Diş Hekimi, Cam Müzesi Açtı

Diş Hekimi, Cam Müzesi Açtı

HATAY'da özel muayenehanesi bulunan ve aynı zamanda cam işleme ustası olan diş hekimi Şadi Asfuroğlu, yıllardır biriktirdiği antik camların ve kendi yaptığı...

HATAY'da özel muayenehanesi bulunan ve aynı zamanda cam işleme ustası olan diş hekimi Şadi Asfuroğlu, yıllardır biriktirdiği antik camların ve kendi yaptığı cam işleme çalışmalarının yer aldığı bir müze açtı. Dedesinden kalma evi müzeye çeviren Asfuroğlu, cam müzesini ziyarete gelen öğrencilere de mini gösteriler de yapıyor.

Diş hekimi Şadi Asfuroğlu, hobi olarak başladığı cam işleme sanatını, müzeye çevirdiği dededen kalma tarihi Antakya Evi'nde gelecek kuşaklara aktarıyor. Evi "Antik Cam Evi" altında müzeye dönüştüren Şadi Asfuroğlu, Hatay ve ülke turizmine katkı sağlarken, hem de müzeyi ziyaret eden çocuklara cam sanatının inceliklerini öğreterek, onlara çevre bilincini aşılıyor. 1990'lı yıllarda cam işleme sanatına bir hobi olarak başladığını belirten Şadi Asfuroğlu, "Ana sınıfı, ortaokul, lise çağındaki çocuklar buraya geliyor. Biz onlara tarih ve cam sevgisi aşılamaya çalışıyoruz. Hedefimiz bu gençlerimizi doğru yola yönlendirmek, çünkü güzel bir ortamda çocuklara güzel şeyler öğretirseniz hayat boyu onlardan bunları göreceksinizdir. Doğru insanlar yetişecektir" diye konuştu.

O yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kültürel hediyelik eşya yarışmaları düzenlediğini o nedenle cam sanatına ilgi duymaya başladığını ifade eden Şadi Asfuroğlu şunları söyledi:

"Ben o nedenle cam yapmayı ve üflemeyi öğrendim. Aslında amatörce bu işi yapıyorum. Tabi bir süre sonra bu iş beni aştı, bu tarihi ev büyük dedemin yaptırdığı, 150 yıllık bir ev. Bu evi alıp elimdeki bütün koleksiyonu buraya koyma ihtiyacı hissettim. Koleksiyon Antakya camına dair, çok özgün yeşil camları içeriyor. Burada Roma, Bizans döneminden kalan camları, müzelerde görebileceğiniz gözyaşı, parfüm şişelerini tekrara üretmeye çalışıyoruz. Kültürel hediyelik eşya üretiyoruz sonuçta, Antakya'ya gelen misafirler buraya özgü ürün almak istediklerinde mutlaka cam müzesine uğruyorlar. Yaptığımız eşyalardan beğenip alabiliyorlar."

FOTOĞRAFLI