sayın Bakanımızın talimatı üzerine. Kırklareli Belediye Başkanlığı ile görüştük. Bizim kendilerine vereceğimiz teknik destekten memnuniyet duyacaklarını ifade ettiler" diye konuştu.

"KIRKLARELİ MERKEZİNDE BULUNAN TARİHİ MEZARLIK GİBİ ÜLKEMİZDE TOPLAM 3 BİN 851 TESCİLLİ MEZARLIK BULUNMAKTA"

Kocapınar, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kırklareli merkezinde bulunan tarihi mezarlık gibi ülkemizde toplam 3 bin 851 tescilli mezarlık bulunmakta. Bunların bir kısmına halen defin yapılmaya devam edilmekte. Bunların önemli ve öncelikli olarak korunmaya alınması gerekmekte. Mezarlıkların mevzuatımız ve belediyeler konuyla ilgili mevzuattan kaynaklanan sorumluluk belediyelere verilmiş durumda. Mezarlıkların koruma ve korunması, koruma kurullarının aldığı kararlar çerçevesinde belediyeleri tarafından yürütülmesi gerekmekte. Bizde bazı mezarlıklarda bilimsel çalışmalar yürütmekteyiz ve belediyelere de destek vermekteyiz. Bu mezarlık alanlardan 260'ı şehitlik, 474'ü de arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiş durumda. Mezarlıklarda çevre düzenlemesi yapılmadan önce mezar taşlarının envanterlenmesi, bilimsel çalışmalarının yapılması, kazılarının yapılması, kırılmış mezar taşları varsa bunların konservasyonlarının yapılması ve yerlerine tekrar yerleştirilmesi bunlarla ilgili gerek elektronik güvenlik sistemleri ve koruma güvenlik personelinin güvenliklerinin sağlanması gerekmekte."

"KIRILAN MEZAR TAŞLARININ TESPİTİ VE KONSERVASYONU İÇİN HIZLI BİR ÇALIŞMA BAŞLATACAKLAR"

Kırklareli'ndeki örnekte Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ile görüştüklerini ve kendisine bu konuda yardımcı olacaklarını ilettiklerini anlatan Kocapınar, "Teknik desteği alabileceklerini birlikte bir çalışma yürütebileceğimizi ifade ettiler. Umut ediyorum ki diğer benzer alanlarda olduğu gibi burada da belediye ile birlikte Osmanlı mezarlığının tarihi önemine sahip bir şekilde tekrar çevre düzenlemesi ve projelendirmesinin sonuçlandırıp uygulamasını hayata geçirmeyi arzu ediyoruz. Bu çerçevede 2015 yılında belediye tarafından projelerin yapılmasına başlanmış şuan devam ediyor. İstanbul merkez laboratuarımızı görevlendirdik. Kırılan mezar taşlarının tespiti ve konservasyonu için hızlı bir çalışma başlatacaklar. Ayrıca üniversitelerle hem Kırklareli'nde hem Edirne'de bulunan üniversitelerimizle irtibata geçip mezar taşlarının envanterlenmesiyle ilgili bir çalışma başlatacağız. Bunun projelerinin hazırlanması aynı zamanda burada bir kazının da yapılmasını gerekli kılıyor. Kazılarında hızlı bir şekilde yapılmasını ve projenin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlayacağız. Tüm kamuoyundan talebim, Osmanlı mezar taşları o milletin aslında geçmişine ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Bu sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarımızı ve Genel Müdürlüğü'nün Koruma Kurullarının görevi değil. Türkiye'deki bütün vatandaşlarımızın görevi. Bu nedenle Kırklareli'ndeki vatandaşımıza da teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kocapınar, birçok belediyenin sorumluluk alanlarındaki mezarlıklarla ilgili koruma çalışmalarını yürüttüğünü ve bunun dışında ihtiyaç olan yerlerde bakanlık olarak teknik destek vermeye, bilimsel çalışma yapılmasına imkan hazırlamaya kazılarını ve diğer faaliyetlerini yürütmeye destek vereceklerini ifade etti.

Bütün mezarlıklarla ilgili tescilin tamamlandığını kaydeden Kocapınar, "Kırklareli örneğinde olduğu gibi belki biraz gecikmiş koruma çalışmaları olabilir. Bunlarla ilgili talepler geldiği zaman sorumluluk belediyenin alanında olduğu için bizde onlara teknik destek verelim" diye konuştu.

"TÜRBELERİN TAŞINIRLARIYLA İLGİLİ SERGİLENMESİ GEREKEN MÜZELİK DEĞERDEKİ ESERLERİN BİRARAYA GETİRİLEREK MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ YAPACAĞIZ"

İstanbul'da Türbeler Müze Müdürlüğü olduğunu bildiren Kocapınar, şöyle konuştu:

"Türbeler müzesiyle ilgili yeni bir şey başlattık. Türbelere ait müze yapıyoruz. Türbelerin taşınırlarıyla ilgili sergilenmesi gereken müzelik değerdeki eserlerin biraraya getirilerek müzeye dönüştürülmesini yapacağız. Türbelere ait eserler var. Hat levhaları ya da kutsal bazı şeyler, giysiler, özel eşyalar, padişahlar tarafından türbelere bırakılmış çalışmalar var. Bunların sergileneceği bir müze olacak. Kutsal emanetlerde olacak müze içerisinde. Bu ilk olacak."

Toplantıda Kırklareli merkezinde bulunan tarihi mezarlıktaki mezar taşlarının kırılmasına ilişkin ve kazı ve koruma çalışmaları tamamlanan ve çalışmaların devam ettiği illerle ilgili sunum da yapıldı.